kg
meruňky
(pevné, vypeckované + hrst meruňkových pecek)
500
g
cukr krupice
Postup přípravy receptu
1
Meruňky vybírejte jen hezké a pevné, ty měkké se rozmočí a mohly by zakalit nálev. Využijte je spíš na pyré nebo marmeládu. Plody meruněk hned po vypeckování narovnejte řezem dolů do sklenic, do každé přidejte i 1 až 2 pecky, dají kompotu lepší chuť.
VERZE 1: Cukr svařte s 1 l vody. Ovoce zalijte horkým nálevem, jinak začne rychle hnědnout. Sklenice uzavřete. Zalijte v hrnci asi do 3⁄4 horkou vodou a sterilujte při 85 °C asi 25 minut, půllitrové sklenice 20 minut.
VERZE 2: Meruňky ve sklenici lehce pocukrujte asi 1 lžící cukru, přidejte lžíci vody a sklenice uzavřete. V hrnci je zalijte do 3⁄4 horkou vodou a přiveďte k varu. Při 100 °C sterilujte 35 minut. Takto zavařené ovoce ve vlastní šťávě je pevné a hodí se i do ovocných knedlíků.