• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Napište svůj komentář k receptu

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.1
hodnotilo: 33
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g hladká mouka
    • 125
      g máslo (rozkrájené na kousky)
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks citronová šťáva
    • 250
      ml voda
  • Na mezivrstvu
    • 500
      g máslo (rozkrájené na dvacet plátků)

Postup přípravy receptu

1
I když jeho příprava není zrovna z rodu těch „hotovo za 15 minut“, přesto se čas věnovaný magické přeměně mouky a másla v křehounké lístkující těsto bohatě zúročí. Nevěříte? Přesvědčte se!
2
----
3
Nejpohodlněji v kuchyňském robotu nechte dobře promísit mouku, 125 g másla a špetku soli, až se začnou tvořit hrudky. Přidejte 250 ml vody s citronovou šťávou a hněťte ještě tak dlouho, až se těsto začne spojovat. Vyklopte na pomoučněný vál a rukama vypracujte v hladké těsto (obr. 1). To zabalte do potravinářské fólie a v ledničce nechte přes noc odpočívat.
4
Po vybalení z fólie těsto na pomoučněném válu rozválejte na plát o velikosti asi 25 x 60 cm, užší stranou k sobě. Plát těsta si pomyslně rozdělte na třetiny a prostředek poklaďte polovinou máslových plátků (obr. 2). Překryjte vrchní třetinou těsta ( obr. 3) a poklaďte zbylým máslem. Spodní třetinu těsta překlopte přes máslo, otočte proti směru hodinových ručiček o 90 stupňů a přehněte na polovinu.
5
Opět rozválejte na velikost 25 x 60 cm, užší stranou k sobě (obr. 4). Vrchní třetinu přehněte a překryjte spodní třetinou. Opět otočte, přehněte na polovinu a ještě jednou na polovinu, až získáte malý balíček. Ten zabalte do potravinářské fólie a v ledničce chlaďte 2 až 3 hodiny. Celý proces od rozválení na 25 x 60 cm po zabalení do fólie a chlazení v ledničce zopakujte ještě čtyřikrát. Abyste si pamatovali,
6
kolikrát už jste postup provedli, vmáčkněte do posledního balíčku bříškem palce důlek, od jednoho do čtyř.
7
----
8
=====Know-how=====
9
//Listové těsto lze bez nadsázky považovat za jednu z největších kuchyňských výzev, ke které i zkušení kuchaři přistupují s posvátnou úctou. I když je jeho příprava náročná na čas a preciznost provedení, ve chvíli, kdy se do ní pustíte, vás uchvátí, neboť její rytmus připomíná Ravelovo Bolero. Podle jakéhosi kulinárního a matematického vzorce se vytvářejí vrstvičky těsta. //
10
//Zdokonalení přípravy listového těsta je připisováno legendárnímu francouzskému šéfkuchaři jménem Antonin Carême. Jeho metoda vytváření vrstevnaté struktury pomocí šesterého otáčení těsta mu dává báječnou lehkost a křehkost. Použití másla pak ničím nenapodobitelnou vůni a lahodnost. Když už se do jeho přípravy pustíte, nemůžeme vám zatajit ani to, že můžete zkusit až polovinu mouky nahradit celozrnnou a i tu můžete ještě vylepšit třeba lněnými semínky.//
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O.D.

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O…

Kuře Marengo dle časopisu F.O.O.D.

Kuře Marengo dle časopisu F.O.O.D.

Roštěnky Esterházy dle časopisu F.O.O.D.

Roštěnky Esterházy dle časopisu F.O.O…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Ditka | 6. 9. 2014 10:24

    Těsto už se chladí v lednici . tak jsem zvědavá .

  • Léňa | 14. 11. 2013 17:04

    Dobrý den, jak dlouho se může uchovávat v lednici a mrazáku ? Děkuji moc za odpověď

  • Anna Doležalová | 25. 3. 2012 17:18

    Už jsem vyzkoušela, podařilo se. Když jsem byla mladá, dařilo se mi vše. Teď už je to horší, ale tohle se podařilo. Zkoušela jsem skládat podle tohoto receptu i těsto co dělávala moje máma a bylo supr. Já totiž neumím to těsto poskládat. Teď už zase ano. :-)

  • Klára K. | 29. 2. 2012 08:19

    Vždy sa to robilo s octom, /lyžica-alebo dve/. Ja som sa to učila od mojej mamy a mám 70. Kde by boli naši rodičia nabrali citrón!!!. A robilo sa to vždy poctivo, z najkvalitnejšieho bravčového sádla. Viď. Sádlovníky, v mojich receptoch.

  • hudapeta | 26. 2. 2012 19:15

    děkuji za inspiraci s octem je to skvělé! :-)

  • Anna Doležalová | 25. 1. 2012 13:17

    No, snad se mi povede. Poslední dobou se mi totiš nedaří těsto udělat. :-S

  • Vlasta Novák | 9. 1. 2012 13:46

    Přesně tak, šťáva z jednoho kusu citrónu. Napíšu do poznámky... :-)

  • Simča S.
    Simča S. | 9. 1. 2012 12:52

    Prosím, co to je "citronová šťáva - 1 ks"? To je jako šťáva z jednoho ks citronu? Dělám těsto stejně, jen dávám ocet. A těsto je to super - v lednici vydrží dost dlouho a je velice chutné.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Těsta Listové
Moučníky Ostatní Syrové Chlazení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Hladká mouka Máslo Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Dobrý perník

Dobrý perník

Nejlepší bramborová kaše od babičky

Nejlepší bramborová kaše od babičky

Bílá sýrovo-smetanová omáčka s houbami

Bílá sýrovo-smetanová omáčka s houbami

Borůvkový koláč IV.

Borůvkový koláč IV.

Kapustová polévka s vločkami a klobáskou

Kapustová polévka s vločkami a…

Bostonské krémové mufiny

Bostonské krémové mufiny

Pečené plněné papriky III.

Pečené plněné papriky III.

Bramborové muffiny se slaninou

Bramborové muffiny se slaninou

Plněné kuřecí prsíčko listovým špenátem

Plněné kuřecí prsíčko listovým…

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

31
Nepečený ovocný dort
Nepečený ovocný dort
29
Originální řecké tzatziki
Originální řecké tzatziki
27
Domácí kečup
Domácí kečup
27
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
26
Čevapčiči s brambory a žampiony na grilu
Čevapčiči s brambory a…

Zajímavé články

Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na něj!
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na…
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte se!
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte…
Lžícový švestkový koláč podle Stelly Zázvorkové: Rychlý recept na víkend, který vám zmizí pod rukama
Lžícový švestkový koláč podle Stelly Zázvorkové:…
Dokonalé letní guacamole: Připravte si klasiku nebo variantu s pečenými rajčaty, mangem či slaninou
Dokonalé letní guacamole: Připravte si klasiku…
Salát, který miluje princezna Kate: Je ideální do horkých letních dní
Salát, který miluje princezna Kate: Je ideální do…
AHA.cz Poslední rozloučení s Krampolem (†87): Velké odhalení nad rakví!

Poslední rozloučení s Krampolem (†87): Velké odhalení nad rakví!

Mimibazar Nechte kávu a čaj pracovat podruhé: Jak využít lógr a vyluhované sáčky

Nechte kávu a čaj pracovat podruhé: Jak využít lógr a vyluhované sáčky

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Jitka Sedláčková inspiruje ženy nejen 60+: Tyhle módní triky radí nejobsazovanější česká herečka

Jitka Sedláčková inspiruje ženy nejen 60+: Tyhle módní triky radí nejobsazovanější česká herečka

Ženy.cz Namísto rovnocennosti válka pohlaví. Kam až zajde moderní feminismus?

Namísto rovnocennosti válka pohlaví. Kam až zajde moderní feminismus?

Blesk.cz Gunčíková ze SuperStar přiznala: Boj se závažnou nemocí! Šest let bolestí

Gunčíková ze SuperStar přiznala: Boj se závažnou nemocí! Šest let bolestí

SportRevue.cz FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na srpen: Komu hrozí vyčerpání a psychické problémy?

Velký horoskop zdraví na srpen: Komu hrozí vyčerpání a psychické problémy?

Další doporučené recepty:

Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)
Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)
Listové taštičky plněné mletým masem
Listové taštičky plněné mletým masem
listové těsto
listové těsto
Listové tyčinky na sladko
Listové tyčinky na sladko
Listový salát s řepou a česnekovým dipem
Listový salát s řepou a česnekovým dipem
Listový závin bez překládání
Listový závin bez překládání
  • Recepty.cz
  • Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact