• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Napište svůj komentář k receptu

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.2
hodnotilo: 34
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g hladká mouka
    • 125
      g máslo (rozkrájené na kousky)
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks citronová šťáva
    • 250
      ml voda
  • Na mezivrstvu
    • 500
      g máslo (rozkrájené na dvacet plátků)

Postup přípravy receptu

1
I když jeho příprava není zrovna z rodu těch „hotovo za 15 minut“, přesto se čas věnovaný magické přeměně mouky a másla v křehounké lístkující těsto bohatě zúročí. Nevěříte? Přesvědčte se!
2
----
3
Nejpohodlněji v kuchyňském robotu nechte dobře promísit mouku, 125 g másla a špetku soli, až se začnou tvořit hrudky. Přidejte 250 ml vody s citronovou šťávou a hněťte ještě tak dlouho, až se těsto začne spojovat. Vyklopte na pomoučněný vál a rukama vypracujte v hladké těsto (obr. 1). To zabalte do potravinářské fólie a v ledničce nechte přes noc odpočívat.
4
Po vybalení z fólie těsto na pomoučněném válu rozválejte na plát o velikosti asi 25 x 60 cm, užší stranou k sobě. Plát těsta si pomyslně rozdělte na třetiny a prostředek poklaďte polovinou máslových plátků (obr. 2). Překryjte vrchní třetinou těsta ( obr. 3) a poklaďte zbylým máslem. Spodní třetinu těsta překlopte přes máslo, otočte proti směru hodinových ručiček o 90 stupňů a přehněte na polovinu.
5
Opět rozválejte na velikost 25 x 60 cm, užší stranou k sobě (obr. 4). Vrchní třetinu přehněte a překryjte spodní třetinou. Opět otočte, přehněte na polovinu a ještě jednou na polovinu, až získáte malý balíček. Ten zabalte do potravinářské fólie a v ledničce chlaďte 2 až 3 hodiny. Celý proces od rozválení na 25 x 60 cm po zabalení do fólie a chlazení v ledničce zopakujte ještě čtyřikrát. Abyste si pamatovali,
6
kolikrát už jste postup provedli, vmáčkněte do posledního balíčku bříškem palce důlek, od jednoho do čtyř.
7
----
8
=====Know-how=====
9
//Listové těsto lze bez nadsázky považovat za jednu z největších kuchyňských výzev, ke které i zkušení kuchaři přistupují s posvátnou úctou. I když je jeho příprava náročná na čas a preciznost provedení, ve chvíli, kdy se do ní pustíte, vás uchvátí, neboť její rytmus připomíná Ravelovo Bolero. Podle jakéhosi kulinárního a matematického vzorce se vytvářejí vrstvičky těsta. //
10
//Zdokonalení přípravy listového těsta je připisováno legendárnímu francouzskému šéfkuchaři jménem Antonin Carême. Jeho metoda vytváření vrstevnaté struktury pomocí šesterého otáčení těsta mu dává báječnou lehkost a křehkost. Použití másla pak ničím nenapodobitelnou vůni a lahodnost. Když už se do jeho přípravy pustíte, nemůžeme vám zatajit ani to, že můžete zkusit až polovinu mouky nahradit celozrnnou a i tu můžete ještě vylepšit třeba lněnými semínky.//
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O.D.

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O…

Kuře Marengo dle časopisu F.O.O.D.

Kuře Marengo dle časopisu F.O.O.D.

Roštěnky Esterházy dle časopisu F.O.O.D.

Roštěnky Esterházy dle časopisu F.O.O…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Ditka | 6. 9. 2014 10:24

    Těsto už se chladí v lednici . tak jsem zvědavá .

  • Léňa | 14. 11. 2013 17:04

    Dobrý den, jak dlouho se může uchovávat v lednici a mrazáku ? Děkuji moc za odpověď

  • Anna Doležalová | 25. 3. 2012 17:18

    Už jsem vyzkoušela, podařilo se. Když jsem byla mladá, dařilo se mi vše. Teď už je to horší, ale tohle se podařilo. Zkoušela jsem skládat podle tohoto receptu i těsto co dělávala moje máma a bylo supr. Já totiž neumím to těsto poskládat. Teď už zase ano. :-)

  • Klára K. | 29. 2. 2012 08:19

    Vždy sa to robilo s octom, /lyžica-alebo dve/. Ja som sa to učila od mojej mamy a mám 70. Kde by boli naši rodičia nabrali citrón!!!. A robilo sa to vždy poctivo, z najkvalitnejšieho bravčového sádla. Viď. Sádlovníky, v mojich receptoch.

  • hudapeta | 26. 2. 2012 19:15

    děkuji za inspiraci s octem je to skvělé! :-)

  • Anna Doležalová | 25. 1. 2012 13:17

    No, snad se mi povede. Poslední dobou se mi totiš nedaří těsto udělat. :-S

  • Vlasta Novák | 9. 1. 2012 13:46

    Přesně tak, šťáva z jednoho kusu citrónu. Napíšu do poznámky... :-)

  • Simča S.
    Simča S. | 9. 1. 2012 12:52

    Prosím, co to je "citronová šťáva - 1 ks"? To je jako šťáva z jednoho ks citronu? Dělám těsto stejně, jen dávám ocet. A těsto je to super - v lednici vydrží dost dlouho a je velice chutné.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Těsta Listové
Moučníky Ostatní Syrové Chlazení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Hladká mouka Máslo Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rychlý ovocný koláč

Rychlý ovocný koláč

Linecké košíčky s jahodami

Linecké košíčky s jahodami

Salát s rukolou a mozzarellou

Salát s rukolou a mozzarellou

Jemná pórková pomazánka

Jemná pórková pomazánka

Krémové rizoto s lososem

Krémové rizoto s lososem

Broskvový želé řez

Broskvový želé řez

Krůtí křídlo pečené na houbách

Krůtí křídlo pečené na houbách

Pikantní špagety s kuřecím masem, slaninou a česnekem

Pikantní špagety s kuřecím masem,…

Gratinovaný květák

Gratinovaný květák

Doporučujeme

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

30 minut
Americké lívance

Americké lívance

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

45 minut
Čevabčiči

Čevabčiči

30 minut
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou…

50 minut
Kulajda

Kulajda

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

23
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
19
Domácí houstičky ze sušeného droždí
Domácí houstičky ze…
16
Kokosová bábovka s kefírem
Kokosová bábovka s…
15
Asijské nudle s restovanou zeleninou
Asijské nudle s…
15
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní podzimu
Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní…
Školní svačiny podle Margit Slimákové: Tipy a rady, aby dětem chutnaly a neskončily v koši
Školní svačiny podle Margit Slimákové: Tipy a…
Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu malované a ještě si na nich pochutnáte!
Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu…
Zelená rajčata nevyhazujte! Nechte je doma dozrát, usmažte je nebo z nich udělejte kečup
Zelená rajčata nevyhazujte! Nechte je doma dozrát…
Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a šťavnaté ovoce, které milovala i královna Kleopatra
Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a…
AHA.cz Matušková před odletem na turné do Prahy: CHROMÁ PO NEHODĚ

Matušková před odletem na turné do Prahy: CHROMÁ PO NEHODĚ

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Bylinky podle horoskopu: Které rostliny prospívají vašemu znamení?

Bylinky podle horoskopu: Které rostliny prospívají vašemu znamení?

Blesk pro ženy Gilmorky zazářily na Emmy: Po 25 letech snad nezestárly! A kdo ještě oslnil?

Gilmorky zazářily na Emmy: Po 25 letech snad nezestárly! A kdo ještě oslnil?

Ženy.cz Nejdřív práce, potom zábava? Často melu z posledního úplně zbytečně

Nejdřív práce, potom zábava? Často melu z posledního úplně zbytečně

Blesk.cz Helena Dvořáková (46), hvězda Kriminálky Anděl: Teď bude tanečnice!

Helena Dvořáková (46), hvězda Kriminálky Anděl: Teď bude tanečnice!

SportRevue.cz FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

Maminka.cz Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Blesk Horoskopy Kdo je největší lakomec zvěrokruhu? Tahle tři znamení se nerada dělí

Kdo je největší lakomec zvěrokruhu? Tahle tři znamení se nerada dělí

Další doporučené recepty:

Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)
Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)
Listové taštičky plněné mletým masem
Listové taštičky plněné mletým masem
listové těsto
listové těsto
Listové tyčinky na sladko
Listové tyčinky na sladko
Listový salát s řepou a česnekovým dipem
Listový salát s řepou a česnekovým dipem
Listový závin bez překládání
Listový závin bez překládání
  • Recepty.cz
  • Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact