• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Medáčky (medové řezy s ořechy)
Napište svůj komentář k receptu

Medáčky (medové řezy s ořechy)

autor: Di
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Medáčky (medové řezy s ořechy)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Směs:
    • 2
      lžíce med
    • 2
      ks vejce
    • 100
      g cukr krupice
    • 50
      g máslo
  • Dále do těsta:
    • 600
      g hladká mouka
    • 2
      lžička jedlá soda stolní
    • 1
      dl mléko
  • Krém:
    • 500
      g máslo (já nahrazuji cca 100-150 g Herou)
    • 250
      g moučkový cukr
    • 8
      dl mléko 7-8
    • 2
      ks vanilkový pudink
    • 2
      lžíce polohrubá mouka
    • vlašské ořechy nasekané na posypání
    • káva trochu na zvlhčení plátů

Postup přípravy receptu

1
Pečení: směs 2 lžíce medu, 2 velká vajíčka, 100 g pískového cukru, 50 g másla rozpustíme za stálého míchání ve vodní lázni (nejlepší je šlehat ručním šlehačem). Vmícháme do 600 g hladké mouky, 2 vrchovaté lžičky stolní sody, 1 dl horkého mléka a zpracujeme těsto (ideální je opět ruční šlehač - míchací metly). Uložíme ho na teplém místě (v míse na hrnci s teplou vodou). Postupně vyválíme 6 tenkých placek na celý plech. Jde to ztuha - proto potřebujeme mít těsto teplé - ale výsledek bude pro Vás, Vaši rodinu i případné hosty odměnou. Placky upečeme na silněji vymazaném plechu (mastit pokaždé) nebo plech vyložíme pečícím papírem. Naskáčou-li na těstě na počátku pečení puchýře, propíchneme je vidličkou. Placky můžeme napéci několik dnů předem. Musíme však počítat s tím, že hotové řezy by se měly proležet.
2
Dohotovení: nejméně dva dny před podáváním placky naplníme klasickým máslovým krémem s pudinkem: 500 g másla (nebo máslo s Herou) našleháme s 250 g práškového cukru a přidáme vychladlou prošlehanou kaši ze 7-8 dl mléka, 2 vanilkových pudinků a 2 zarovnaných lžic polohrubé mouky. Vybereme dvě nejlepší placky na spodek a vrch řezů (ty které jsou například ulámané nebo křivé zarovnáme dovnitř, ztratí se), potřeme je silnou kávou (aby rychleji změkly), větší částí krému a spojíme. Pak je zatížíme pečícím plechem s lehkou zátěží a necháme do druhého dne "narovnat" a ztuhnout. Příští den namažeme na vrchní placku zbylý krém a posypeme ji rozsekanými vlašskými ořechy. Krájíme na malé čtverečky. V chladu vydrží medáčky dlouho, čím déle, tím jsou lepší.
3
Tak dělám medové řezy podle tradičního rodinného receptu já. Návod na plnění řezů jsem už četla v dalších variantách (Valburga Vavřinová uvádí "medáky" v Malé encyklopedii Vánoc jako tradiční vánoční cukroví), například s přidáním zavařeniny, čokoládové nebo kávové polevy a něco také vyzkoušela. Ale jednoduchá máslová náplň s ořechy místo polevy mi připadá nejlepší.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ořechové řezy medové

Ořechové řezy medové

Medové řezy ze 4 placek

Medové řezy ze 4 placek

Velikonoční medové řezy

Velikonoční medové řezy

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Di | 1. 3. 2015 09:42

    Taky jsem krémy z hery odmítala, až jsem vlastní praxí a kombinováním másla, héry a pudinku dospěla k této podobě máslového krému, který mi připadá nejlepší - hera těžké máslo trochu vylehčí. ;-)

  • paulus | 8. 2. 2015 19:32

    jak nekdo muze delat krem s herou :-$

  • Anna | 20. 2. 2008 10:39

    Dorty a podobné dobroty nepečete , nezdobíte každou chvíli. Na přípravu dortu je potřeba více času. Může to být hodně dobrý dort.

  • Di | 20. 2. 2008 06:39

    Jako všechny ostatné medové řezy a medovníky. Ani pečení dortů není jednoduché. Tady je namáhavé vyválet placky - jsou takové elastické, stahují se stále do původního tvaru. Po upení už to jde rychle - namažete, složíte, nic moc nezdobíte. U dortů je to naopak - snadno upečete ve formě, ale prokrojit, namazat a ozdobit je složitější. Nicméně ta námaha stojí jednou za čas za to.

  • xfghj xhj | 19. 2. 2008 16:31

    docela složité, ne?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Řezy Svačina Pečení Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krupice Hladká mouka Jedlá soda Káva Máslo Med Mléko Moučkový cukr Polohrubá mouka Vanilkový pudink Vejce Vlašské ořechy
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bramborový salát s olejem

Bramborový salát s olejem

Kuřecí maso s vynikající kari omáčkou

Kuřecí maso s vynikající kari omáčkou

Pracny - recept po babičce

Pracny - recept po babičce

Vaječná pomazánka s rukolou

Vaječná pomazánka s rukolou

Pravé italské tiramisu II.

Pravé italské tiramisu II.

Hermelínové ranečky se zeleninou

Hermelínové ranečky se zeleninou

Řízky naruby - na zelenině (leču)

Řízky naruby - na zelenině (leču)

Kuřecí maso s pórkem a žampiony ve smetanové omáčce

Kuřecí maso s pórkem a žampiony ve…

Melounový nanuk

Melounový nanuk

Doporučujeme

30 minut
Topinky s houbami a čedarem

Topinky s houbami a čedarem

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

155
Kynutý knedlík z mikrovlnky
Kynutý knedlík z…
94
Tvarohové řezy s mákem
Tvarohové řezy s mákem
57
Knedlíkové nebo toustové kapsy
Knedlíkové nebo toustové…
50
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
35
Ovesný pudink, základní recept
Ovesný pudink, základní…

Zajímavé články

Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5 snadných receptů od pondělí do pátku
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5…
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak je zpracovat
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak…
Domácí sušená rajčata: Podrobný návod, jak chutně zpracovat úrodu
Domácí sušená rajčata: Podrobný návod, jak chutně…
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty: Dokáže udělat sladký bazén, ostrov i vázu s květinami
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty:…
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na něj!
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na…
AHA.cz Sajler kontra Slanina: Skutečný důvod krachu Kluků v akci

Sajler kontra Slanina: Skutečný důvod krachu Kluků v akci

Mimibazar Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Kámen podle měsíce vašeho narození: Oblečte se v barvách, které radí hvězdy!

Kámen podle měsíce vašeho narození: Oblečte se v barvách, které radí hvězdy!

Ženy.cz Jak obléknout svého muže, aby vám nedělal ostudu?

Jak obléknout svého muže, aby vám nedělal ostudu?

Blesk.cz Temná minulost Laufera (†84), který by oslavil »86«: V jeho bytě se zabila dívka

Temná minulost Laufera (†84), který by oslavil »86«: V jeho bytě se zabila dívka

SportRevue.cz FOTO: Ženská kulturistika? Tohle je ale pekelně zrůdná podívaná

FOTO: Ženská kulturistika? Tohle je ale pekelně zrůdná podívaná

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy Velký horoskop práce a financí: Koho v práci povýší a kdo bude bojovat se syndromem vyhoření?

Velký horoskop práce a financí: Koho v práci povýší a kdo bude bojovat se syndromem vyhoření?

  • Recepty.cz
  • Medáčky (medové řezy s ořechy)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact