Mandlové vanilkové rohlíčky jsou příjemnou obměnou klasiky, kterou většinou připravujeme z vlašských ořechů. Mandle těstu dodají jemnost a upečené rohlíčky se doslova rozplývají na jazyku.
Na vál prosejte mouku, přidejte mleté mandle, cukr, nakrájené máslo a žloutky a rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odležet v chladu alespoň hodinu, ideálně do druhého dne.
Těsto rozdělte na několik částí a z každé vyválejte váleček. Odkrajujte z něj stejné velké dílky a vytvarujte z nich malé rohlíčky. Přeneste je na plech vyložený papírem na pečení (celá dávka těsta vystačí asi na 4 plechy) a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut.
3
Upečené perníčky opatrně přesuňte na rovnou podložku, nechte prochladnout a pak je opatrně obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Skladujte je v chladnu a suchu.
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ VANILKOVÝCH ROHLÍČKŮ:
• Těsto se drolí a láme: Příčinou může být moc teplé nebo naopak moc vychlazené těsto, hrubě namleté mandle nebo moc dlouhé hnětení těsta. S těstem proto pracujte svižně a snažte se mandle namlít co nejjemněji.
• Rohlíčky se při pečení roztečou: Příčinou může být opět příliš dlouhé hnětení těsta nebo použití nevhodného tuku. Používejte proto kvalitní a studené máslo a s těstem pracujte co nejrychleji.
• Cukr na rohlíčcích taje nebo nedrží: Může to být tím, že jsou rohlíčky moc horké nebo naopak úplně vychladlé. Po upečení je proto nechte pár minut prochladnout, protože horké jsou opravdu hodně křehké, a ještě vlažné je opatrně obalte.
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK:
• Rohlíčky můžete obalit v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem, ale mnohem lepší je, když si vanilkový cukr vyrobíte sami z pravé vanilky. Stačí, když do moučkového cukru zapíchnete vanilkový lusk (může být i rozkrojený a již vydlabaný) a necháte v dobře uzavřené nádobě stát alespoň měsíc.
• Rohlíčky jsou skvělé hned po upečení, nicméně pro absolutní chuťovou dokonalost se doporučuje nechat je alespoň 1-2 týdny rozležet v uzavřené plechové dóze vyložené papírovým ubrouskem.