• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Merenda
Napište svůj komentář k receptu

Merenda

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: 40 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Merenda
Nahrát fotku
 

Suroviny

8 porce
  • Buchta
    • 1
      kg polohrubá mouka
    • 2
      kostka droždí
    • mléko dle potřeby
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      ks vejce
    • sůl
    • cukr
    • 0,50
      ks hera cca
  • Švestky
    • 1
      kg švestky min.
    • cukr krystal
    • 2
      ks smetana 1-2
    • hladká mouka na zavaření

Postup přípravy receptu

1
Jde o jídlo, které se dělalo na plzeňsku. Buchta, která se k tomu peče, se také podávala k vepřovému (na plzeňsku spíše hovězí) s mrkví. Množství, které jsem uvedla je minimální, je z toho asi 3 l omáčky a dvě placky - nutno dle četnosti rodiny přizpůsobit. My to jíme dva a dělám to do 5 l (2 kg švestek).
2
Nevypeckované švestky nasypeme do kastrolu, zalijeme vodou asi 5 cm nad švestky a nasypeme cukr. Má být dost sladké, takže záleží na sladkosti švestek. Vaříme, dokud se švestky nerozpadávají. Pak případně dosladíme, zavaříme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě (má být hustější) a zalijeme smetanou dle chuti. Určitě se vám smetana srazí, ale to má tak být. Jí se horké i studené, čím je starší je lepší, ale málokdy vydrží.
3
Na buchtu uděláme kvásek z asi 2 dl mléka, kvasnic a trochy cukru. Po vykynutí smícháme s ostatními přísadami a vypracujeme vláčné, nepříliš tuhé těsto. Mléko dodáváme dle potřeby a množství mouky. Necháme vykynout, a pečeme bochánky velikost asi 20 cm průměr a asi 7 cm výška středu. Heru dáváme rozehřátou, placky ničím nepotíráme, pečeme asi 20 minut do zlatova.
4
Přeji dobrou chuť, kdo má rád švestky a sladké určitě se poměje.
Podělte se s přáteli o recept
newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Hanka | 6. 8. 2014 06:48

    Pave Václave, jinde se tomu opravdu mozna rika klevela, ale u nas na plzensku to vzdy byla, je a bude merenda. :-)

  • gabi3 | 18. 9. 2013 20:05

    Moc dobré,děláme to zrovna tak :-)

  • Václav | 18. 3. 2013 14:37

    Lidičky, prokristapána! To , co tu popisujete, není recept na merendu, ale na KLEVELU!!! Merenda je něco úplně jiného!

  • Jana St. | 28. 9. 2005 00:45

    Tak to je moc dobré jídlo a jsem ráda, že se tady objevil recept, který se v naší rodině neuchoval. Jsem z Plzeňska a tu švestkovou merendu jsme jedly teplou se škubánky v talíři.Moje babička nám to dělala a jako děti jsme to milovaly.A babička švestky vypeckovala před vařením.

  • Bára | 15. 9. 2005 14:41

    Jak jsem již psala v receptu,jí se to teplé i studené dle chuti,obojí chutná výborně.Placky se k tomu přikusují a pecky plivají při jídle,v tom je ten fór našich babiček.Jí se to lžící je to sladká omáčka.

  • Lenka | 15. 9. 2005 07:29

    Moje babička švestky předem vypeckovala. Jedli jsme to studené z hlubokého talíře, do kterého jsme si nalámali placíky (tak se u nás říkalo té buchtě). V létě to bylo báječné osvěžující jídlo.

  • Helena | 14. 9. 2005 11:21

    Doplňte prosím pro nás co z Plzeňska nejsme - jak se to vlastně jí? Teplé nebo studené? Na ty placky se to maže nebo se to naloží na talíř jak knedlíky s omáčkou a jí příborem nebo lžící? Nebo to má spíš připomínat např. buchttčky s krémem? A ještě tohle: kdy a jak z toho vyndáme ty pecky ze švestek, přece nebudou plavat v rozvařených švestkách samotné pecky, nebylo by lepší pak je vypeckovat předem? Nezlobte se, prosím a doplňte, švestek mám nadúrodu.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Sladká jídla
Pokrmy Sladké Oběd Pečení Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Cukr krystal Droždí Hera Hladká mouka Mléko Polohrubá mouka Smetana Sůl Švestky Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zapékané brambory se zeleninou

Zapékané brambory se zeleninou

Telecí řízky

Telecí řízky

Smradlavoučká topinka

Smradlavoučká topinka

Prezidentský guláš II.

Prezidentský guláš II.

Vepřové kotlety podle tchyně

Vepřové kotlety podle tchyně

Tvarohové kynuté buchty

Tvarohové kynuté buchty

Halali-smetanová omáčka po našem

Halali-smetanová omáčka po našem

Angreštové / rybízové knedlíky

Angreštové / rybízové knedlíky

Česneková polévka (česnečka) s pohankou

Česneková polévka (česnečka) s…

Doporučujeme

30 minut
Lečo s fazolemi a klobásou

Lečo s fazolemi a klobásou

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

27
Cuketové stripsy s parmazánem
Cuketové stripsy s…
25
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Švestkové knedlíky z…
23
Cuketové bramboráky
Cuketové bramboráky
22
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
21
Máslové řízky
Máslové řízky

Zajímavé články

Salát, který miluje princezna Kate: Je ideální do horkých letních dní
Salát, který miluje princezna Kate: Je ideální do…
Pozor na jedovaté cukety! Podle čeho poznáte, že se jim máte vyhnout?
Pozor na jedovaté cukety! Podle čeho poznáte, že…
Grilovací sezóna zahájena: 6 nezbytných pomůcek pro každého gril mistra
Grilovací sezóna zahájena: 6 nezbytných pomůcek…
Co ještě udělat z cuket? Zkuste tyto univerzální cuketové palačinky!
Co ještě udělat z cuket? Zkuste tyto univerzální…
Lečo: Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na oblíbenou prázdninovou večeři!
Lečo: Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na…
AHA.cz Krach vztahu Nedvěda a Rolins potvrzen? Prázdný domov jako důkaz

Krach vztahu Nedvěda a Rolins potvrzen? Prázdný domov jako důkaz

Mimibazar Román Návrat do zátoky: Ideální kniha pro letní dny. Prožijte příběh plný lásky a romantiky!

Román Návrat do zátoky: Ideální kniha pro letní dny. Prožijte příběh plný lásky a romantiky!

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Známe tajemství dokonalé figury Heidi Janků: V čem je ten fígl, když nesnáší cvičení?

Známe tajemství dokonalé figury Heidi Janků: V čem je ten fígl, když nesnáší cvičení?

Ženy.cz Nejlepší galerie jsou zadarmo! 5 evropských měst, kde vám street art vyrazí dech

Nejlepší galerie jsou zadarmo! 5 evropských měst, kde vám street art vyrazí dech

Blesk.cz Krásná Filippi slaví výročí svatby: Vytáhla retro poklad

Krásná Filippi slaví výročí svatby: Vytáhla retro poklad

SportRevue.cz FOTO: Holky s šišatým míčem. Podívejte se na polonahé krásky z nejrajcovnější sportovní soutěže na světě

FOTO: Holky s šišatým míčem. Podívejte se na polonahé krásky z nejrajcovnější sportovní soutěže na světě

Maminka.cz Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Blesk Horoskopy Co nesnášejí jednotlivá znamení? Beranům vadí čekání, Blíženci nesnesou nudu a Štírům raději nikdy nelžete

Co nesnášejí jednotlivá znamení? Beranům vadí čekání, Blíženci nesnesou nudu a Štírům raději nikdy nelžete

  • Recepty.cz
  • Merenda
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact