Korpusy je lepší péci nadvakrát - ve dvou kulatých klasických formách, ale pro línější je možné i najednou, pozvolněji a pak rozkrojit. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 40 minut.
Sýr prošleháme s mlékem a osladíme. Mezi dva vychladlé korpusy i navrch namažeme krém a dort ozdobíme.
5
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ MRKVOVÉHO DORTU: Častou chybou bývá, že se mrkev nastrouhá na hrubém struhadle a dort pak postrádá vláčnost. Vždy proto použijte čerstvou, šťavnatou mrkev a nastrouhejte ji na jemném struhadle. Právě jemné nastrouhání zajistí, že se mrkev v těstě téměř „rozpustí“, dodá mu vlhkost, přirozenou sladkost a krásnou barvu. Pozor také na to, abyste těsto nepřemíchali. Dlouhým mícháním se aktivuje lepek v mouce, což vede k tomu, že korpus je po upečení tuhý, hutný a gumový, místo aby byl lehký a nadýchaný. Jakmile do tekuté směsi (vejce, cukr, olej) přidáte sypkou směs (mouka, kypřicí prášek, koření), míchejte už jen zlehka a krátce, ideálně stěrkou. Míchejte jen tak dlouho, dokud se obě složky nespojí.
6
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: Pokud budete do receptu přidávat ořechy, před jejich nasekáním je krátce nasucho opražte na pánvi, dokud se nerozvoní. Pražení zintenzivní oříškovou chuť a dodá jim extra křupavost. Připravte si také dokonale pevný krém. Použijte raději plnotučný smetanový sýr, nízkotučné „pomazánkové“ sýry obsahují mnohem více vody a syrovátky, proto z nich pevný krém nikdy nevyšleháte. Krém nanášejte na korpus, který je naprosto a dokonale vychladlý. I jen mírně vlažný korpus by okamžitě rozpustil sýr v krému. Výsledkem by byla mastná, stékající a vsakující se vrstva místo krásného, pevného krému. Trpělivost v této fázi se vám mnohonásobně vyplatí na vzhledu i chuti.
Moc dobrý dort! Dala jsem trochu víc mrkve, než je psáno (když už jsem ji měla umytou ;-) ) a k tomu poměrově i trochu víc cukru a buchta je super - vláčná, nevysušená.
Pekla jsem celé množství najednou (v kulaté dortové formě) cca 40 min na 160 stupňů a je to fakt dobrota!
Jo a nepromazávala jsem žádným krémem. Buchta je vlhká a moc chutná samotná. <3
vendelna
|15. 4. 2011 22:39
JO, je dobrý, ale příště tam dám toho perník. koření jen špetku. Chutná nám to totiž právě úplně jako perník, což je možná škoda.
Anonym
|9. 8. 2007 14:45
Je opravdu výborný!!!!!!!!!!!!! Je jednoduchý a na dort poměrně zdravý.