• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím
Napište svůj komentář k receptu

Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 6
doba přípravy: 300 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím
Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím
Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím
Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím
Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím
Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím
4fotografie
Nahrát fotku
 

Tahle pečínka není náročná na dovednosti, ale na čas. Proto se ideálně hodí na nedělní slavnostní oběd. Nádivka s kaštany je přímo delikatesní a proto se podává místo knedlíků. A k tomu zelí a malý zázrak je na světě!

Suroviny

6 porce
    • 1
      ks husa o hmotnosti 3-4 kg
    • 3
      ks rohlík starší
    • 150
      ml smetana
    • 200
      g kaštany předvařené, vakuově balené
    • 1
      ks hrušky
    • 3
      ks rozmarýn snítky
    • 1
      ks pomeranč
    • sůl
  • Červené zelí s kaštany
    • 1
      ks červené zelí hlávka
    • 1
      ks cibule
    • 50
      g slanina v celku
    • 3
      lžíce sádlo
    • 1
      lžička drcený kmín
    • 250
      g kaštany předvařené, vakuově balené
    • 2
      lžíce med
    • 2
      lžíce cukr krupice
    • 2
      lžíce červený vinný ocet
    • citronová šťáva
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Pinzetou odstraňte zbytky peří, husu omyjte, osušte a zevnitř i zvnějška do ní vetřete alespoň záleží na velikosti drůbeže. Nechte v chladu uležet do druhého dne.

RADA: Jak na kuře na paprice? Zkuste recept podle Pohlreicha, Pauluse nebo Kopřivové

2
Troubu předehřejte na 120 °C. Z povrchu husy setřete zbytky soli. Rohlíky nakrájejte na kostičky, v misce přelijte smetanou a osolte, kaštany překrájejte na poloviny, oloupanou hrušku na kostky, jehličky z 1 snítky rozmarýnu najemno. Z pečiva vymačkejte smetanu a zlehka smíchejte s kaštany, hruškou a rozmarýnem. Husu naplňte nádivkou a otvor svažte režnou nití nebo spíchněte kovovými špízy.

RADA: Křupavé pečené kuře

3
Husu položte na velký pekáč prsíčky dolů - pod ni můžete položit několik špejlí nebo kovových špízů, budou bránit připečení. Podlijte trochou vody a přesuňte do předehřáté trouby. Přidejte k ní zbytek rozmarýnu, přikryjte ji druhým pekáčem a pečte asi 4 až 5 hodin, velkou husu až o půl hodiny déle. Podlévejte vodou a hlídejte, aby se nepřipekla.

RADA: Ze starého chleba uděláte super topinky, smaženku, zmrzlinu i kávu!

4
Husu otočte prsy nahoru, kůži propíchejte vidličkou a znovu zakryjte. Tuk, který se drží na hladině, postupně odebírejte do zvláštního kastrolu a pečínku průběžně podlévejte. Ke konci pečení zvyšte teplotu na 230 °C, odstraňte pekáč nebo poklici. Husu otočte hřbetem nahoru, potřete šťávou z pomeranče a asi 20 minut dopékejte. Hotovou husu vyjměte z trouby, pevně přikryjte alobalem a před porcování nechte odpočinout, minimálně 15 minut.

RADA: VIDEO, jak naporcovat celé kuře

5
Zatímco se peče husa, připravte zelí. Hlávku očistěte a nakrouhejte, cibuli nakrájejte najemno, slaninu na drobné kostičky. Ve velkém kastrolu rozehřejte sádlo a orestujte na něm slaninu, pak nechte zesklovatět cibuli a přisypejte zelí. Osolte ho, okmínujte a zvolna duste bez pokličky, aby se uvolnily čpavé látky, zhruba 15 minut.
6
Podle potřeby zelí podlijte vodou, ale nepřežeňte to, ať ho nemusíte zahušťovat. Občas zelí promíchejte a pod poklicí duste doměkka, asi 20 minut. Na posledních 10 minut přidejte kaštany. Zelí ochuťte medem, cukrem, octem, případně i solí. Podle chuti doslaďte cukrem a dokyselte citronovou šťávou.
7
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RADA: Chci si koupit aktuální číslo časopisu F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Husí roláda s kaštanovou nádivkou

Husí roláda s kaštanovou nádivkou

Nejlepší svatomartinská husa

Nejlepší svatomartinská husa

Pečená husa s brusinkovým zelím

Pečená husa s brusinkovým zelím

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody FOOD
Oběd Pečení Dušení Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Červené zelí Červený vinný ocet Cibule Citronová šťáva Cukr krupice Drcený kmín Hrušky Husa Kaštany Med Pomeranč Rohlík Rozmarýn Sádlo Slanina Smetana Sůl

Sekaná, která nepraskne

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka

"Pravé" Baileys

"Pravé" Baileys

Caprese

Caprese

Kuřecí mls

Kuřecí mls

Čočkový prívarok

Čočkový prívarok

Caesar salát

Caesar salát

Masové knedlíčky v rajské omáčce

Masové knedlíčky v rajské omáčce

Masová minutka s hráškem

Masová minutka s hráškem

Cuketová kolečka

Cuketová kolečka

Doporučujeme

65 minut
Kuba s růžičkovou kapustou a šalvějí

Kuba s růžičkovou kapustou a šalvějí

50 minut
Vánočka ze šesti pramenů

Vánočka ze šesti pramenů

90 minut
Vánoční jihočeský kuba

Vánoční jihočeský kuba

10 minut
Pečené kapří hranolky s tymiánem a slaninou

Pečené kapří hranolky s tymiánem a…

50 minut
Štědrovečerní hrachová polévka

Štědrovečerní hrachová polévka

30 minut
Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát

40 minut
Smažený kapr bez kostí

Smažený kapr bez kostí

50 minut
Jemná rybí polévka

Jemná rybí polévka

30 minut
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

Sekaná, která nepraskne

Poslední sledované recepty

32
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
23
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů
19
Česneková pomazánka se sýrem
Česneková pomazánka se…
16
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
16
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…

Zajímavé články

Vánoční kapr 7x jinak: Smažený, marinovaný i zdravá verze z trouby
Vánoční kapr 7x jinak: Smažený, marinovaný i…
Jak se zbavit zápachu z rybiny – z rukou i z nádobí?
Jak se zbavit zápachu z rybiny – z rukou i z…
Staročeský houbový kuba: Ideální oběd na Štědrý den
Staročeský houbový kuba: Ideální oběd na Štědrý…
Vinná klobása 5x jinak: V trojobalu, s vejmrdou, pečená na pivě i v těstíčku z podmáslí
Vinná klobása 5x jinak: V trojobalu, s vejmrdou,…
Nejlepší vánočky: Zkuste vymazlenou Moniky Absolonové, dokonalou Ivety Fabešové nebo zdravou Ivky z MasterChefa
Nejlepší vánočky: Zkuste vymazlenou Moniky…
AHA.cz Umlkl hlas Kevina ze Sám doma: Herec prohrál boj s démony

Umlkl hlas Kevina ze Sám doma: Herec prohrál boj s démony

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Co napsat na vánoční přání 2025? Vyberte si to nejhezčí pro své blízké

Co napsat na vánoční přání 2025? Vyberte si to nejhezčí pro své blízké

Blesk pro ženy Retro Vánoce: Jak vypadala výzdoba v Československu a ve světě?

Retro Vánoce: Jak vypadala výzdoba v Československu a ve světě?

Ženy.cz Vánoční kvíz jinak: Poznáte sváteční filmové klasiky podle naštvaných recenzí?

Vánoční kvíz jinak: Poznáte sváteční filmové klasiky podle naštvaných recenzí?

Blesk.cz Zatčení Karlose Vémoly: Kam zmizela Lela s dětmi?!

Zatčení Karlose Vémoly: Kam zmizela Lela s dětmi?!

SportRevue.cz Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Maminka.cz „Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

„Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

Blesk Horoskopy Nejoblíbenější cukroví podle znamení zvěrokruhu: Raci milují vosí hnízda, Lvi zase vanilkové rohlíčky

Nejoblíbenější cukroví podle znamení zvěrokruhu: Raci milují vosí hnízda, Lvi zase vanilkové rohlíčky

Další doporučené recepty:

Pečená hovězí polévka s houbami a kroupami
Pečená hovězí polévka s houbami a…
Pečená hruška s Hermelínem
Pečená hruška s Hermelínem
Pečená husa s brusinkovým zelím
Pečená husa s brusinkovým zelím
Pečená jablka na javorovém sirupu
Pečená jablka na javorovém sirupu
Pečená jablka s ořechy, brusinkami a karamelem
Pečená jablka s ořechy, brusinkami a…
Pečená jehněčí kýta po středomořském způsobu
Pečená jehněčí kýta po středomořském…
  • Recepty.cz
  • Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact