• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Měkké preclíky
Napište svůj komentář k receptu

Měkké preclíky

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
2.3
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Měkké preclíky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 375
      ml voda
    • 2
      lžička rostlinný olej
    • 1
      l hladká mouka
    • 1
      lžička sůl
    • jedlá soda
    • 1
      lžička cukr 5 ml
    • sušené droždí 2 a 1/4 lžičky
  • Posypka
    • 1
      ks vejce
    • 2
      lžička sůl hrubá

Postup přípravy receptu

1
Ve větší míse rozpustíme cukr ve 50 ml vlažné vody, přidáme droždí, necháme na teplém místě vykynout (kvásek). Přimícháme zbylou vodu a olej. Zamícháme 3 hrnky mouky (375 ml) a sůl. Vypracujeme těsto, které se lepí. Na moukou posypaný vál, přendáme těsto a propracujeme (asi tak 10 minut) s přidáváním mouky, až se těsto přestane lepit a je pěkně vláčné. Přendáme do tukem lehce vymazané mísy, těsto v míse několikrát obrátíme, aby bylo po všech stranách pomaštěné. Necháme na teple kynout, asi tak hodinu. (Těsto zdvojnásobí na objemu).
2
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme na 8 stejných dílů. Každý díl vyválíme na 50 cm dlouhý pruh. Z každého uděláme kolečko s konci asi tak 8 cm dlouhý. Přeložíme levý přes pravý. Z konců upleteme copánek, podhrneme dovnitř kolečka a utvoříme tvar preclíku. Přendáme na 2 plechy, které jsme vyložili papírem na pečení. Přikryjeme a necháme ještě 15 minut kynout.
3
Do většího kastrólu s vařící vodou přidáme 2 lžíce jedlé sody. Dáme vařit vždy po 3 preclíkách, jednou obrátíme a vaříme, až jsou nadýchnuté, asi tak 1 minutu. Vyjmeme z vody a necháme vychladnout.
4
Posypka: na připravené plechy rozdělíme preclíky po 4. Pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme hrubou solí. Pečeme při teplotě 200 °C (horkovzdušná 190 °C), z přendáním a otočením plechu v polovině pečení; pečeme 25-30 minut, až jsou preclíky dozlatova upečené. Po vychladnutí můžeme i zmrazit.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Preclíky

Preclíky

Pivní preclíky, housky, rohlíky

Pivní preclíky, housky, rohlíky

Měkké perníčky

Měkké perníčky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • alexandra | 22. 10. 2013 17:23

    Dobry den,ta hladka mouka je 1 litr?V recepte je 3 hrnky(375ml) a ten zbytek 625ml se prisypava behem zpravovani testa?nebo jak,se mi zda nejak moc.diky za odpoved

  • alexandra | 22. 10. 2013 17:23

    Dobry den,ta hladka mouka je 1 litr?V recepte je 3 hrnky(375ml) a ten zbytek 625ml se prisypava behem zpravovani testa?nebo jak,se mi zda nejak moc.diky za odpoved

  • Gábina H | 17. 12. 2008 08:02

    Neměl by být recept v jiné kategorii? Toto je spíš slané pečivo.

  • Jana z Kanady | 14. 9. 2007 04:46

    Ano,nejdrive varime ve vode a potom peci.Delala jsem je dnes vlastne take poprve,je to rychle,dala jsem je na jeden vetsi plech.Jsou vlacne jeste druhy den.Muzou se dat rozpeci do trouby na 10 minut a jsou jak cerstve.

  • Vladkka | 13. 9. 2007 17:54

    Ten recept je silně podobný starému židovskému pečivu tzv. bagelům, které mám moc ráda, ale nikdy jsem se nepokoušela je dělat doma. Tento recept mě inspiroval, asi neodolám a zkusím to.

  • Gábina H | 13. 9. 2007 09:23

    Takže nejdřív se vaří ve vodě a pak se ještě pečou? To je zajímavý recept.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny Jednohubky
Chuťovky Slané Pečení Výjimečný den Posvícení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Hladká mouka Jedlá soda Rostlinný olej Sůl Sušené droždí Vejce Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rychlé řezy s mákem

Rychlé řezy s mákem

Houbové karbanátky III.

Houbové karbanátky III.

Celerová polévka II.

Celerová polévka II.

Vaječná pomazánka s rukolou

Vaječná pomazánka s rukolou

Nejfalešnější svíčková

Nejfalešnější svíčková

Mramorová bábovka II.

Mramorová bábovka II.

Linecký koláč mlsného manžela

Linecký koláč mlsného manžela

Jednoduchá lososová pomazánka

Jednoduchá lososová pomazánka

Pečené brambory

Pečené brambory

Doporučujeme

30 minut
Rybí karbanátky s bylinkovými bramborami

Rybí karbanátky s bylinkovými…

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

297
Jemná kuřecí polévka
Jemná kuřecí polévka
79
Mrkvové placičky
Mrkvové placičky
31
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí
Švestkový koláč s…
30
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
27
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.
Plněné papriky podle…

Zajímavé články

Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na pánvi
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na…
10 nejlepších receptů z letních rajčat: Od polévky až po šťavnatý koláč
10 nejlepších receptů z letních rajčat: Od…
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5 snadných receptů od pondělí do pátku
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5…
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak je zpracovat
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak…
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty: Dokáže udělat sladký bazén, ostrov i vázu s květinami
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty:…
AHA.cz Lela Vémola už pravdu neskrývá: Není lehké o tom mluvit

Lela Vémola už pravdu neskrývá: Není lehké o tom mluvit

Mimibazar Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Dáma.cz Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Blesk pro ženy Menstruační plavky už nejsou sci-fi! Prošly naším křtem ohněm?

Menstruační plavky už nejsou sci-fi! Prošly naším křtem ohněm?

Ženy.cz Mít, nebo nemít dítě? Nerozhodnost se ženám neodpouští

Mít, nebo nemít dítě? Nerozhodnost se ženám neodpouští

Blesk.cz Jitka Boho a Lukáš Langmajer: Nová láska!

Jitka Boho a Lukáš Langmajer: Nová láska!

SportRevue.cz FOTO: Sexy holky se slunečníky. Strážní andělé motocyklových závodníků

FOTO: Sexy holky se slunečníky. Strážní andělé motocyklových závodníků

Maminka.cz „Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

„Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

Blesk Horoskopy Pijavice, vůdkyně nebo hasička konfliktů? Co prozradí den, kdy jste se narodila?

Pijavice, vůdkyně nebo hasička konfliktů? Co prozradí den, kdy jste se narodila?

  • Recepty.cz
  • Měkké preclíky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact