• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
2.0
hodnotilo: 4
doba přípravy: 70 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
7fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 110
      g ovesné vločky jemné
    • 940
      ml voda
    • 3
      lžička mák mletý volitelně
    • 2
      lžička slunečnicová semínka volitelně
    • 1
      špetka skořice - mletá volitelně

Postup přípravy receptu

1
Do sklenice o objemu 750 ml nalijeme 500 ml vody, nasypeme do ní vločky a necháme stát 12 hodin (přes noc) Další info níže. V teplých dnech je vhodné ponechat je v ledničce. Namočení v kovové nádobě při použití filtrované vody (snížený obsah chlóru) způsobí počátek kažení vloček.
2
Vločky přelijeme do kastrolu, sklenici vypláchneme 3x 1-2 lžíce vody, celkově 40 ml, nalijeme na vločky, protřeseme kastrolem, nebo rozmícháme. Ohřejeme nejmírnějším plamenem, až začnou vločky bublat. Dáváme pozor, aby se vločky u dna výrazně nepřipalovaly. Přilijeme 180 ml vody, dobře rozmícháme (hvězdicovitě od kraje), lze také "nakrájet" řádkově různě tuhou kaši hranou lžíce, podruhé kolmo na první směr. Znovu přivedeme pod pokličkou k varu středním plamenem aby rozpustná vláknina dobře nasákla vodou a viditelně zhoustla. Snížíme ohřev na nejmenší a vaříme celkem 20 minut. Po 10 minutách varu přilijeme 40 ml vody, zamícháme a necháme vařit do chvíle, kdy viditelně zhoustlá vláknina zbůsobí "mlaskání". Postupně přiléváme ještě asi 180 ml vody do požadované konečné hustoty (stopa po zamíchání na hladině zmizí). Je dobré poslední přilitou vodu ohřát, jinak je znatelná chuť samotné vody. Během celého vaření je potřeba odstraňovat zbylé otruby (žluté) a občasné větší černé drobečky (nad 3mm). Jinak by chutnaly hořce.
3
Na hotovou kaši přidáme volitelné položky. V tenké vrstvě je posypeme mákem. Nahoru nasypeme slunečnicová semínka a skořici. Kaši mícháme od kraje - vrstvu máku překryjeme od kraje vrstvou kaše. Dále zamačkáme horní vrstvu dolů po celém obvodu. Nakonec promícháme paprskovitě (hvězdicovitě) od kraje ke středu. Postupné míchání nejlépe rozmíchá mák, jinak zůstane ve shluku a je suchý při jídlu. Necháme ji chladnout 12 - 15 minut bez přikrytí. Kaše málo oschne. Někdy tvoří na hladině povrchové rýhy typické pro oves.
4
Poznámka autora receptu: Názvy: gomme (i rýžová), irish praiseach, oatmeal cereal, stirabout. BIO ovesné vločky jsou velmi citlivé na intenzitu ohřevu. Nutné volit nižší ohřev proti nadměrnému připalování. Nejvhodnější je nádoba se silným dnem. Poměr vody/vloček 7,8 - 8 ml/ 1 g. Při vaření bez pokličky bude kaše vysušená a ztuhlá. Jemné vločky vytváří vodovější složení, pouze hrubé ovesné vločky tvoří hrubší výsledek. Lze kombinovat v poměru 15 / 95 g jemných / hrubých. Volitelně lze začít přidáním 2 lžiček strouhaného kokosu pod mák. Kokos dosti zasytí místo slunečnice. Vločky s koncem trvanlivosti dřív než za 3,5 měsíce namočit na 18-22 hodin a skladovat v chladničce proti zkysnutí. Patrně jsou déle než 8 měsíců od balení a začíná jejich pozvolná změna.
5
Poznámka 2: České vločky je dobré kontrolovat na barvu - bílo-žlutá, světle žlutá. Pokud je žluto-hnědá nebo světle hnědá, je silné chemické hnojení (postřiky) rozeznatelné i podle zápachu. Následují zažívací potíže. Upozornění: V kombinaci s dalším jídlem během dne obsahujícím stejné množství krup je dosažena dolní doporučená hodnota příjmu vlákniny pro dospělého na den. Lze zkontrolovat podle výživových údajů na balení potravin. Jelikož jde o obilovinu s vlákninou, je nutné namočení předem, podobně jako u krup, rýže. Nutné vždy uvařit nebo opražit na sucho. Člověk nemůže jíst tepelně neupravené obilí, nemá potřebné trávicí enzymy. Kombinace lepek - laktóza (obilí - mléko apod.) jsou nejhorší kombinace pro trávení. Příkladem jsou ovesné vločky + mléko, kornout smetanové zmrzliny (složky mléka bez fermentace). Autor osobně opakovaně zažil neznámé střevní křeče, při zpětném pohledu z mléčné laktózy v kombinaci s lepkem. Z tohoto důvodu je vynechané mléko.
6
Poznámka 3: V nádobě se silnostěnným dnem lze ohřívat nalité namočené vločky s přilitou vodou 440 ml. Od začátku zahřívat nejsilnějším ohřevem za občasného míchání. Až do varu, kdy zhoustne vláknina za nejkratší čas. Poté postačí velmi mírný ohřev pro občasné zabublání a udržování při varu, po dobu 20 minut. Naředit dle požadované hustoty, např. zmizí stopa po zamíchání lžicí. Těsně před varem vznikne na hladině pěna z oligosacharidů. Po jejich rozpuštění, zmizí pěna během rozmíchání-konec varu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ovesná kaše s jablky a skořicí

Ovesná kaše s jablky a skořicí

Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a javorovým sirupem

Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a…

Trojí sladká ovesná kaše

Trojí sladká ovesná kaše

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Mák mletý Ovesné vločky Skořice - mletá Slunečnicová semínka Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pestrý zeleninový kotlík

Pestrý zeleninový kotlík

Drůbeží játra mojí mámy

Drůbeží játra mojí mámy

Jidášky našich babiček

Jidášky našich babiček

Amolety z kynutého těsta

Amolety z kynutého těsta

Kuřecí kousky s nivou a smetanovou omáčkou

Kuřecí kousky s nivou a smetanovou…

Plněné papriky II.

Plněné papriky II.

Špaldové sušenky bez cukru

Špaldové sušenky bez cukru

Rychlé povidlové řezy

Rychlé povidlové řezy

Sýrovo-šunková pomazánka

Sýrovo-šunková pomazánka

Doporučujeme

30 minut
Vepřová krkovice s fazolovým hummusem a rajčatovou salsou

Vepřová krkovice s fazolovým hummusem…

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

34
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
30
Klasické lečo
Klasické lečo
21
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou
17
Holandský řízek a šťouchané brambory
Holandský řízek a…
16
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…

Zajímavé články

Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5 osvědčených receptů, na kterých si pochutnáte!
Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5…
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle bude milovat celá rodina
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle…
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a připravit, aby chutnala jako z restaurace
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a…
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito, Mango Lassí nebo nealko Gin Tonic
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito,…
7 oblíbených letních tvarohových dezertů: Využijte naplno tajnou ingredienci našich babiček
7 oblíbených letních tvarohových dezertů:…
AHA.cz Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Chantal Poullain vypadá rok před 70. úžasně! Co se naučit z jejího francouzského stylu?

Chantal Poullain vypadá rok před 70. úžasně! Co se naučit z jejího francouzského stylu?

Ženy.cz Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Blesk.cz Felix Slováček překvapil: Odložil saxofon a proměnil se v modela!

Felix Slováček překvapil: Odložil saxofon a proměnil se v modela!

SportRevue.cz VIDEO: Legendární trefy. 11 nejslavnějších gólů v dějinách české hokejové reprezentace

VIDEO: Legendární trefy. 11 nejslavnějších gólů v dějinách české hokejové reprezentace

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo se stane obětí závisti a koho čekají zásnuby?

Horoskop na další týden: Kdo se stane obětí závisti a koho čekají zásnuby?

Další doporučené recepty:

Ovesná kaše s granátovým jablíčkem a javorovým sirupem
Ovesná kaše s granátovým jablíčkem a…
Ovesná kaše s jablky a skořicí
Ovesná kaše s jablky a skořicí
Ovesná kaše s jablky, rozinkami a skořicí
Ovesná kaše s jablky, rozinkami a…
Ovesná kaše s ořechy a Grankem
Ovesná kaše s ořechy a Grankem
Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a javorovým sirupem
Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a…
Ovesná kaše tak, jak ji dělám já
Ovesná kaše tak, jak ji dělám já
  • Recepty.cz
  • Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact