• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Mouřeníny
Napište svůj komentář k receptu

Mouřeníny

autor: Jana z Vysočiny
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 14
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Mouřeníny
Mouřeníny
Mouřeníny
Mouřeníny
Mouřeníny
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 70
      g sádlo
    • 70
      g moučkový cukr
    • 100
      g hladká mouka
    • 30
      g kakao
    • 1
      sklenice marmeláda na naplnění

Postup přípravy receptu

1
Sádlo, cukr, mouku a kakao zpracujeme. Ze začátku se suroviny spojují poměrně těžce, ale nakonec se vytvoří jemné vláčné těsto. Tvoříme malé kuličky, které klademe na plech s mírnými odstupy od sebe, do každé píchneme obráceným koncem vařečky a opatrně uděláme důlek. Dáváme pozor, aby nepopraskaly. Pečeme při střední teplotě a dáváme pozor, aby se zespoda nepřipálily. Po upečení je necháme chvilku vychladnout, aby se při sundavání z plechu nepoškodily. Důlky naplníme po vychlazení marmeládou.
2
Z této dávky je asi jen jeden plech cukroví. Výsledek velmi závisí na kvalitě sádla - nejlepší je sádlo, které je vláčné, nejraději voňavé, domácí. Horší už je to, které připomíná ztužený tuk.
Podělte se s přáteli o recept
newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Broučice | 26. 11. 2016 12:14

    Děláme tohle cukroví celý život, pokud se utře sádlo s cukrem a až potom se přidá zbytek surovin, nikdy se neroztečou. Jen pro informaci. <3

  • Danka | 13. 11. 2016 17:50

    to samé se mi stalo.Buď se roztekly, nebo spodek spálil.Ale babička je měla výborný.

  • rozina | 14. 12. 2015 09:53

    Teď jsem tento recept vyzkoušela, jsem asi nemehlo, pekla jsem to pomalu skoro 20 min, zůstaly pořád úplně měkkě a spodek se skoro spálil, tak nevím, co jsem udělala špatně. Mám to vyndávat z trouby asi měkké, ono to pak samo ztvrdne?

  • fialodeni | 5. 12. 2015 13:39

    Recept jsem vyzkoušela, výborné. Moje doporučení: dělat dvojitou dávku, jinak je cukroví jen na jeden plech, pak doporučuji přidat malou lžičku karobu, cukroví je krásně tmavé, ale opravdu jen málo, karob má jinak specifickou chuť. . Já zdobim místo marmelády hořkou a další pak bílou čokoládou.

  • allena89
    allena89 | 15. 12. 2014 12:20

    Výborné cukroví, je to vzpomínka na dětství. Doporučuji dělat alespoň ze 2 dávek. Přikládám fotku.

  • Marie Svobodová | 20. 12. 2005 21:22

    Dělala jsem 2x po dvou dávkách aby vůbec stačilo, poněvadž nějak rychle mizí

  • Anonym | 6. 12. 2005 14:03

    Jana z V. M. má pravdu, kakao PRIMA nebo holanské je daleko lepší do sušenek a td. Kakao na pečení je dobré do bábovek atd.

  • Jana z VM | 6. 12. 2005 10:06

    Je to pravda, Jano, "kakao na pečení" nevadí v bábovkách, ale do jemnějšího cukroví je nejlepší slovenské PRIMA kakao. Už celá léta patří mezi moje nejoblíbenější suroviny !!!

  • Jana Tichá | 6. 12. 2005 09:04

    Pokud budete péct mouřeníny, nedávejte raději tzv. kakao na pečení. Těsto bylo strašně tuhé a při pečení mi cukroví popraskalo. Jak jsem se dočetla na obalu, kakao má snížený obsah tuku a obsahuje škrob. V jiném cukroví je to třeba spíš přednost, ale tady se to ukázalo být na škodu.

  • Leona | 29. 11. 2005 11:36

    Moje mamka je pekla 30 let a teď je peču já.U nás se tomu říká Sádláčky.Moc nám chutnají.Dávám za 1

  • Jana Tichá | 20. 10. 2005 17:10

    Máte pravdu. Mám je napsané i tak, že se nakonec marmeláda posype kokosem nebo strouhanými ořechy. Nebo jsem viděla v časopise podobné mouřeníny se zapíchnutým dílkem mandle. Ale ani jedno jsem ještě nezkoušela.

  • airan | 19. 10. 2005 18:29

    Nekdo se zminil o pulku orechu navrh zavareniny - taky to nemusi byt spatne, chystam se to vyzkouset.

  • Jana Tichá | 27. 9. 2005 17:46

    Airan, jak ráda bych někdy věděla, jak chutnají po tak dlouhé době :-))) Tohle cukroví a roláda z esíček mizí rychlostí blesku - radím - zamkněte je ! :-)))

  • Airan Novakova | 27. 9. 2005 14:36

    A kdyz je nechate ulezet dele v chladku nemaji chybu:-))Pani Ticha, muj recept je na hrnky a mnozstvi sadla, cuktu a mouky je stejne. Mozna proto se mi testo o neco malo lepe spracovava. Jednou na to cukrovi manzelova teta zapomnela, nasla je az po mesici a pul a udajne tak dobre jeste nikdo nejedl:-))

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánoční cukroví
Moučníky Cukroví Prosinec Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Kakao Marmeláda Moučkový cukr Sádlo
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tvarohový koláč s jahodami

Tvarohový koláč s jahodami

Šlehačkový koláč

Šlehačkový koláč

Těstovinový salát s masem

Těstovinový salát s masem

Műsli tyčinky

Műsli tyčinky

Kávové muffiny

Kávové muffiny

Slaný řecký koláč

Slaný řecký koláč

Kokosovo-medová roláda

Kokosovo-medová roláda

Zeleninový kuskus

Zeleninový kuskus

Koláč s hruškovým / jablečným rozvarem - kynutý

Koláč s hruškovým / jablečným…

Doporučujeme

30 minut
Nudle s arašídovou omáčkou a krůtím masem

Nudle s arašídovou omáčkou a krůtím…

Meruňkové knedlíky - kynuté

Meruňkové knedlíky - kynuté

45 minut
Buřty na pivě

Buřty na pivě

60 minut
Rybízový koláč jako od babičky

Rybízový koláč jako od babičky

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

40 minut
Cuketové placky bez lepku

Cuketové placky bez lepku

40 minut
Rýžový nákyp s meruňkami

Rýžový nákyp s meruňkami

120 minut
Zapečené brambory s masem a smetanou

Zapečené brambory s masem a smetanou

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Poslední sledované recepty

342
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
94
Paštika z uzeného lososa
Paštika z uzeného lososa
49
Křupavé bramboráčky s křenem
Křupavé bramboráčky s…
46
Čočkové kuličky v rajčatové omáčce s těstovinami
Čočkové kuličky v…
41
Polévka z červené čočky
Polévka z červené čočky

Zajímavé články

Velký meruňkový speciál: Rady, kde je nasbírat, jak je zavařit, usušit i co z nich upéct nebo uvařit dobrého
Velký meruňkový speciál: Rady, kde je nasbírat,…
Cuketové recepty celebrit: Upečte si cukeťák Heleny Vondráčkové nebo bábovku Marthy Stewart
Cuketové recepty celebrit: Upečte si cukeťák…
Meruňkové knedlíky podle Josefa Maršálka: Tvarohové těsto nechává odpočinout a používá meruňky i s peckou
Meruňkové knedlíky podle Josefa Maršálka:…
Nejlepší nálev na okurky: Čtyři recepty, které musíte zkusit!
Nejlepší nálev na okurky: Čtyři recepty, které…
3 nejoblíbenější letní recepty z cukety: Chutnají i těm, kteří zeleninu moc nemusí
3 nejoblíbenější letní recepty z cukety: Chutnají…
AHA.cz Znovuzrozená Grace Kellyová? Ne, tohle je vnučka!

Znovuzrozená Grace Kellyová? Ne, tohle je vnučka!

Mimibazar Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Dáma.cz Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Blesk pro ženy Martina Jandová a její omlazující i zeštíhlující fígle: Tyhle módní triky po padesátce fungují!

Martina Jandová a její omlazující i zeštíhlující fígle: Tyhle módní triky po padesátce fungují!

Ženy.cz Musíme si promluvit: Proč rozhovory o vztahu muže děsí a nikam nevedou?

Musíme si promluvit: Proč rozhovory o vztahu muže děsí a nikam nevedou?

Blesk.cz Bývalá bondgirl Denise Richardsová: Monokly a rozvod!

Bývalá bondgirl Denise Richardsová: Monokly a rozvod!

SportRevue.cz FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Největší exhibicionisté zvěrokruhu: Kdo se neustále předvádí a nemá problém ani s nahotou?

Největší exhibicionisté zvěrokruhu: Kdo se neustále předvádí a nemá problém ani s nahotou?

Další doporučené recepty:

Moučník alá tiramisu
Moučník alá tiramisu
Moučník k MDD
Moučník k MDD
Moučník s broskvemi a pudinkem
Moučník s broskvemi a pudinkem
Mousse au chocolat (čokoládová pěna)
Mousse au chocolat (čokoládová pěna)
Mozaiková pomazánka
Mozaiková pomazánka
Mozečková polévka
Mozečková polévka
  • Recepty.cz
  • Mouřeníny
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact