• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Mořský ďas - Balkán
Napište svůj komentář k receptu

Mořský ďas - Balkán

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Mořský ďas - Balkán
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • sůl
    • pepř mletý
    • petrželová nať
    • česnek
    • rýže
    • mořský ďas zhruba kilo pro 2 -3 osoby. Může být jeden nebo několik menších exemplářů.
    • 5
      ks brambory Velké kusy
    • mrkev větší
    • celer větvička
    • olej 1,5 dcl olivového + 0,5 dcl obyčejného do polévky + olivový na hlavní jídlo

Postup přípravy receptu

1
Rybu koupíme nejlépe vykuchanou a ztaženou z kůže (jinak provedeme sami). Vzhledem k tomu, že hlava má ostré zoubky a výčnělky, tzn. hůře se čistí, oddělíme hlavu od těla a dobře propláchneme (v ústech se často skývají "váčky" plné písku). Opláchnutou rybu (hlavu i tělo) dáme vařit společně s oloupanými a na 1/4 nakrájenými bramborami, oloupanou mrkví v celku a snítkou celeru.
2
Do vody přidáme olej (nebojte se množství, ryba je tzv. "bílá"), osolíme, opepříme. Od doby varu vaříme rybu 10 minut (POZOR! ne déle!). Pak rybu vyndáme, hlavu i tělo dáme na veliký talíř. Dovaříme brambory a mrkev a polévku scedíme. Bokem dáme čtyři 1/4 brambor (tedy jednu celou bramboru) a mrkev (budeme potřebovat do polévky. Zbytek uvařených brambor dáme k rybě a vše hojně zalijeme olivovým olejem a posypeme sekanou petrželovou natí a česnekem. A můžeme obírat (Na hlavě jsou jen váčky pod očima a ty jsou velmi chutné, proto hlavy nezahazovat, množství masa nám pak bohatě vynahradí tělo, které obsahuje jen placatou "páteř" a žádné kosti).
3
Do scezeného vývaru dáme zavařit opláchnutou rýži, nakonec do polévky propasírujeme uvařený brambor a mrkev. Dochutíme solí, pepřem, sekaným česnekem.
4
Před podáváním posypeme petrželovou natí. Mořský ďas je ryba nevzhledná, ale o to chutnější, kromě páteře nemá kosti. V Chorvatsku se cena za kilo pohybuje kolem 60 kun, tj. zhruba 250,- Kč (před koncem trhu ji můžete koupit i za polovinu), takže je to tip na jidlo o dovolené (v ČR se ceny pohybují cca od 600,- Kč za kilo...). Dobar tek, Pile. Originální název: Grdobina
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Shin Din Pho (mořský ďas po sečuánsku)

Shin Din Pho (mořský ďas po sečuánsku)

Mořský pstruh s jemnou sýrovou omáčkou

Mořský pstruh s jemnou sýrovou omáčkou

Mořský dort z marcipánu

Mořský dort z marcipánu

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lukas | 30. 7. 2012 14:46

    Zdravim. Největší potíž těchto článků je, že nikde není napsáno datum, kdy byl psán. Protože uvádět cenu bez určení místa a času je k ničemu. Např. dnes - 30.7.2012 v Chorvatsku ve městě Rovinj na tržnici je cena za 1 kg mořského ďase cca 100 Kun.

  • petra matejkova | 1. 4. 2009 23:53

    muzete me prosim prirovnat chut morskeho dase k nejake rybe??chtela bych vyzkouset ale nerada bych aby me to potom pritel hodil na hlavu :-))

  • Nina | 15. 10. 2006 18:59

    Tahle ryba je nejlepsi na grilu a k ni marinada z cesneku, oleje a petrzelky, dochucena soli a kapkou bileho vina....varene brambory a listovy poduseny spenat jako priloha, nebo misto spenatu blitva:-) (to by meli byt listy repy, jsou jeste chutnejsi nez spenat)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Ryby
Maso Rybí Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Celer Česnek Mořský ďas Mrkev Olej Pepř mletý Petrželová nať Rýže Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Hermelín v listovém těstíčku

Hermelín v listovém těstíčku

Bábovka s kysanou smetanou

Bábovka s kysanou smetanou

Filé v alobalu

Filé v alobalu

Bramborové klobásy

Bramborové klobásy

Jablečný závin

Jablečný závin

Slaninová vinná klobása na pivu

Slaninová vinná klobása na pivu

Feferonková pasta

Feferonková pasta

Zabaione - Italský desert

Zabaione - Italský desert

Kyšková buchta s třešněmi

Kyšková buchta s třešněmi

Doporučujeme

50 minut
Francouzské brambory s pórkem

Francouzské brambory s pórkem

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

30 minut
Ostružiny s mandlovou drobenkou

Ostružiny s mandlovou drobenkou

80 minut
Ratatouille

Ratatouille

40 minut
Krémová polévka s fazolkami a koprem

Krémová polévka s fazolkami a koprem

80 minut
Cuketová bábovka

Cuketová bábovka

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

55
Hruškový koláč s tvarohovým těstem a žmolenkou
Hruškový koláč s…
49
Hrnková bábovka s citronovou kůrou a mákem
Hrnková bábovka s…
46
Zabijačkové plněné knedlíky prejtem, jelitem, jitrnicí - kynuté
Zabijačkové plněné…
29
Gnocchi s kuřecím masem a boloňskou omáčkou
Gnocchi s kuřecím masem…
27
Mechový dort s mascarpone
Mechový dort s mascarpone

Zajímavé články

Jak ještě zužitkovat rajčata? Vyrobte z nich místo kečupu výbornou omáčku nejen na těstoviny
Jak ještě zužitkovat rajčata? Vyrobte z nich…
Štrúdl je lahůdka! S receptem od Laďky Něrgešové ho zvládnete jedna báseň
Štrúdl je lahůdka! S receptem od Laďky Něrgešové…
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji využít v kuchyni, aby vám chutnala
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji…
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je uchovat na zimu
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je…
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání až po senzační recepty
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání…
AHA.cz Zdrcený Vydra od Bouškové: Smutné, ale tohle je prostě život

Zdrcený Vydra od Bouškové: Smutné, ale tohle je prostě život

Mimibazar Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co naopak lichotí?

Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co naopak lichotí?

Ženy.cz Nesnesitelný hluk v hlavě aneb Můj tragikomický boj s tinnitem

Nesnesitelný hluk v hlavě aneb Můj tragikomický boj s tinnitem

Blesk.cz Fotograf slavných Robert Vano (77): První fotky po operaci krkavic! Cigárko si však neodpustil

Fotograf slavných Robert Vano (77): První fotky po operaci krkavic! Cigárko si však neodpustil

SportRevue.cz FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy Bohyní po padesátce? Odbornice prozrazuje rituály, které změní váš pohled na stárnutí!

Bohyní po padesátce? Odbornice prozrazuje rituály, které změní váš pohled na stárnutí!

  • Recepty.cz
  • Mořský ďas - Balkán
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact