• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Merenda
Napište svůj komentář k receptu

Merenda

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: 40 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Merenda
Nahrát fotku
 

Suroviny

8 porce
  • Buchta
    • 1
      kg polohrubá mouka
    • 2
      kostka droždí
    • mléko dle potřeby
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      ks vejce
    • sůl
    • cukr
    • 0,50
      ks hera cca
  • Švestky
    • 1
      kg švestky min.
    • cukr krystal
    • 2
      ks smetana 1-2
    • hladká mouka na zavaření

Postup přípravy receptu

1
Jde o jídlo, které se dělalo na plzeňsku. Buchta, která se k tomu peče, se také podávala k vepřovému (na plzeňsku spíše hovězí) s mrkví. Množství, které jsem uvedla je minimální, je z toho asi 3 l omáčky a dvě placky - nutno dle četnosti rodiny přizpůsobit. My to jíme dva a dělám to do 5 l (2 kg švestek).
2
Nevypeckované švestky nasypeme do kastrolu, zalijeme vodou asi 5 cm nad švestky a nasypeme cukr. Má být dost sladké, takže záleží na sladkosti švestek. Vaříme, dokud se švestky nerozpadávají. Pak případně dosladíme, zavaříme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě (má být hustější) a zalijeme smetanou dle chuti. Určitě se vám smetana srazí, ale to má tak být. Jí se horké i studené, čím je starší je lepší, ale málokdy vydrží.
3
Na buchtu uděláme kvásek z asi 2 dl mléka, kvasnic a trochy cukru. Po vykynutí smícháme s ostatními přísadami a vypracujeme vláčné, nepříliš tuhé těsto. Mléko dodáváme dle potřeby a množství mouky. Necháme vykynout, a pečeme bochánky velikost asi 20 cm průměr a asi 7 cm výška středu. Heru dáváme rozehřátou, placky ničím nepotíráme, pečeme asi 20 minut do zlatova.
4
Přeji dobrou chuť, kdo má rád švestky a sladké určitě se poměje.
Podělte se s přáteli o recept
newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Hanka | 6. 8. 2014 06:48

    Pave Václave, jinde se tomu opravdu mozna rika klevela, ale u nas na plzensku to vzdy byla, je a bude merenda. :-)

  • gabi3 | 18. 9. 2013 20:05

    Moc dobré,děláme to zrovna tak :-)

  • Václav | 18. 3. 2013 14:37

    Lidičky, prokristapána! To , co tu popisujete, není recept na merendu, ale na KLEVELU!!! Merenda je něco úplně jiného!

  • Jana St. | 28. 9. 2005 00:45

    Tak to je moc dobré jídlo a jsem ráda, že se tady objevil recept, který se v naší rodině neuchoval. Jsem z Plzeňska a tu švestkovou merendu jsme jedly teplou se škubánky v talíři.Moje babička nám to dělala a jako děti jsme to milovaly.A babička švestky vypeckovala před vařením.

  • Bára | 15. 9. 2005 14:41

    Jak jsem již psala v receptu,jí se to teplé i studené dle chuti,obojí chutná výborně.Placky se k tomu přikusují a pecky plivají při jídle,v tom je ten fór našich babiček.Jí se to lžící je to sladká omáčka.

  • Lenka | 15. 9. 2005 07:29

    Moje babička švestky předem vypeckovala. Jedli jsme to studené z hlubokého talíře, do kterého jsme si nalámali placíky (tak se u nás říkalo té buchtě). V létě to bylo báječné osvěžující jídlo.

  • Helena | 14. 9. 2005 11:21

    Doplňte prosím pro nás co z Plzeňska nejsme - jak se to vlastně jí? Teplé nebo studené? Na ty placky se to maže nebo se to naloží na talíř jak knedlíky s omáčkou a jí příborem nebo lžící? Nebo to má spíš připomínat např. buchttčky s krémem? A ještě tohle: kdy a jak z toho vyndáme ty pecky ze švestek, přece nebudou plavat v rozvařených švestkách samotné pecky, nebylo by lepší pak je vypeckovat předem? Nezlobte se, prosím a doplňte, švestek mám nadúrodu.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Sladká jídla
Pokrmy Sladké Oběd Pečení Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Cukr krystal Droždí Hera Hladká mouka Mléko Polohrubá mouka Smetana Sůl Švestky Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pikantní pečené kuře na rajčatech

Pikantní pečené kuře na rajčatech

Vepřová žebírka s medem a zázvorem

Vepřová žebírka s medem a zázvorem

Perníčky V.

Perníčky V.

Sekané karbanátky

Sekané karbanátky

Vepřové s žampionovo - sýrovou omáčkou

Vepřové s žampionovo - sýrovou omáčkou

Papriková smetanová omáčka

Papriková smetanová omáčka

Domácí čokoládové pralinky

Domácí čokoládové pralinky

Špenátový kuskus

Špenátový kuskus

Pečená řepa s česnekem a fetou

Pečená řepa s česnekem a fetou

Doporučujeme

15 minut
15minutová česnečka

15minutová česnečka

40 minut
Marry Me Chicken

Marry Me Chicken

90 minut
Perníčky

Perníčky

75 minut
Klasická gulášová polévka

Klasická gulášová polévka

50 minut
Nejjednodušší jablečný koláč

Nejjednodušší jablečný koláč

30 minut
Nejlepší vaječný likér

Nejlepší vaječný likér

60 minut
Pomazánka z pečeného česneku

Pomazánka z pečeného česneku

45 minut
Sušenky s arašídovým krémem

Sušenky s arašídovým krémem

50 minut
Čokoládovo-karamelový koláč

Čokoládovo-karamelový koláč

Poslední sledované recepty

48
Houbové roštěnky
Houbové roštěnky
24
Meruňkové knedlíky - kynuté
Meruňkové knedlíky -…
21
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
18
Zapečené vaječné toasty
Zapečené vaječné toasty
15
Skvělé boloňské špagety
Skvělé boloňské špagety

Zajímavé články

Velký tahák na vánoční pečení: Recepty na těsta, náplně i polevy
Velký tahák na vánoční pečení: Recepty na těsta,…
Domácí vánoční likéry: Skvělé sváteční pití, které potěší i jako dárek
Domácí vánoční likéry: Skvělé sváteční pití,…
Velký perníčkový speciál: Recepty na těsta, polevy a spousta rad a tipů, aby se vám vánoční perníčky povedly
Velký perníčkový speciál: Recepty na těsta,…
Jak poznat nejchutnější mandarinky? Dva ověřené tipy a trik, jak udělat z kyselých plodů sladké
Jak poznat nejchutnější mandarinky? Dva ověřené…
Nejhezčí vánoční trhy u nás i za hranicemi: Kam vyrazit na svařák, trdelník a další dobroty?
Nejhezčí vánoční trhy u nás i za hranicemi: Kam…
AHA.cz Mareš o stavu Hezuckého: V pátek se rozhodne

Mareš o stavu Hezuckého: V pátek se rozhodne

Mimibazar Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Šaty jako pomsta: Ikonické modely, které vytřely zrak záletným partnerům. Oblékly je princezna Diana i Bella Hadid

Šaty jako pomsta: Ikonické modely, které vytřely zrak záletným partnerům. Oblékly je princezna Diana i Bella Hadid

Ženy.cz Vysoký bodycount: Proč je chlap frajer, a žena levná?

Vysoký bodycount: Proč je chlap frajer, a žena levná?

Blesk.cz Smrt Jorgy Kotrbové (†78): Exmanžel Žák se spěchal rozloučit

Smrt Jorgy Kotrbové (†78): Exmanžel Žák se spěchal rozloučit

SportRevue.cz FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Velká erotická předpověď! Rady od sexy řemeslníka...

Nový díl Eroskopu: Velká erotická předpověď! Rady od sexy řemeslníka...

  • Recepty.cz
  • Merenda
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact