• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Máslová vánočka
Napište svůj komentář k receptu

Máslová vánočka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 8
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Máslová vánočka
Máslová vánočka
Máslová vánočka
Máslová vánočka
Máslová vánočka
Máslová vánočka
Máslová vánočka
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

8 porce
    • 150
      g máslo
    • sůl
    • 450
      g hladká mouka
    • 2
      dl mléko
    • 120
      g moučkový cukr
    • 3
      ks žloutek
    • 100
      g hrubá mouka
    • 2
      lžíce rozinky
    • 30
      g droždí
    • 2
      lžíce mandle

Postup přípravy receptu

1
Droždí rozmícháme se lžící cukru, dvěma lžícemi mouky a trochou vlažného mléka a necháme na teplém místě vykynout. Změklé máslo napěníme s cukrem, postup­ně vmícháme žloutky, potom přidáme mouku prosátou se solí, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme tuhé těsto.

RADA: Jak na domácí máslo?

2
Přeložíme je na vál a rukama pracujeme tak dlouho, až se těsto nelepí na vál. Přidáme přebrané, propláchnuté a okapané rozin­ky, část oloupaných, drobně nakrájených mandlí, přeložíme je zpět do mísy vysypané moukou, těsto poprášíme moukou, mísu po­kryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Při kynutí je dvakrát promísíme.
3
Vykynuté těsto rozdělíme na válu na osm kousků, z nichž jeden bude větší. Sedm kousků vyválíme v tenké válečky, ze čtyř upleteme cop, přeložíme jej na papír na pečení položený na plechu a střed podélně trochu vyhloubí­me. Na něj položíme cop ze tří válečků a ta­ké jej ve středu trochu vyhloubíme. Největší dílek těsta rozkrojíme na půlky, vyválíme z nich velmi tenké válečky, stočíme je, polo­žíme na vánočku, na obou koncích je pod ni podložíme a dobře přitiskneme.
4
Vánočku necháme vykynout na teplém místě, při kynutí ji potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem. Vykynutou vánočku opět po­třeme vejcem s mlékem, posypeme oloupa­nými, nakrájenými mandlemi a do středu vrchního copu zasuneme několik kousků špejlí (propíchneme je až k plechu), aby se cop nesesunul. Vánočku tva­rujeme vyšší a užší, poněvadž se těsto při pečení trochu rozšiřuje.
5
Vánočku vkládáme do dobře vyhřáté trouby (200 stupňů C), po krátkém zapečení příkon tepla zmírníme (asi na 180 stupňů C) a vánočku dope­čeme. Peče-li se shora pří­liš rychle, přikryjeme ji pomaštěným papírem. Doba pečení je asi 50 minut.

RADA: 5 vychytávek, které využijete nejenom při pečení sladkého!

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Tvarohová vánočka

Tvarohová vánočka

Babiččina vánočka

Babiččina vánočka

Vánočka - třená

Vánočka - třená

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Vlasta Novák | 21. 12. 2011 10:00

    Opraveno, ztratila se hladká mouka, díky za upozornění...

  • Míša | 21. 12. 2011 09:17

    100 g mouky je na vánočku přece jen trochu málo....... :-\

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení Vánočka
Pokrmy Pečivo Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Droždí Hladká mouka Hrubá mouka Mandle Máslo Mléko Moučkový cukr Rozinky Sůl Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rybízová bublanina s krémem

Rybízová bublanina s krémem

Slavnostní bramborová kaše

Slavnostní bramborová kaše

Domácí Pribináček

Domácí Pribináček

Ryba v pivním těstíčku podle Viléma Vrabce

Ryba v pivním těstíčku podle Viléma…

Rýže se zelím a mletým masem

Rýže se zelím a mletým masem

Litá buchta

Litá buchta

Maso v zelenině z pečícího sáčku

Maso v zelenině z pečícího sáčku

Pivní výpečky s bramborovými noky

Pivní výpečky s bramborovými noky

Avokádový dezert

Avokádový dezert

Doporučujeme

15 minut
Řecký salát s cizrnou

Řecký salát s cizrnou

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

20 minut
Tabouleh

Tabouleh

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

Poslední sledované recepty

65
Zapečené brambory se sýrovou strouhankou
Zapečené brambory se…
58
Fazolkový kuskus
Fazolkový kuskus
57
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
37
Tvarohový želatinový dort
Tvarohový želatinový dort
33
Troubový segedinský guláš
Troubový segedinský guláš

Zajímavé články

Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A dokonce pro celou rodinu!
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A…
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů, které zvednou náladu smutným dětem a dodají energii unaveným rodičům
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů,…
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty, které tak vůbec nevypadají
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty,…
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla, džem i čatní
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla,…
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky od profíků
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky…
AHA.cz Už není sám! Margita po třech letech přiznal vztah

Už není sám! Margita po třech letech přiznal vztah

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Blesk pro ženy Nečekané rozchody slavných: Nevěra, tchyně „na zabití“ i výkyvy nálad

Nečekané rozchody slavných: Nevěra, tchyně „na zabití“ i výkyvy nálad

Ženy.cz Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Blesk.cz Lucie Vondráčková (45): Musela povinně na testy DNA!

Lucie Vondráčková (45): Musela povinně na testy DNA!

SportRevue.cz FOTO: Sonia Isaza - tahle osvalená ženská s umělými ňadry je novou přítelkyní Arturo Vidala

FOTO: Sonia Isaza - tahle osvalená ženská s umělými ňadry je novou přítelkyní Arturo Vidala

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy Zvěrokruh a karma: Která znamení si to obvykle nejvíce odskáčou?

Zvěrokruh a karma: Která znamení si to obvykle nejvíce odskáčou?

Další doporučené recepty:

Máslová bábovka
Máslová bábovka
Máslová paštika s česnekem
Máslová paštika s česnekem
Máslová pěna s uzenou rybou
Máslová pěna s uzenou rybou
Máslové briošky
Máslové briošky
Máslové koláčky s crème fraîche a jahodami
Máslové koláčky s crème fraîche a…
Máslové loupáčky
Máslové loupáčky
  • Recepty.cz
  • Máslová vánočka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact