Meruňky naslano? Ano! Můžete je grilovat a podávat na šunkovém sendviči, anebo z nich připravit čatní k masu. Chilli papričky, červená cibule a zázvor mu dodají ten pravý šmrnc.
Meruňky (mohou být i přezrálé) očistěte, vypeckujte a nakrájejte na kousky. Vložte do hluboké pánve nebo hrnce s velkou plochou dna. Začněte zahřívat. Postupně přidávejte nahrubo nakrájenou cibuli, jemně nastrouhaný zázvor (i šťávu z něj!), nastrouhaná jablka a nasekané chilli papričky.
Přidejte asi lžičku čerstvě namletého pepře, pár kuliček celého pepře a lžičku soli. Zatímco meruňky začínají pouštět šťávu, zalijte je octem a přiveďte k varu. Vařte na mírném plameni asi 15 minut, pak přidejte cukr a duste dalších asi 15 minut, až budou meruňky trochu rozvařené.