Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Moravanku scedíme a nálev dáme stranou. Cibuli očistíme a nasekáme najemno. Šunku, okurky i větší kusy nakládané... více o Vaječná tlačenka
Rozinky zalijeme rumem a necháme nasáknout. Z vlažného mléka, trochy cukru a droždí necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, sůl,... více o Velikonoční věnec
Omytý citron rozkrojíme a vymačkáme přes dlaň. Do hrnečku s 0,2 dl horké vody vložíme sáček s čajem a necháme louhovat. Do džbánu s 1,5l vody přidáme... více o Detoxikační drink
Máslo, žloutky a cukry vyšleháme do pěny, přidáme ořechy, rozinky, kandované ovoce, mouku smíchanou s kypřícím práškem a nakonec vmícháme ušlehaný... více o Velikonoční biskupský beránek II.
Namočit přebraný hrách na 5 - 12 hodin, hnědou rýži namočit na 5 - 12 hodin zvlášť. Po namočení vyprat rýži 1x. Do 600 ml vařící osolené vody nasypat... více o Riži-piži (rizoto), základní recept
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, po lžících přidáváme mouku s kypřícím práškem, vodu, ořechy a citronovou kůru. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z... více o Velký ořechový dort
Špagety v tenké vrstvě namočit v malém množství vody v pekáčku nebo na pečícím plechu na 20 - 30 minut. Déle ne, nepřijaly by sůl z vody. 10 minut po... více o Progresivní špagety, základní recept
32 hodin před jídlem namočit suchou kukuřici do 200 ml studené vody ve sklenici se šroubovacím víčkem na 12 hodin. Zvětší objem asi na 1,5 násobek.... více o Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Utlouct ječné kroupy v hmoždíři, nebo je umlít ve šrotovníku. (Lze umlít do zásoby na 2 měsíce). Namočit na 5 - 12 hod ve sklenici se šroubovacím... více o Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Přebranou čočku namočit, 27 hodin v létě, 32 hodin v zimě, před dušením ve větší sklenici (nabude na objemu asi 3x) do 300 ml vody. Pro klíčení čočky... více o Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Přebraný hrách namočit 32 hodin v létě, 35 hodin v zimě, před dušením ve větší sklenici (nabude na objemu asi 3x) do 300 ml vody, nejméně 5 hodin ... více o Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Loupanou čočku namočíme na 2,5 hodiny do 0,5 l sklenice s vodou. Loupanou rýži namočíme na 30 minut do studené vody (včetně vyprání). 10 minut po... více o Dhál indický, falešný (čočková kaše s rýží), základní recept
Půl hodiny před vařením zalijeme kukuřičnou mouku 300 ml vody, důkladně ji rozmícháme a zakryjeme pokličkou. V hrnci se silnějším dnem zahřejeme 550... více o Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hrách namočíme sypáním do studené vody na 5 - 12 hodin ve sklenici se šroubovacím víčkem. Vypereme 2 x, jednou v nové vodě a sebereme pěnu z hladiny.... více o Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
Do sklenice o objemu 750 ml nalijeme 500 ml vody, nasypeme do ní vločky a necháme stát 12 hodin (přes noc) Další info níže. V teplých dnech je vhodné... více o Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Brambory oloupeme a dáme do hrnce s vodou. Nakrájíme je na kostky, propláchneme a zalijeme čerstvou vodou. Osolíme, přidáme kmín a dáme vařit. Vaříme... více o Vařené brambory
Avokádo rozkrojíme a nožem odstraníme pecku a dužinu vydlabeme lžící. Banán oloupeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme med, žervé, mléko a rozmixujeme... více o Nápoj proti jarní únavě
V menší míse smícháme všechny mouky se solí. Mohou být bez prosátí. Je-li sůl hrubší, rozmícháme ji nejdříve v teplé vodě. Na dno větší mísy nasypeme... více o Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Naklepeme kotlety, osolíme, opepříme a umístíme do pekáčku. Brambory řádně očistíme a nakrájíme na kolečka. Ty naskládáme na kotlety a přidáme sůl a... více o Kotlety na smetaně
Polévka : Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přimáčkneme česnek a když se rozvoní, přisypeme lžíci mouky a krátce orestujeme. Přilijeme vývar nebo... více o Brokolicová polévka s drožďovými knedlíčky (dělená strava)
Heru, cukr a vejce vyšleháme do pěny, přidáme smetanu a mouku smíchanou s kypřícím práškem a umícháme hladké těsto. Rozdělíme ho na tři díly a do... více o Papoušková buchta
Ředkvičky očistíme. Polovinu ředkvičkových listů nasekáme najemno a zbytek nakrájíme nahrubo. Bulvy ředkviček nakrájíme na tenká kolečka. Čerstvý sýr... více o Ředkvičková pomazánka
Všechny suroviny dáme do mísy a umícháme hladké těsto. Těsto nalijeme na hlubší plech vyložený pečícím papírem, dáme do trouby vyhřáté na 160 °C a... více o Hrnkový makovec
Sušenky rozmixujeme (rozdrtíme) spolu s mandlemi a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs vtlačíme do dortové formy vyložené pečícím papírem dáme do... více o Sušenkový cheesecake
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme olej, mléko a nakonec vmícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem. Těsto nalijeme na hlubší vymazaný a... více o Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
Vlašské ořechy a ovesné vločky společně rozmixujeme a přidáme dvě lžičky cukru. Směs promícháme s mlékem. Mléko s ořechy a vločkami nalijeme do hrnce.... více o Ovesno-ořechový pudink
Nejprve připravíme kvásek. Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, které pocukrujeme, zaprášíme moukou a vše rozmícháme. Kvásek necháme vzejít na... více o Koblihy
Propláchnutý hrách a kroupy přes noc zvlášť namočíme. Obojí samostatně uvaříme doměkka v osolené vodě. Mezitím na sádle opečeme na kostičky nakrájenou... více o Šoulet
Nejprve připravíme náplň. Začneme tím, že nasekáme pažitku. Vejce nastrouháme najemno. Smícháme je s pomazánkovým máslem a přidáme hořčici, majonézu a... více o Sýrová roláda
Vaječný koňak zahřejeme s whiskey a mlékem. Dáváme pozor, aby se tekutina nevařila, na kuchyňském teploměru můžeme hlídat, aby teplota nepřesáhla 80 C... více o Bombardino
Černou čočku namočte přes noc do vody. Pak ji slijte, vložte do tlakového hrnce s 1,6 l vody, přidejte omyté fazole a 2 lžičky soli. Vařte v tlakovém... více o Dal Makhani
Nejdříve dáme vařit rýži do měkka dle návodu. Kuřecí prso nakrájíme na drobné kostičky, obalíme v grilovacím koření a vhodíme na pánev, kde ho na... více o Náplň do tortill
V první míse smícháme suché ingredience a pořádné promícháme. Ve druhé míse smícháme mokré ingredience a také pořádně promícháme. Následně postupně... více o Kefírová bábovka
Z mouky, cukru, sody, koření, vajec, medu a rozpuštěného másla vypracujeme tuhé těsto, které necháme odpočinout. Těsto vyválíme na pomoučeném válu a... více o Perníčky II.
Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme polohrubou mouku (s hrubou moukou se mě zdají dosti tuhé) a sůl. Uděláme těsto, nesmí být ani tuhé,... více o Brynzové halušky
Máslo, žloutky a cukr vyšleháme do pěny, přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a vypracujeme těsto. Třetinu dáme do mrazáku a zbytek namačkáme na... více o Hraběnčiny řezy II.
Do mísy nasypeme mouku, droždí, sůl a kmín a důkladně promícháme. Přilijeme vodu a vypracujeme těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme 8 - 12 hodin... více o Domácí chleba bez hnětení
Vezmeme toustový chléb. Na něj položíme půl plátku medové šunky. Na něj položíme půl plátku sýra. Přidáme trochu kečupu a plátek šunky. Nakonec na něj... více o Tousty do školy
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme tvaroh, pudink a trochu rumu. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Těsto nalijeme do dortové formy,... více o Rychlý tvarožník
Vločky, nahrubo nasekané ořechy a semínka dáme do mísy a promícháme. V kastrůlku si smícháme med s olejem a na mírném plameni mícháme, dokud se nám... více o Granola
Maso naklepeme a okraje nakrojíme. Řízky postupně osolíme a opepříme. Poté je obalíme v mouce, rozšlehaném vejci s mlékem a strouhance. Na středním... více o Vepřový řízek
Kondenzované mléko nalijeme do mísy, přisypme jemně strouhaný nebo mletý kokos a směs propracujeme. Přikryjeme potravinářskou fólií a dáme minimálně... více o Rafaelo kuličky
Všechny přísady dáme do skleničky a zalijeme horkou vodou... více o Mikulašova směs
Do skleničky dáme všechny ingredience a dolejeme horkou vodou.... více o Mikulášův horký nápoj
Na sádle osmahneme dozlatova cibuli pokrájenou na plátky, přidáme kuřecí prsa pokrájená na větší kostky a necháme zatáhnout. Pak přidáme dle uvážení... více o YESenická kuřecí prsa
Připravíme si na suchou směs: mandlovou mouku, moučkový cukr, váhu nebo odměrku Do mixéru na oříšky dáme 90 - 100 g mandlové mouky a 160 g moučkového... více o Makronky
Ze všech surovin vypracujeme těsto. Těsto vyválíme na plát a vykrajujeme tvary, které dáváme na plech s pečícím papírem. Pečeme na 140 - 150 °C.... více o Šlehačkové cukroví
Z rozemletých piškotů, cukru, kakaa, másla, rumu a mléka zpracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout. Z těsta odebíráme kousky, které... více o Vosí hnízda
V míse smícháme najemno nakrájenou cibuli, olej, sojovou omáčku, sůl, pepř, vejce a podravku. Přidáme na plátky nakrájené maso obalené v solamylu,... více o Babiččiny masové placičky
Mléko nalijeme do mísy a rozšleháme v něm vejce. Přidáme špetku soli a pomalu přisypáváme mouku. Stále šleháme, aby nevznikly hrudky. Hotové těsto... více o Recept na nejlepší palačinky