• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Mouřeníny
Napište svůj komentář k receptu

Mouřeníny

autor: Jana z Vysočiny
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 14
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Mouřeníny
Mouřeníny
Mouřeníny
Mouřeníny
Mouřeníny
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 70
      g sádlo
    • 70
      g moučkový cukr
    • 100
      g hladká mouka
    • 30
      g kakao
    • 1
      sklenice marmeláda na naplnění

Postup přípravy receptu

1
Sádlo, cukr, mouku a kakao zpracujeme. Ze začátku se suroviny spojují poměrně těžce, ale nakonec se vytvoří jemné vláčné těsto. Tvoříme malé kuličky, které klademe na plech s mírnými odstupy od sebe, do každé píchneme obráceným koncem vařečky a opatrně uděláme důlek. Dáváme pozor, aby nepopraskaly. Pečeme při střední teplotě a dáváme pozor, aby se zespoda nepřipálily. Po upečení je necháme chvilku vychladnout, aby se při sundavání z plechu nepoškodily. Důlky naplníme po vychlazení marmeládou.
2
Z této dávky je asi jen jeden plech cukroví. Výsledek velmi závisí na kvalitě sádla - nejlepší je sádlo, které je vláčné, nejraději voňavé, domácí. Horší už je to, které připomíná ztužený tuk.
Podělte se s přáteli o recept
newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Broučice | 26. 11. 2016 12:14

    Děláme tohle cukroví celý život, pokud se utře sádlo s cukrem a až potom se přidá zbytek surovin, nikdy se neroztečou. Jen pro informaci. <3

  • Danka | 13. 11. 2016 17:50

    to samé se mi stalo.Buď se roztekly, nebo spodek spálil.Ale babička je měla výborný.

  • rozina | 14. 12. 2015 09:53

    Teď jsem tento recept vyzkoušela, jsem asi nemehlo, pekla jsem to pomalu skoro 20 min, zůstaly pořád úplně měkkě a spodek se skoro spálil, tak nevím, co jsem udělala špatně. Mám to vyndávat z trouby asi měkké, ono to pak samo ztvrdne?

  • fialodeni | 5. 12. 2015 13:39

    Recept jsem vyzkoušela, výborné. Moje doporučení: dělat dvojitou dávku, jinak je cukroví jen na jeden plech, pak doporučuji přidat malou lžičku karobu, cukroví je krásně tmavé, ale opravdu jen málo, karob má jinak specifickou chuť. . Já zdobim místo marmelády hořkou a další pak bílou čokoládou.

  • allena89
    allena89 | 15. 12. 2014 12:20

    Výborné cukroví, je to vzpomínka na dětství. Doporučuji dělat alespoň ze 2 dávek. Přikládám fotku.

  • Marie Svobodová | 20. 12. 2005 21:22

    Dělala jsem 2x po dvou dávkách aby vůbec stačilo, poněvadž nějak rychle mizí

  • Anonym | 6. 12. 2005 14:03

    Jana z V. M. má pravdu, kakao PRIMA nebo holanské je daleko lepší do sušenek a td. Kakao na pečení je dobré do bábovek atd.

  • Jana z VM | 6. 12. 2005 10:06

    Je to pravda, Jano, "kakao na pečení" nevadí v bábovkách, ale do jemnějšího cukroví je nejlepší slovenské PRIMA kakao. Už celá léta patří mezi moje nejoblíbenější suroviny !!!

  • Jana Tichá | 6. 12. 2005 09:04

    Pokud budete péct mouřeníny, nedávejte raději tzv. kakao na pečení. Těsto bylo strašně tuhé a při pečení mi cukroví popraskalo. Jak jsem se dočetla na obalu, kakao má snížený obsah tuku a obsahuje škrob. V jiném cukroví je to třeba spíš přednost, ale tady se to ukázalo být na škodu.

  • Leona | 29. 11. 2005 11:36

    Moje mamka je pekla 30 let a teď je peču já.U nás se tomu říká Sádláčky.Moc nám chutnají.Dávám za 1

  • Jana Tichá | 20. 10. 2005 17:10

    Máte pravdu. Mám je napsané i tak, že se nakonec marmeláda posype kokosem nebo strouhanými ořechy. Nebo jsem viděla v časopise podobné mouřeníny se zapíchnutým dílkem mandle. Ale ani jedno jsem ještě nezkoušela.

  • airan | 19. 10. 2005 18:29

    Nekdo se zminil o pulku orechu navrh zavareniny - taky to nemusi byt spatne, chystam se to vyzkouset.

  • Jana Tichá | 27. 9. 2005 17:46

    Airan, jak ráda bych někdy věděla, jak chutnají po tak dlouhé době :-))) Tohle cukroví a roláda z esíček mizí rychlostí blesku - radím - zamkněte je ! :-)))

  • Airan Novakova | 27. 9. 2005 14:36

    A kdyz je nechate ulezet dele v chladku nemaji chybu:-))Pani Ticha, muj recept je na hrnky a mnozstvi sadla, cuktu a mouky je stejne. Mozna proto se mi testo o neco malo lepe spracovava. Jednou na to cukrovi manzelova teta zapomnela, nasla je az po mesici a pul a udajne tak dobre jeste nikdo nejedl:-))

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánoční cukroví
Moučníky Cukroví Prosinec Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Kakao Marmeláda Moučkový cukr Sádlo
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jablková buchta bez vajec

Jablková buchta bez vajec

Kuřecí koktejl

Kuřecí koktejl

Plněná cuketa

Plněná cuketa

Králík na roštu - grilování

Králík na roštu - grilování

Kuřecí kari s kokosovým mlékem

Kuřecí kari s kokosovým mlékem

Lehké bylinkové máslo

Lehké bylinkové máslo

Borůvkové lívanečky

Borůvkové lívanečky

Segedínský guláš - F.O.O.D.

Segedínský guláš - F.O.O.D.

Banánovo – avokádové smoothie

Banánovo – avokádové smoothie

Doporučujeme

30 minut
Kořeněná rýže s tuňákem

Kořeněná rýže s tuňákem

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

30 minut
Ostružiny s mandlovou drobenkou

Ostružiny s mandlovou drobenkou

80 minut
Ratatouille

Ratatouille

40 minut
Krémová polévka s fazolkami a koprem

Krémová polévka s fazolkami a koprem

80 minut
Cuketová bábovka

Cuketová bábovka

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

62
Bublanina, která dlouho vydrží jako čerstvá
Bublanina, která dlouho…
40
Klasické lečo
Klasické lečo
38
Kančí guláš - staročeský
Kančí guláš - staročeský
36
Rohlíčky plněné jablíčky
Rohlíčky plněné jablíčky
36
Houbové škvarky z václavek či bedel
Houbové škvarky z…

Zajímavé články

Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola jedno jídlo. Do dietního jídelníčku byste ho asi nezařadili
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola…
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A dokonce pro celou rodinu!
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A…
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů, které zvednou náladu smutným dětem a dodají energii unaveným rodičům
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů,…
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty, které tak vůbec nevypadají
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty,…
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla, džem i čatní
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla,…
AHA.cz Vondráčkovou poslali na DNA testy! Co se stalo?

Vondráčkovou poslali na DNA testy! Co se stalo?

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Blesk pro ženy Nečekané rozchody slavných: Nevěra, tchyně „na zabití“ i výkyvy nálad

Nečekané rozchody slavných: Nevěra, tchyně „na zabití“ i výkyvy nálad

Ženy.cz Empatie jako dar i prokletí. Když vám vnímavost ničí život

Empatie jako dar i prokletí. Když vám vnímavost ničí život

Blesk.cz Ex Stropnického Daniel Krejčík (31): Tajná svatba! Přiznal nové příjmení

Ex Stropnického Daniel Krejčík (31): Tajná svatba! Přiznal nové příjmení

SportRevue.cz FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

Blesk Horoskopy Zvěrokruh a karma: Která znamení si to obvykle nejvíce odskáčou?

Zvěrokruh a karma: Která znamení si to obvykle nejvíce odskáčou?

Další doporučené recepty:

Moučník alá tiramisu
Moučník alá tiramisu
Moučník k MDD
Moučník k MDD
Moučník s broskvemi a pudinkem
Moučník s broskvemi a pudinkem
Mousse au chocolat (čokoládová pěna)
Mousse au chocolat (čokoládová pěna)
Mozaiková pomazánka
Mozaiková pomazánka
Mozečková polévka
Mozečková polévka
  • Recepty.cz
  • Mouřeníny
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact