• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Napište svůj komentář k receptu

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.2
hodnotilo: 34
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g hladká mouka
    • 125
      g máslo (rozkrájené na kousky)
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks citronová šťáva
    • 250
      ml voda
  • Na mezivrstvu
    • 500
      g máslo (rozkrájené na dvacet plátků)

Postup přípravy receptu

1
I když jeho příprava není zrovna z rodu těch „hotovo za 15 minut“, přesto se čas věnovaný magické přeměně mouky a másla v křehounké lístkující těsto bohatě zúročí. Nevěříte? Přesvědčte se!
2
----
3
Nejpohodlněji v kuchyňském robotu nechte dobře promísit mouku, 125 g másla a špetku soli, až se začnou tvořit hrudky. Přidejte 250 ml vody s citronovou šťávou a hněťte ještě tak dlouho, až se těsto začne spojovat. Vyklopte na pomoučněný vál a rukama vypracujte v hladké těsto (obr. 1). To zabalte do potravinářské fólie a v ledničce nechte přes noc odpočívat.
4
Po vybalení z fólie těsto na pomoučněném válu rozválejte na plát o velikosti asi 25 x 60 cm, užší stranou k sobě. Plát těsta si pomyslně rozdělte na třetiny a prostředek poklaďte polovinou máslových plátků (obr. 2). Překryjte vrchní třetinou těsta ( obr. 3) a poklaďte zbylým máslem. Spodní třetinu těsta překlopte přes máslo, otočte proti směru hodinových ručiček o 90 stupňů a přehněte na polovinu.
5
Opět rozválejte na velikost 25 x 60 cm, užší stranou k sobě (obr. 4). Vrchní třetinu přehněte a překryjte spodní třetinou. Opět otočte, přehněte na polovinu a ještě jednou na polovinu, až získáte malý balíček. Ten zabalte do potravinářské fólie a v ledničce chlaďte 2 až 3 hodiny. Celý proces od rozválení na 25 x 60 cm po zabalení do fólie a chlazení v ledničce zopakujte ještě čtyřikrát. Abyste si pamatovali,
6
kolikrát už jste postup provedli, vmáčkněte do posledního balíčku bříškem palce důlek, od jednoho do čtyř.
7
----
8
=====Know-how=====
9
//Listové těsto lze bez nadsázky považovat za jednu z největších kuchyňských výzev, ke které i zkušení kuchaři přistupují s posvátnou úctou. I když je jeho příprava náročná na čas a preciznost provedení, ve chvíli, kdy se do ní pustíte, vás uchvátí, neboť její rytmus připomíná Ravelovo Bolero. Podle jakéhosi kulinárního a matematického vzorce se vytvářejí vrstvičky těsta. //
10
//Zdokonalení přípravy listového těsta je připisováno legendárnímu francouzskému šéfkuchaři jménem Antonin Carême. Jeho metoda vytváření vrstevnaté struktury pomocí šesterého otáčení těsta mu dává báječnou lehkost a křehkost. Použití másla pak ničím nenapodobitelnou vůni a lahodnost. Když už se do jeho přípravy pustíte, nemůžeme vám zatajit ani to, že můžete zkusit až polovinu mouky nahradit celozrnnou a i tu můžete ještě vylepšit třeba lněnými semínky.//
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O.D.

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O…

Kuře Marengo dle časopisu F.O.O.D.

Kuře Marengo dle časopisu F.O.O.D.

Roštěnky Esterházy dle časopisu F.O.O.D.

Roštěnky Esterházy dle časopisu F.O.O…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Ditka | 6. 9. 2014 10:24

    Těsto už se chladí v lednici . tak jsem zvědavá .

  • Léňa | 14. 11. 2013 17:04

    Dobrý den, jak dlouho se může uchovávat v lednici a mrazáku ? Děkuji moc za odpověď

  • Anna Doležalová | 25. 3. 2012 17:18

    Už jsem vyzkoušela, podařilo se. Když jsem byla mladá, dařilo se mi vše. Teď už je to horší, ale tohle se podařilo. Zkoušela jsem skládat podle tohoto receptu i těsto co dělávala moje máma a bylo supr. Já totiž neumím to těsto poskládat. Teď už zase ano. :-)

  • Klára K. | 29. 2. 2012 08:19

    Vždy sa to robilo s octom, /lyžica-alebo dve/. Ja som sa to učila od mojej mamy a mám 70. Kde by boli naši rodičia nabrali citrón!!!. A robilo sa to vždy poctivo, z najkvalitnejšieho bravčového sádla. Viď. Sádlovníky, v mojich receptoch.

  • hudapeta | 26. 2. 2012 19:15

    děkuji za inspiraci s octem je to skvělé! :-)

  • Anna Doležalová | 25. 1. 2012 13:17

    No, snad se mi povede. Poslední dobou se mi totiš nedaří těsto udělat. :-S

  • Vlasta Novák | 9. 1. 2012 13:46

    Přesně tak, šťáva z jednoho kusu citrónu. Napíšu do poznámky... :-)

  • Simča S.
    Simča S. | 9. 1. 2012 12:52

    Prosím, co to je "citronová šťáva - 1 ks"? To je jako šťáva z jednoho ks citronu? Dělám těsto stejně, jen dávám ocet. A těsto je to super - v lednici vydrží dost dlouho a je velice chutné.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Těsta Listové
Moučníky Ostatní Syrové Chlazení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Hladká mouka Máslo Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Slavnostní bramborová kaše

Slavnostní bramborová kaše

Linecký jablkový koláč

Linecký jablkový koláč

Laskonky pravých Labužníků

Laskonky pravých Labužníků

Sladké zapečené těstoviny s tvarohem

Sladké zapečené těstoviny s tvarohem

Mleté maso po marocku

Mleté maso po marocku

(nejen) Hořčicové řízky

(nejen) Hořčicové řízky

Ořechové řezy s vločkami

Ořechové řezy s vločkami

Dršťková polévka I.

Dršťková polévka I.

Bazalková pasta / pesto

Bazalková pasta / pesto

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

60 minut
Mandlové vanilkové rohlíčky

Mandlové vanilkové rohlíčky

50 minut
Vánoční marokánky

Vánoční marokánky

120 minut
Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví

70 minut
Pudinkové cukroví

Pudinkové cukroví

30 minut
Nejlepší vaječný likér

Nejlepší vaječný likér

50 minut
Podvodnice

Podvodnice

20 minut
Pralinky s burisony

Pralinky s burisony

30 minut
Florentýnky

Florentýnky

Poslední sledované recepty

74
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
51
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
33
Asijské nudle s restovanou zeleninou
Asijské nudle s…
27
Svařák
Svařák
18
Vepřová panenka s houbami a jablky
Vepřová panenka s…

Zajímavé články

Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte nejen na Vánoce
Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte…
Upečeno za víkend: Čtyři těsta, z nichž uděláte spoustu druhů cukroví
Upečeno za víkend: Čtyři těsta, z nichž uděláte…
Nepečené vánoční kuličky: Cukroví, které zvládne úplně každý
Nepečené vánoční kuličky: Cukroví, které zvládne…
Vánoční cukroví podle Josefa Maršálka: Vylepšené linecké, pracny, rohlíčky, ořechy i vosí hnízda
Vánoční cukroví podle Josefa Maršálka: Vylepšené…
Jak uložit cukroví? Linecké do krabice, kokosky do papírového sáčku
Jak uložit cukroví? Linecké do krabice, kokosky…
AHA.cz Pohřeb Patrika Hezuckého (†55): Vzkaz manželky a manévry před obřadem

Pohřeb Patrika Hezuckého (†55): Vzkaz manželky a manévry před obřadem

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Nejlepší červené rtěnky podle redakce: Jak najít tu nejlepší v drogerii ke svému typu pleti?

Nejlepší červené rtěnky podle redakce: Jak najít tu nejlepší v drogerii ke svému typu pleti?

Ženy.cz Vymezování hranic. Nutná obrana, nebo  moderní výmluva pro sobectví?

Vymezování hranic. Nutná obrana, nebo moderní výmluva pro sobectví?

Blesk.cz Velkolepé zahájení zimní sezóny ve Špindlu: Známé krásky i movití podnikatelé!

Velkolepé zahájení zimní sezóny ve Špindlu: Známé krásky i movití podnikatelé!

SportRevue.cz FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

Maminka.cz Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Blesk Horoskopy Sváteční numerologie: Vypočítejte si svoje vánoční číslo a zjistěte, co vám přinese

Sváteční numerologie: Vypočítejte si svoje vánoční číslo a zjistěte, co vám přinese

Další doporučené recepty:

Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)
Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)
Listové taštičky plněné mletým masem
Listové taštičky plněné mletým masem
listové těsto
listové těsto
Listové tyčinky na sladko
Listové tyčinky na sladko
Listový salát s řepou a česnekovým dipem
Listový salát s řepou a česnekovým dipem
Listový závin bez překládání
Listový závin bez překládání
  • Recepty.cz
  • Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact