• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Majonéza základní
Napište svůj komentář k receptu

Majonéza základní

autor: Ladia
0.0
moje hodnoceni
3.8
hodnotilo: 9
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Majonéza základní
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      ks žloutek
    • 300
      g rostlinný olej
    • 1
      ks citron (Ocet)
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Do čistě vytřené porcelánové mísy s kulatým dnem vložíme žloutky dokonale zbavené bílků. Žloutky trochu osolíme a rozetřeme drátěnou metlou. Ze začátku stále jen opatrně přikapáváme olej: když hmota začíná houstnout, přiléváme olej v tenkém pramínku za stálého tření metlou tak dlouho, až směs zhoustne tj. až se hustá hmota zachytí kolem metly a utvoří jakýsi knedlík. Tuto hmotu rozředíme citronovou šťávou nebo octem a opět za stálého míchání nyní již tenkým praménkem přikapáváme olej tak dlouho, až hmota podruhé zhoustne natolik, že zůstane nabalená na metle. Tím jsme zhotovili základní majonézu - 350 g. Takto připravená majonéza se vyznačuje dobrou konzistencí a při dalším zpracovávání se málokdy srazí. Nemáme-li na míchání majonézy vhodnou drátěnou metlu použijeme dřevěnou vařečku - míchání vařečkou trvá déle. Mícháme-li majonézu na elektrickém robotu, zapneme ho na nejmenší rychlost, protože jinak se majonéza místo tření pěnovitě ušlehá a při přidávání dalších přísad snadno klesne.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Domácí majonéza

Domácí majonéza

Křenová majonéza

Křenová majonéza

Majonéza burská

Majonéza burská

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Radek | 24. 12. 2015 14:09

    Vytecne. Dulezity je kvalitni repkovy olej, pak to funguje jak ma.....jeste ze zacatku a u konce olej jen prikapavat, v prubehu muzete olej prilivat malym "curkem" a hned zamichavat:-) Pridavam lzicku franc horcice....

  • jara | 24. 7. 2015 17:38

    fuj helmanska takovej chemickej smejd..... nejlepsi co prodavali byla za komancu v takovy plastovy vanicce jak se v tom prodaval termix - myslim ze ted to vyrabi firma Boneco ve sklenicich jo a na to prikapavani si pomoz - palcem ucpi lahev a nechej jenom malou skvirku pro olej a jeste jedna celkem dulezita vec ktera v receptu chybi: !!!! zloudek a olej _MIUSI_ mit stejnou teplotu - jestli vyndas vajicko z lednice a olej ze spajzu tak se majoneza nepovede !!!! =-O

  • Lucie | 6. 4. 2015 18:38

    Můj osobní poznatek, šlehat ze slunečnicového oleje. 2 x jsem šlehala z řepkového a 2 x nezhoustla.

  • eva | 4. 2. 2015 11:26

    Tak recept je urcite dobrej, ale na tohle ja nemam nery :-D zlata helmanska ;-) zkousela jsem jednou a jsem vemeno, nemam trpelivost na to prikapavani, takze to nezhoustlo 8-)

  • Nikijaho
    Nikijaho | 31. 10. 2014 15:16

    Tak nevím co jsem udělala špatně, ale při šlehání to nejprv vypadalo slibně, hmota měla skutečně majonézovou konzistenci, než se mi zdrcla a rozředila jsem ji až dokapávaným olejem. Bohužel zase strašně zřídla a už nezhoustla. :-X

  • Tomáš | 3. 8. 2014 17:04

    tak ja sem asi tele šleham jak vocas a vejce v prdeli ani náznak tuhnutí, sakra to jste tak šikovný a já tele??? :-X

  • zdenka konarikova | 23. 12. 2011 23:40

    Tak jsme zrovna došlehali Vaši majonézu. Já jsem šlehala a přítel dokapával a zachránilo nám to salát do kterého nám kupovaná majonéza pochyběla :-*

  • Natali | 19. 10. 2010 11:06

    Skvěle popsaný recept a skutečně je to ta pravá, nefalšovaná majonéza! Děkuji

  • Ján Lemour | 16. 10. 2010 13:31

    no ja tam vlil poslední 4 deci nejakýho ,co privezla pritelkyne ze španelska...a zkurvil jsem to.Ale aspon nekdo píše proč....

  • Eva Kalkušová | 15. 12. 2008 11:10

    Ale i tak dávám za jedna, protože poměr chutí byl velmi dobře vyvážený a návod je napsaný velmi dobře :) Takže děkuji :)

  • Eva Kalkušová | 15. 12. 2008 11:09

    Majonézu jsem podle tohoto receptu dělala poprvé a musím uznat, že jsem se zapotila .. nikdy se mi nedařilo majonézu vyšlehat a tak přidávám své poznatky .. zásadou č. 1 je mít veškeré suroviny pokojové teploty, já jsem na drsno olej ohřála v mikrovlné troubě. Zásadou č. 2 je olej skutečně přikapávat .. pro takové, jako já, kteří nemají pevnou ruku, se doporučuje (viz. jiné chytré hlavy) udělat si dírku do víčka v láhvi s olejem a prostě jen kapat. Pokud se nedaří majonézu ušlehat, např. to ze začátku přeženeme s olejem a dáme ho více než pár kapek a nechce to zhoustnout, přidáme opatrně horký ocet (maličko - pár kapek) a po chvíli by majonéza měla začít houstnout. Pak opatrně po celý proces olej pouze dokapáváme - snaha stojí za to :) A pokud majonézu děláte z kvalitního oleje, ne jako já - měla jsem k dispozici nějaký "no name" olej z Tesca - bude i chutná.

  • silvie knittel | 27. 4. 2006 12:25

    konecne jsem pochopila,proc mi majoneza nikdy nezhoustla.zkratka jsem ji uslehala,diky

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše
Ostatní Zálivky a omáčky Bez lepku Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citron Rostlinný olej Sůl Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Nudle s cuketou a šunkou

Nudle s cuketou a šunkou

Opilé řezy

Opilé řezy

Buchta s jablky a kysanou smetanou

Buchta s jablky a kysanou smetanou

Jogurtové řezy II.

Jogurtové řezy II.

Povidlové kapsičky

Povidlové kapsičky

Bramborovo-šunkový květák se sýrem

Bramborovo-šunkový květák se sýrem

Dýňové nebo mrkvové šátečky s tvarohem

Dýňové nebo mrkvové šátečky s tvarohem

Pohankové lívance

Pohankové lívance

Thajská polévka

Thajská polévka

Doporučujeme

30 minut
Treska s gratinovanou brokolicí a mandlemi

Treska s gratinovanou brokolicí a…

40 minut
Polévka z pečených rajčat

Polévka z pečených rajčat

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

95 minut
Brownies s ostružinovým pyré

Brownies s ostružinovým pyré

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

40 minut
Quiche s červenou řepou a sýrem

Quiche s červenou řepou a sýrem

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

33
Bramborovo-celerový salát
Bramborovo-celerový salát
31
Těstoviny (nejen) s krevetami a cuketou
Těstoviny (nejen) s…
31
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
31
Chilli con carne s kořeněnými oříšky a fetou v zelené kukuřičné placce
Chilli con carne s…
28
Cukeťáčky s uzeným masem (bramboráky z cukety)
Cukeťáčky s uzeným masem…

Zajímavé články

4 nejlepší snídaně plné bílkovin: Zasytí vás, nepřiberete po nich a ještě si pochutnáte
4 nejlepší snídaně plné bílkovin: Zasytí vás,…
Nejlepší domácí kečupy, díky kterým zpracujete úrodu ze zahrádky a ulevíte tak své peněžence
Nejlepší domácí kečupy, díky kterým zpracujete…
Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které budete mít do 30 minut na stole
Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které…
Jednoduchá a luxusní budapešťská pomazánka: Stačí trochu vylepšit dvě základní ingredience
Jednoduchá a luxusní budapešťská pomazánka: Stačí…
Dorty vzdorující gravitaci: Prohlédněte si sladkosti, které ohromí každého oslavence
Dorty vzdorující gravitaci: Prohlédněte si…
AHA.cz Mareš poprvé po boku krásné blondýny: Změnil mi život, bájí Káťa

Mareš poprvé po boku krásné blondýny: Změnil mi život, bájí Káťa

Mimibazar Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Dáma.cz Slzy, kufry a zpáteční letenka. Jak vypadají rozchody na dovolené?

Slzy, kufry a zpáteční letenka. Jak vypadají rozchody na dovolené?

Blesk pro ženy 10 módních ohlédnutí za princeznou Dianou: Které outfity jí slušely nejvíce?

10 módních ohlédnutí za princeznou Dianou: Které outfity jí slušely nejvíce?

Ženy.cz Toxičtí lidé v práci? Tak to fakt nedávám

Toxičtí lidé v práci? Tak to fakt nedávám

Blesk.cz Belladonna z Na lovu o sestře Esther: Vyrůstaly jsme odděleně! Co by udělaly s testem DNA?

Belladonna z Na lovu o sestře Esther: Vyrůstaly jsme odděleně! Co by udělaly s testem DNA?

SportRevue.cz FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

Maminka.cz Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Blesk Horoskopy Velký horoskop práce a financí na září: Koho povýší, kdo si konečně najde práci a komu hrozí vyhazov?

Velký horoskop práce a financí na září: Koho povýší, kdo si konečně najde práci a komu hrozí vyhazov?

  • Recepty.cz
  • Majonéza základní
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact