• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Ovesné placky prosté, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Ovesné placky prosté, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 2
doba přípravy: 80 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ovesné placky prosté, základní recept
Ovesné placky prosté, základní recept
Ovesné placky prosté, základní recept
Ovesné placky prosté, základní recept
Ovesné placky prosté, základní recept
Ovesné placky prosté, základní recept
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 300
      g ovesná mouka směs s krupicí
    • 360
      ml vařící voda
    • 4
      špetka sůl 1/2 lžičky

Postup přípravy receptu

1
Umlít ovesné vločky (jemné) šrotovníkem, 3 jemnějšími průchody, na směs hrubé mouky a krupice (do zásoby). Jemnější směs viz poznámka níže.
2
Ohřát vodu do začátku slyšitelného bublání. V menší míse smíchat směs mouky, krupice se solí. Na dno větší mísy nasypat vrstvu mouky, zalít dávkou vody. Střídat vrstvy mouky a vody pro rychlé nasáknutí vody. Odstát zalitou mouku 15 minut pro provlhčení. Zvlhlá mouka méně lepí je příjemnější vypracování těsta. Promíchat vařečkou. Vypracovat těsto, hníst 8-10 minut.
3
Oškrábnout z rukou a z mísy škrablíky, zapracovat je do těsta. Těsto umístit spárami dolů na malý talířek. Na střední talířek nalít lžíci vody, umístit na něj talířek s těstem a zakrýt miskou s hranou na středním talířku proti osychání. Spotřeba času 60 minut. Vychladit těsto 2 hodiny, následně nechat odležet v chladničce 10 - 20 hodin.
4
Těsto vyndat z ledničky 4 hodiny před začátkem pečení pro mírné ohřátí. Rozdělit na 4 díly, zakrýt proti osychání. Promačkat pouze jeden díl těsta a zapracovat vnější povrch dovnitř do těsta (3x naruby). Ostatní díly zpracovat během pečení předchozí placky. Vypracovat, bez pomoučení, tvar koule, umístit spárami dolů na plastovou desku (na dřevu těsto vysychá a lepí se) a celou dlaní mírně rozmáčknout na malý disk. Dále rozmačkat na tenčí placku, rychleji než rozvalování. Na okraji vznikají trhliny, roztřepení (podle hrubosti umleté mouky). Trhliny smačkávat zpátky dohromady. Po částečném rozválení válečkem na středně velkou placku vytvořit palcem a přitisklým ukazováčkem ostřejší roh. Promnutím celého obvodu placky prsty obou rukou místně prohníst a spojit potrhaný okraj. Poté rozválet do konečného průměru 19 cm, kontrolovat přikládáním talířku. Tloušťka kolem 2,5 mm.
5
Péct placky na předehřáté pánvi na sucho (smalt nebo teflon - viz níže) s pokličkou. Nastavit ohřev na střední plamen (první 1-2 placky jsou zkušební). Péct na smaltované pánvi strana A 4 m 20 s + 2 m 20 s, B 2 m 20 s + 3 m 20 s, obrátit podle propečení, vyklepat včas vodu z pokličky proti lehkému přilepení placky. První stranu první placky péct 4 m 50 s pro ohřátí pánve. Placky téměř nemění barvu. Vytvoří se na povrchu rýhy, nebo i známky vysušení popraskání. Nejvýraznější změna jsou světle hnědé flíčky.
6
Upečenou placku nechat krátce chladnout na trojúhelníku ze lžiček na talíři (7 min.). Více placek nechat ve sloupečku zakryté proti osychání. Nechat chladnout do 3 hodin od pečení, placky mírně zvlhnou a změknou ze střední vrstvy. Skladovat v chladničce 3 dny, v mrazáku v sáčku 14 dní. Placky osychají na vzduchu, v mrazáku velmi málo.
7
Poznámka autora receptu: Názvy oatcake, oat cookie, oat cracker, oat biscuit, oat flatbread, oat tortilla, oat paratha, oat puri, oat roti, pão de aveia. Vyšší podíl hrubé mouky (kolem 90%) lze umlít po přesátí směsi potřetí z zbylé krupice. Jiná možnost je umlít část vloček (nebo krupice) na mlýnku na mák na polohrubou mouku, 10% směsi (velmi zdlouhavé). Nebo umlít na čistém mlýnku na kávu. Lze použít i mixér kuchyňského robotu. V případě kupované ovesné mouky je nutné před koupí kontrolovat obsah vlákniny. Hodnoty vyšší než 8 g / 100 g mouky mohou způsobit zažívací potíže. Patrně rozemleté otruby pro dosažení vyšších hodnot. Možnost vypracování těsta je sypat směs do horké vody 560 ml, míchat v hrnci do 2 minut. Teflonová pánev - po 4+3 minutách pečení jedné strany vyklepat vodu z pokličky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Žitno-špaldové placky prosté, základní recept

Žitno-špaldové placky prosté,…

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné müsli), základní recept

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné…

Cestovní ovesné pražmo, základní recept

Cestovní ovesné pražmo, základní…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Chléb & placky
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ovesná mouka Sůl Vařící voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Cibulová polévka se sýrem

Cibulová polévka se sýrem

Kokosovo-čokoládová buchta s mandarinkami

Kokosovo-čokoládová buchta s…

Vídeňská vařená bábovka

Vídeňská vařená bábovka

Salátový prívarok II.

Salátový prívarok II.

Černé trubičky

Černé trubičky

Polévané piškotové muffinky

Polévané piškotové muffinky

Makový koláč s rebarborou

Makový koláč s rebarborou

Segedín s knedlíkem po našem

Segedín s knedlíkem po našem

Pečené kuře s rýží

Pečené kuře s rýží

Doporučujeme

15 minut
15minutová česnečka

15minutová česnečka

40 minut
Marry Me Chicken

Marry Me Chicken

90 minut
Perníčky

Perníčky

75 minut
Klasická gulášová polévka

Klasická gulášová polévka

50 minut
Nejjednodušší jablečný koláč

Nejjednodušší jablečný koláč

30 minut
Nejlepší vaječný likér

Nejlepší vaječný likér

60 minut
Pomazánka z pečeného česneku

Pomazánka z pečeného česneku

45 minut
Sušenky s arašídovým krémem

Sušenky s arašídovým krémem

50 minut
Čokoládovo-karamelový koláč

Čokoládovo-karamelový koláč

Poslední sledované recepty

71
Česnekové výhonky s rýží
Česnekové výhonky s rýží
60
Křehký dort s revení
Křehký dort s revení
38
Australská čokoládová buchta z červené řepy
Australská čokoládová…
25
Tvarohové řezy
Tvarohové řezy
24
Bramborovo - rybí krokety
Bramborovo - rybí krokety

Zajímavé články

Velký tahák na vánoční pečení: Recepty na těsta, náplně i polevy
Velký tahák na vánoční pečení: Recepty na těsta,…
Domácí vánoční likéry: Skvělé sváteční pití, které potěší i jako dárek
Domácí vánoční likéry: Skvělé sváteční pití,…
Velký perníčkový speciál: Recepty na těsta, polevy a spousta rad a tipů, aby se vám vánoční perníčky povedly
Velký perníčkový speciál: Recepty na těsta,…
Jak poznat nejchutnější mandarinky? Dva ověřené tipy a trik, jak udělat z kyselých plodů sladké
Jak poznat nejchutnější mandarinky? Dva ověřené…
Nejhezčí vánoční trhy u nás i za hranicemi: Kam vyrazit na svařák, trdelník a další dobroty?
Nejhezčí vánoční trhy u nás i za hranicemi: Kam…
AHA.cz Račte vstoupit! Gregorová opět nezklamala

Račte vstoupit! Gregorová opět nezklamala

Mimibazar Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Dáma.cz Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Blesk pro ženy Žhavé modely z premiéry Bachelor: Smyslné róby, hluboké výstřihy i sexy detaily

Žhavé modely z premiéry Bachelor: Smyslné róby, hluboké výstřihy i sexy detaily

Ženy.cz Vysoký bodycount: Proč je chlap frajer, a žena levná?

Vysoký bodycount: Proč je chlap frajer, a žena levná?

Blesk.cz Eliška Kaplický zrekonstruovala »Havlovu« vilu:  60 milionů a dva roky práce

Eliška Kaplický zrekonstruovala »Havlovu« vilu: 60 milionů a dva roky práce

SportRevue.cz FOTO: Krásky z bazénů. Simona Baumrtová, Bára Seemanová a 30 dalších nejhezčích (ex)plavkyň světa

FOTO: Krásky z bazénů. Simona Baumrtová, Bára Seemanová a 30 dalších nejhezčích (ex)plavkyň světa

Maminka.cz Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Velká erotická předpověď! Rady od sexy řemeslníka...

Nový díl Eroskopu: Velká erotická předpověď! Rady od sexy řemeslníka...

Další doporučené recepty:

Ovesné kuličky s příchutí kakaa
Ovesné kuličky s příchutí kakaa
Ovesné muffiny
Ovesné muffiny
Ovesné placičky s brokolicí
Ovesné placičky s brokolicí
Ovesné pražmové pirožky, základní recept
Ovesné pražmové pirožky, základní recept
Ovesné sušenky
Ovesné sušenky
Ovesné sušenky guvernéra Wyomingu
Ovesné sušenky guvernéra Wyomingu
  • Recepty.cz
  • Ovesné placky prosté, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact