• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Los Calamares con arroz
Napište svůj komentář k receptu

Los Calamares con arroz

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Los Calamares con arroz
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • kalamáry mražené nebo chlazené - vcelku !!!
    • 200
      g čerstvé žampiony
    • 100
      g šunka sušená
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks bobkový list
    • 2
      sklenice rýže
  • Pochara
    • 3
      ks paprika červená , žlutá, zelená
    • 2
      ks rajčata měkká, případně v plechovce
    • 1
      špetka cibule
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • olivový olej

Postup přípravy receptu

1
Mražené kalamáry necháme rozmrazit, chlazené i rozmražené v každém případě prohlédneme a pokud nejsou očištění, tak je očistíme a to tak, že je pod tekoucí vodou propláchneme, oddělíme tahem hlavovou část s chapadly. Hlava se nejí, odkrojíme ji tedy tak, aby chapadla zůstala spojená k sobě a nerozpadla se nám. Prstem zajedeme dovnitř těla a vyjmeme vnitřnosti společně s takovým průhledným trnem, který na pohmat ucítíme, chce to trošičku tlak, protože drží a klouže.
2
Dáme vařit vodu, ovšem zásadně bez soli, můžeme přidat jen lísteček bobkového listu, v momentě bodu varu vložíme tělo i chapadla. Doba vaření závisí na velikosti a stavu kalamárů, je třeba průběžně zkoušet, zda není maso příliš tuhé. Podle mé zkušenosti stačí tak 10 minut.
3
Mezitím si připravíme na velké pánvi tzv. pochar. Nakrájíme cibulku na kostičky, taktéž papriky a nakrájená, spařená, oloupaná rajčata a smažíme na olivovém oleji, paprika i rajčata musí změknout. Potom zaprášíme sladkou paprikou. Do originál paelly se místo toho přidává špetka šafránu pro barvu, záleží na chuti každého. Přidáme rýži, zásadně dlouhou, která je vhodná na přípravu paelly, tuším se dá koupit i u nás, trochu osolíme, promícháme a necháme chvíli smažit, aby se nám nelepila. Slijeme vodu z kalamárů, má krásnou barvu do fialova a zalijeme s ní rýži. Poměr asi tak 1 sklenička rýže = 2,5 skleniček tekutiny. Chapadla necháme v celku, tělo nakrájíme nakrájíme na větší kousky, určitě ale netvoříme příliš tenké kroužky (ty se hodí za syrova na smažení jen tak obalené v hladké mouce) a vložíme do rýže. Pokud jsme nepřidali bobkový list již ke kalamárům, tak ho přidáme teď. Vše promícháme a necháme vařit. Po asi deseti minutách můžeme přidat nakrájené žampiony a sušenou šunku a necháme vařit minimálně dalších deset minut, vše záleží na rýži, zda je dostatečně měkká.
4
Ve Španělsku se podává s chlebem (který je ale spíš podobný francouzské bagetě než našemu chlebu).
5
Dobrá zpráva na závěr, pokud neseženete kalamáry, dá se dělat stejně i s mraženými mušlemi nebo masem, kuřecím, vepřovým, králičím? jen s tím rozdílem, že se samostatně osmaží maso na kostičky do zlatova, vyjme se a výpek se zalije vodou s bujonem (třeba z kostky), tím se pak zalije rýže.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Fettuccine Con Speck E Gorgonzola

Fettuccine Con Speck E Gorgonzola

Chilli con carne s kořením

Chilli con carne s kořením

Chilli con carne

Chilli con carne

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Pedro | 22. 1. 2012 21:29

    Cituji: ...Přidáme rýži, zásadně dlouhou, která je vhodná na přípravu paelly... Je mi líto, na přípravu paelly se zásadně používa rýže kulatá. Na rozdíl od dlouhé mnohem líp absorbuje tekutinu a protože se jedná o samostatní jídlo a ne přílohu, rýže má chuť všeho, co se při příprave jídla použilo. Dlouhá tuto vlastnost nemá a proto se používa jako příloha. Nejlepší je tzv. Bomba z města Calasparra (provincie Murcia), to je luxusní rýže a používají ji jenom profesionální kuchaři (5 EUR/kg).

  • Michaela Atherton | 5. 5. 2006 18:17

    Pridala jsem hrasek, krevety, musle a vubec takovy morsky mix a zmizelo to behem chvilky:o] Rychly, jednoduchy a vyborny recept!

  • Barbora Polakova | 5. 5. 2006 17:53

    Mirka, velmi dobre dnes som varila na obed.Budem ti povdacna ak pridas ine recepty s marisco ako napr.nieco s majillones,gambas alebo nieco s ostrami.Dakujem

  • Zuzana Bugárová | 14. 4. 2006 11:24

    Ak si dobre pamätam kalamar je druh sepie, je to vyborne, neviem ako v cechach, ale u nas som zatial vzdy zohnala iba kalamare ako polotovar mrazene a obalovane, su dobre, ale dost masne.

  • Jakub Veselý | 7. 4. 2006 11:43

    Jsem kuchař a řekl bych, že velmi vynika chutˇ tohoto porkmu s chutí nadýchaneho červeneho vína.

  • Evka | 6. 4. 2006 22:28

    Prosim vas co to jsou kalamary? Neco jak krevety nebo tak?? Diky.

  • Anonym | 30. 3. 2006 18:38

    To mě moc těší, paní Renato, moc dobrý nápad s tím filé! Přidala jsem recept na albondigas, kuličky z mletého masa, myslím, že taky stojí za pokus.

  • renata podhurska | 30. 3. 2006 14:51

    tak jsem, mila Mirko, neodolala a vyzkousela dalsi vas recept. nebot moje ditka se pri slove morske plody hned osypou, tak jsem koupila file - ma take morskou chut...a najemno nakrajene jsem jej pouzila misto kalamaru, jinak postup jsem dodrzela uplne stejny. Bylo to vyborne. Jinak se neomlouvejte za prilis podrobne popisy, myslim, ze mnohe zacinajici kucharky je oceni. Dekuji za prijemne zpestreni kuchyne.

  • juhuhu | 29. 3. 2006 22:42

    to je dobrota...prosim, Mirko, co nejdrive dalsi recept

  • Mirka | 29. 3. 2006 15:10

    Myslím, že jsem kolonku zaškrtla a moje jméno se tam neobjevilo... asi s tím ještě neumím dělat, ale vynasnažím se pro příště.:-) Fotečka tu taky ještě není. Jinak se omlouvám, možná že to píšu až moc podrobně a dalo by se říct polopatě, ale vycházím z vlastní zkušenosti. Nejsem moc zkušená kuchařka a vždy přivítám podrobnější návod.

  • Pavlína Svitáková | 29. 3. 2006 13:51

    Moc děkuji za recept!

  • Marcela Vrabcová | 29. 3. 2006 11:28

    Tohle zni zase zajimave, proto bych se, Mirko, primlouvala, abyste se uvadela jako autor receptu, aby se daly Vase recepty ze spanelka jednoduse vyhledavat.

  • Mirka Sedláčková | 29. 3. 2006 09:48

    Tento recept pochází z Galicie, což je atlantická oblast na severozápadu Španělska. Dalo by se říci, že se jedná o místní variantu pokrmu ?paella?, který je sice jakýmsi synonymem pro španělskou tradiční kuchyni, ale pochází z Valencie. Zdejší kuchyně je dost odlišná od kuchyně ve středomořské části Španělska, kterou známe lépe z letní dovolené. Na přípravu tohoto pokrmu se zde používá s oblibou tzv. choupa, je to v podstatě velký kalamár, tužší a levnější. Ale pochybuji, že u nás se s tím setkáme, už i s těmi ?obyčejnými? kalamáry může být problém.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Ryby
Maso Rybí Oběd Večeře Vaření Výjimečný den Španělsko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Čerstvé žampiony Cibule Kalamáry Olivový olej Paprika Paprika - sladká Rajčata Rýže Sůl Šunka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí kousky ala Donald

Kuřecí kousky ala Donald

Sýrová pomazánka s česnekem II.

Sýrová pomazánka s česnekem II.

Zapečené brambory se smetanou

Zapečené brambory se smetanou

Lívanečky s jablky

Lívanečky s jablky

Brambory se sýrovou náplní

Brambory se sýrovou náplní

Rýže se zelím a mletým masem

Rýže se zelím a mletým masem

Vídeňská cibulka

Vídeňská cibulka

Lasagne bez bešamelu

Lasagne bez bešamelu

Belgické vafle

Belgické vafle

Doporučujeme

30 minut
Vepřová krkovice s fazolovým hummusem a rajčatovou salsou

Vepřová krkovice s fazolovým hummusem…

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

60
Vepřová krkovice s fazolovým hummusem a rajčatovou salsou
Vepřová krkovice s…
35
Domácí kečup
Domácí kečup
35
Cuketové bramboráky
Cuketové bramboráky
34
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí
Švestkový koláč s…
33
Švestková povidla bez míchání
Švestková povidla bez…

Zajímavé články

Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5 osvědčených receptů, na kterých si pochutnáte!
Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5…
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle bude milovat celá rodina
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle…
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a připravit, aby chutnala jako z restaurace
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a…
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito, Mango Lassí nebo nealko Gin Tonic
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito,…
7 oblíbených letních tvarohových dezertů: Využijte naplno tajnou ingredienci našich babiček
7 oblíbených letních tvarohových dezertů:…
AHA.cz Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz 10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

Blesk pro ženy Chantal Poullain vypadá rok před 70. úžasně! Co se naučit z jejího francouzského stylu?

Chantal Poullain vypadá rok před 70. úžasně! Co se naučit z jejího francouzského stylu?

Ženy.cz Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Blesk.cz Štěpánka Fingerhutová se vdala! Je z ní paní Ligas

Štěpánka Fingerhutová se vdala! Je z ní paní Ligas

SportRevue.cz FOTO: 24 fotbalových děv, které jsme mohli vidět v roce 2016 na Euru ve Francii

FOTO: 24 fotbalových děv, které jsme mohli vidět v roce 2016 na Euru ve Francii

Maminka.cz GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo se stane obětí závisti a koho čekají zásnuby?

Horoskop na další týden: Kdo se stane obětí závisti a koho čekají zásnuby?

Další doporučené recepty:

Lokše (langoše)
Lokše (langoše)
Lokše s povidly
Lokše s povidly
Long Island Ice Tea
Long Island Ice Tea
Losos (nejen) v bylinkách
Losos (nejen) v bylinkách
Losos a krémové citronové brambory
Losos a krémové citronové brambory
Losos grilovaný na cedrovém prkénku
Losos grilovaný na cedrovém prkénku
  • Recepty.cz
  • Los Calamares con arroz
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact