• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Pascha dle časopisu F.O.O.D.
Napište svůj komentář k receptu

Pascha dle časopisu F.O.O.D.

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pascha dle časopisu F.O.O.D.
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1,50
      kg nízkotučný tvaroh
    • 100
      g kandovaná kůra mix citron pomeranč
    • 1
      lžička vanilková esence
    • 1
      ks citronová kůra (z jednoho kusu chemicky neošetřeného citrónu)
    • 250
      g máslo (změklé)
    • 250
      g smetana ke šlehání
    • 4
      ks žloutek
    • 225
      g cukr krupice
    • 70
      g mandle - loupané (jemně sekané + celé na ozdobu))

Postup přípravy receptu

1
Cedník vyložte gázou nebo tenkou čistou utěrkou, dejte do ní tvaroh, zabalte, zatižte a nechte přes noc na chladném místě vykapat. Jemně sekanou kandovanou kůru promíchejte v míse s vanilkovým extraktem a citronovou kůrou a nechte asi 1 hodinu stát, aby se vůně promísily. Odkapaný tvaroh ještě trochu vymačkejte, aby byl co nejsušší. Měli byste získat asi 900 g tvarohu. Zašlehejte do něj, nejlépe elektrickými metlami, změklé máslo.
2
Smetanu prohřejte v kastrůlku, až se u krajů začnou tvořit puchýřky. Žloutky zpěňte s cukrem, nejlépe elektrickými metlami, a pramínkem k nim přilévejte ohřátou smetanu. Promíchejte, vraťte do kastrolu a na mírném plameni prohřívejte do zhoustnutí. Krémovitou hmotu sejměte z ohně, vmíchejte do ní kandované ovoce a pak směs rychle zchlaďte, nejlépe postavením do mísy s ledem. Za občasného promíchání nechte vychladnout a pak opatrně smíchejte s tvarohovou směsí.
3
Vmíchejte mleté mandle. Formu na paschu nebo čistý kónický květináč vyložte gázou, aby přesahovala okraj asi o 5 cm. Přesuňte do něj paschu, povrch zakryjte gázou, zatižte malým kastrůlkem, do kterého vložte těžké závaží, kámen nebo plnou konzervu. Květináč postavte do hlubokého talíře a nechte přes noc v chladu vykapat a zpevnit.
4
----
5
=====Know-how=====
6
Zkratka cyrilicí, vysázená z kandovaného ovoce na boku lahodné tvarohové paschy, znamená Christos Voskrese, tedy Kristus vstal z mrtvých. Tradice pravoslavných Velikonoc velí se stejnými slovy také zdravit. V Rusku se na paschu odedávna používají zvláštní dřevěné formy, které jí dávají i typický hranatý tvar. Paschu je však možné dohotovit i v novém květináči z pálené hlíny nebo nechat tvaroh vykapat přes plátno. Bude mít ale samozřejmě jiný tvar.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O.D.

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O…

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

Kuře Marengo dle časopisu F.O.O.D.

Kuře Marengo dle časopisu F.O.O.D.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Nejlepší dezerty
Moučníky Nepečené Dezerty Dopolední svačina Svačina Velikonoce Rusko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Kandovaná kůra mix citron pomeranč Mandle - loupané Máslo Nízkotučný tvaroh Smetana ke šlehání Vanilková esence Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Řez obližprst

Řez obližprst

Pudinkový dort z listového těsta a jablky

Pudinkový dort z listového těsta a…

Tatarská pomazánka na topinky

Tatarská pomazánka na topinky

Čokoládový dort z jablek

Čokoládový dort z jablek

Vepřovka z papiňáku

Vepřovka z papiňáku

Tradiční sodový chléb - Soda Bread

Tradiční sodový chléb - Soda Bread

Sušenky bez vajec - snadno a rychle

Sušenky bez vajec - snadno a rychle

Jednoduchý kávovník ala medovník

Jednoduchý kávovník ala medovník

Ananasové řezy "Piña Colada"

Ananasové řezy "Piña Colada"

Doporučujeme

40 minut
Čevapčiči s brambory a žampiony na grilu

Čevapčiči s brambory a žampiony na…

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

20 minut
Tabouleh

Tabouleh

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

Poslední sledované recepty

82
Halušky z lososa v rajčatové omáčce
Halušky z lososa v…
78
Kynutý táč s ovocem a drobenkou
Kynutý táč s ovocem a…
48
Babiččin rychlý jogurtový koláč
Babiččin rychlý…
47
Pepanovo sádlo se špekem a cibulkou
Pepanovo sádlo se špekem…
23
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky od profíků
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky…
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček: Usušte je, naložte nebo z nich uvařte džem
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček:…
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný recept, který zvládnete i bez váhy a může být pokaždé jiný
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný…
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás ohromí
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás…
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická bomba doslova nakopne imunitu
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická…
AHA.cz Tsunami u Moniky Marešové a Leoše: Jde o malou Alex

Tsunami u Moniky Marešové a Leoše: Jde o malou Alex

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy Nejkrásnější české a slovenské zrzky: Která srší největším sex-appealem?

Nejkrásnější české a slovenské zrzky: Která srší největším sex-appealem?

Ženy.cz Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Blesk.cz Krainová (52) ve slovní přestřelce: Nařčení z anorexie!

Krainová (52) ve slovní přestřelce: Nařčení z anorexie!

SportRevue.cz FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Blesk Horoskopy 4 znamení zvěrokruhu, která vždy vyhrávají: Komu úspěch nikdy neuteče?

4 znamení zvěrokruhu, která vždy vyhrávají: Komu úspěch nikdy neuteče?

Další doporučené recepty:

Pařížský krém
Pařížský krém
Pařížský salát
Pařížský salát
Pařížský salát podle ČSN
Pařížský salát podle ČSN
Pasta / pesto z česnekových výhonků
Pasta / pesto z česnekových výhonků
Pasta s tuňákem a černými olivami
Pasta s tuňákem a černými olivami
Pastéis de nata
Pastéis de nata
  • Recepty.cz
  • Pascha dle časopisu F.O.O.D.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact