• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Mouřeníny
Napište svůj komentář k receptu

Mouřeníny

autor: Jana z Vysočiny
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 14
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Mouřeníny
Mouřeníny
Mouřeníny
Mouřeníny
Mouřeníny
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 70
      g sádlo
    • 70
      g moučkový cukr
    • 100
      g hladká mouka
    • 30
      g kakao
    • 1
      sklenice marmeláda na naplnění

Postup přípravy receptu

1
Sádlo, cukr, mouku a kakao zpracujeme. Ze začátku se suroviny spojují poměrně těžce, ale nakonec se vytvoří jemné vláčné těsto. Tvoříme malé kuličky, které klademe na plech s mírnými odstupy od sebe, do každé píchneme obráceným koncem vařečky a opatrně uděláme důlek. Dáváme pozor, aby nepopraskaly. Pečeme při střední teplotě a dáváme pozor, aby se zespoda nepřipálily. Po upečení je necháme chvilku vychladnout, aby se při sundavání z plechu nepoškodily. Důlky naplníme po vychlazení marmeládou.
2
Z této dávky je asi jen jeden plech cukroví. Výsledek velmi závisí na kvalitě sádla - nejlepší je sádlo, které je vláčné, nejraději voňavé, domácí. Horší už je to, které připomíná ztužený tuk.
Podělte se s přáteli o recept
newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Broučice | 26. 11. 2016 12:14

    Děláme tohle cukroví celý život, pokud se utře sádlo s cukrem a až potom se přidá zbytek surovin, nikdy se neroztečou. Jen pro informaci. <3

  • Danka | 13. 11. 2016 17:50

    to samé se mi stalo.Buď se roztekly, nebo spodek spálil.Ale babička je měla výborný.

  • rozina | 14. 12. 2015 09:53

    Teď jsem tento recept vyzkoušela, jsem asi nemehlo, pekla jsem to pomalu skoro 20 min, zůstaly pořád úplně měkkě a spodek se skoro spálil, tak nevím, co jsem udělala špatně. Mám to vyndávat z trouby asi měkké, ono to pak samo ztvrdne?

  • fialodeni | 5. 12. 2015 13:39

    Recept jsem vyzkoušela, výborné. Moje doporučení: dělat dvojitou dávku, jinak je cukroví jen na jeden plech, pak doporučuji přidat malou lžičku karobu, cukroví je krásně tmavé, ale opravdu jen málo, karob má jinak specifickou chuť. . Já zdobim místo marmelády hořkou a další pak bílou čokoládou.

  • allena89
    allena89 | 15. 12. 2014 12:20

    Výborné cukroví, je to vzpomínka na dětství. Doporučuji dělat alespoň ze 2 dávek. Přikládám fotku.

  • Marie Svobodová | 20. 12. 2005 21:22

    Dělala jsem 2x po dvou dávkách aby vůbec stačilo, poněvadž nějak rychle mizí

  • Anonym | 6. 12. 2005 14:03

    Jana z V. M. má pravdu, kakao PRIMA nebo holanské je daleko lepší do sušenek a td. Kakao na pečení je dobré do bábovek atd.

  • Jana z VM | 6. 12. 2005 10:06

    Je to pravda, Jano, "kakao na pečení" nevadí v bábovkách, ale do jemnějšího cukroví je nejlepší slovenské PRIMA kakao. Už celá léta patří mezi moje nejoblíbenější suroviny !!!

  • Jana Tichá | 6. 12. 2005 09:04

    Pokud budete péct mouřeníny, nedávejte raději tzv. kakao na pečení. Těsto bylo strašně tuhé a při pečení mi cukroví popraskalo. Jak jsem se dočetla na obalu, kakao má snížený obsah tuku a obsahuje škrob. V jiném cukroví je to třeba spíš přednost, ale tady se to ukázalo být na škodu.

  • Leona | 29. 11. 2005 11:36

    Moje mamka je pekla 30 let a teď je peču já.U nás se tomu říká Sádláčky.Moc nám chutnají.Dávám za 1

  • Jana Tichá | 20. 10. 2005 17:10

    Máte pravdu. Mám je napsané i tak, že se nakonec marmeláda posype kokosem nebo strouhanými ořechy. Nebo jsem viděla v časopise podobné mouřeníny se zapíchnutým dílkem mandle. Ale ani jedno jsem ještě nezkoušela.

  • airan | 19. 10. 2005 18:29

    Nekdo se zminil o pulku orechu navrh zavareniny - taky to nemusi byt spatne, chystam se to vyzkouset.

  • Jana Tichá | 27. 9. 2005 17:46

    Airan, jak ráda bych někdy věděla, jak chutnají po tak dlouhé době :-))) Tohle cukroví a roláda z esíček mizí rychlostí blesku - radím - zamkněte je ! :-)))

  • Airan Novakova | 27. 9. 2005 14:36

    A kdyz je nechate ulezet dele v chladku nemaji chybu:-))Pani Ticha, muj recept je na hrnky a mnozstvi sadla, cuktu a mouky je stejne. Mozna proto se mi testo o neco malo lepe spracovava. Jednou na to cukrovi manzelova teta zapomnela, nasla je az po mesici a pul a udajne tak dobre jeste nikdo nejedl:-))

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánoční cukroví
Moučníky Cukroví Prosinec Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Kakao Marmeláda Moučkový cukr Sádlo
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Nudlová polévka s mrkví

Nudlová polévka s mrkví

Vídeňské ořechové rohlíčky

Vídeňské ořechové rohlíčky

Těstovinový salát se zeleninou, masem a dresingem

Těstovinový salát se zeleninou, masem…

Pomazánka na jednohubky

Pomazánka na jednohubky

Mrkvová-pažitková pomazánka

Mrkvová-pažitková pomazánka

Rychlá uzeninová polévka s rýží

Rychlá uzeninová polévka s rýží

Jablečný (hruškový) koláč s mandlovým tvarohem

Jablečný (hruškový) koláč s mandlovým…

Jogurtovo-kakaový koláč (řezy)

Jogurtovo-kakaový koláč (řezy)

Cibulové (pórkové) vepřové maso

Cibulové (pórkové) vepřové maso

Doporučujeme

20 minut
Letní těstoviny

Letní těstoviny

30 minut
Báječná cuketová polévka

Báječná cuketová polévka

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

100 minut
Kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

45 minut
Hrnkový cuketový perník

Hrnkový cuketový perník

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

Poslední sledované recepty

56
Halušky s pečeným kuřetem
Halušky s pečeným kuřetem
37
Kuřecí vývar II.
Kuřecí vývar II.
36
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
26
Vepřové se smetanovo-žampionovou omáčkou
Vepřové se smetanovo…
25
Dýňová tortila
Dýňová tortila

Zajímavé články

Kytičky vs. zvířátka: Dělená strava slibuje snadné hubnutí i lepší trávení. Může to fungovat?
Kytičky vs. zvířátka: Dělená strava slibuje…
Zavařování okurek v myčce na nádobí: Znáte tento snadný trik?
Zavařování okurek v myčce na nádobí: Znáte tento…
Letní omáčky jsou v kurzu: 7 nejlepších receptů od našich babiček
Letní omáčky jsou v kurzu: 7 nejlepších receptů…
Superpotravina týdne: Meruňky. 6 dobrých důvodů, proč je jíst ve velkém, plus tipy, co z nich upéct nebo uvařit dobrého
Superpotravina týdne: Meruňky. 6 dobrých důvodů,…
Piñata torta: Nejúžasnější dort na dětskou oslavu je ten s překvapením uvnitř
Piñata torta: Nejúžasnější dort na dětskou oslavu…
AHA.cz Bohdalová měsíc po operaci srdce: Už dovádí na chalupě!

Bohdalová měsíc po operaci srdce: Už dovádí na chalupě!

Mimibazar Itálie: Vysněná dovolená pro každého

Itálie: Vysněná dovolená pro každého

Dáma.cz Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Blesk pro ženy Těmito přírodními kabelkami jsme posedlé každý rok! Jaké jsou letos?

Těmito přírodními kabelkami jsme posedlé každý rok! Jaké jsou letos?

Ženy.cz 6 maličkostí, které vám zlepší paměť i soustředění

6 maličkostí, které vám zlepší paměť i soustředění

Blesk.cz Zemřel Ozzy Osbourne (†76): Praotec metalu byl obklopen rodinou

Zemřel Ozzy Osbourne (†76): Praotec metalu byl obklopen rodinou

SportRevue.cz FOTO: Nazí cyklisté v ulicích. Naked Bike Ride frčí už v 80 městech světa

FOTO: Nazí cyklisté v ulicích. Naked Bike Ride frčí už v 80 městech světa

Maminka.cz KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

Blesk Horoskopy Kočičí horoskop: V jakém znamení je váš čtyřnohý miláček a co to o něm vypovídá?

Kočičí horoskop: V jakém znamení je váš čtyřnohý miláček a co to o něm vypovídá?

Další doporučené recepty:

Moučník alá tiramisu
Moučník alá tiramisu
Moučník k MDD
Moučník k MDD
Moučník s broskvemi a pudinkem
Moučník s broskvemi a pudinkem
Mousse au chocolat (čokoládová pěna)
Mousse au chocolat (čokoládová pěna)
Mozaiková pomazánka
Mozaiková pomazánka
Mozečková polévka
Mozečková polévka
  • Recepty.cz
  • Mouřeníny
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact