• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Pascha dle časopisu F.O.O.D.
Napište svůj komentář k receptu

Pascha dle časopisu F.O.O.D.

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pascha dle časopisu F.O.O.D.
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1,50
      kg nízkotučný tvaroh
    • 100
      g kandovaná kůra mix citron pomeranč
    • 1
      lžička vanilková esence
    • 1
      ks citronová kůra (z jednoho kusu chemicky neošetřeného citrónu)
    • 250
      g máslo (změklé)
    • 250
      g smetana ke šlehání
    • 4
      ks žloutek
    • 225
      g cukr krupice
    • 70
      g mandle - loupané (jemně sekané + celé na ozdobu))

Postup přípravy receptu

1
Cedník vyložte gázou nebo tenkou čistou utěrkou, dejte do ní tvaroh, zabalte, zatižte a nechte přes noc na chladném místě vykapat. Jemně sekanou kandovanou kůru promíchejte v míse s vanilkovým extraktem a citronovou kůrou a nechte asi 1 hodinu stát, aby se vůně promísily. Odkapaný tvaroh ještě trochu vymačkejte, aby byl co nejsušší. Měli byste získat asi 900 g tvarohu. Zašlehejte do něj, nejlépe elektrickými metlami, změklé máslo.
2
Smetanu prohřejte v kastrůlku, až se u krajů začnou tvořit puchýřky. Žloutky zpěňte s cukrem, nejlépe elektrickými metlami, a pramínkem k nim přilévejte ohřátou smetanu. Promíchejte, vraťte do kastrolu a na mírném plameni prohřívejte do zhoustnutí. Krémovitou hmotu sejměte z ohně, vmíchejte do ní kandované ovoce a pak směs rychle zchlaďte, nejlépe postavením do mísy s ledem. Za občasného promíchání nechte vychladnout a pak opatrně smíchejte s tvarohovou směsí.
3
Vmíchejte mleté mandle. Formu na paschu nebo čistý kónický květináč vyložte gázou, aby přesahovala okraj asi o 5 cm. Přesuňte do něj paschu, povrch zakryjte gázou, zatižte malým kastrůlkem, do kterého vložte těžké závaží, kámen nebo plnou konzervu. Květináč postavte do hlubokého talíře a nechte přes noc v chladu vykapat a zpevnit.
4
----
5
=====Know-how=====
6
Zkratka cyrilicí, vysázená z kandovaného ovoce na boku lahodné tvarohové paschy, znamená Christos Voskrese, tedy Kristus vstal z mrtvých. Tradice pravoslavných Velikonoc velí se stejnými slovy také zdravit. V Rusku se na paschu odedávna používají zvláštní dřevěné formy, které jí dávají i typický hranatý tvar. Paschu je však možné dohotovit i v novém květináči z pálené hlíny nebo nechat tvaroh vykapat přes plátno. Bude mít ale samozřejmě jiný tvar.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O.D.

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O…

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

Kuře Marengo dle časopisu F.O.O.D.

Kuře Marengo dle časopisu F.O.O.D.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Nejlepší dezerty
Moučníky Nepečené Dezerty Dopolední svačina Svačina Velikonoce Rusko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Kandovaná kůra mix citron pomeranč Mandle - loupané Máslo Nízkotučný tvaroh Smetana ke šlehání Vanilková esence Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Piškotový kakaový dort

Piškotový kakaový dort

Domácí Pribináček

Domácí Pribináček

Treska paní Gunilly

Treska paní Gunilly

Výborný kuskus

Výborný kuskus

Filety po italsku

Filety po italsku

Bramborovo cuketová polévka - smetanová s koprem

Bramborovo cuketová polévka -…

Krém z dýně hókaidó

Krém z dýně hókaidó

Gratinované brambory s hořčicí

Gratinované brambory s hořčicí

Houskové knedlíky bez kynutí - výborné a jednoduché

Houskové knedlíky bez kynutí -…

Doporučujeme

20 minut
Marinované řecké kuře

Marinované řecké kuře

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

45
Veganské plněné papriky s rajskou omáčkou
Veganské plněné papriky…
29
Hlíva (bedly, václavky) na smetaně - rychle a chutně
Hlíva (bedly, václavky)…
24
Jednoduché lečo z trouby
Jednoduché lečo z trouby
17
Drožďová pomazánka - úplně jinak
Drožďová pomazánka -…
16
Smetanové fleky se zelím
Smetanové fleky se zelím

Zajímavé články

KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
Osvěžující snídaňová smoothie: Odstartujte horký letní den svěžím a zdravým drinkem
Osvěžující snídaňová smoothie: Odstartujte horký…
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na pánvi
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na…
10 nejlepších receptů z letních rajčat: Od polévky až po šťavnatý koláč
10 nejlepších receptů z letních rajčat: Od…
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5 snadných receptů od pondělí do pátku
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5…
AHA.cz Žádná role pro Obermaierovou! Vymazali ji z Ulice

Žádná role pro Obermaierovou! Vymazali ji z Ulice

Mimibazar Micelární voda: Více než jen odlíčení? Zjistěte, proč si ji zamilovaly miliony žen

Micelární voda: Více než jen odlíčení? Zjistěte, proč si ji zamilovaly miliony žen

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Móda z tiskovky TV Nova: Kdo byl za letní královnu a ukázal styl na jedničku?

Móda z tiskovky TV Nova: Kdo byl za letní královnu a ukázal styl na jedničku?

Ženy.cz Nejcennější suvenýr z dovolené? Vlastní deník je nejvíc

Nejcennější suvenýr z dovolené? Vlastní deník je nejvíc

Blesk.cz Dara o Nedvědovi zavěšeném do blondýny: Způsob, jak upustit páru!

Dara o Nedvědovi zavěšeném do blondýny: Způsob, jak upustit páru!

SportRevue.cz FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Blesk Horoskopy Tarotoskop na srpen: Berany, Lvy a Ryby čekají žhavé milostné zážitky, Střelci ukončí jednu životní etapu

Tarotoskop na srpen: Berany, Lvy a Ryby čekají žhavé milostné zážitky, Střelci ukončí jednu životní etapu

Další doporučené recepty:

Pařížský krém
Pařížský krém
Pařížský salát
Pařížský salát
Pařížský salát podle ČSN
Pařížský salát podle ČSN
Pasta / pesto z česnekových výhonků
Pasta / pesto z česnekových výhonků
Pasta s tuňákem a černými olivami
Pasta s tuňákem a černými olivami
Pastéis de nata
Pastéis de nata
  • Recepty.cz
  • Pascha dle časopisu F.O.O.D.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact