• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Kysané zelí ve sklenicích + salát
Napište svůj komentář k receptu

Kysané zelí ve sklenicích + salát

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 46
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
6fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Množství na cca 10 sklenic
    • 8
      kg hlávkové zelí
    • sůl 20 - 25 gramů na 1 kilogram nakrouhaného zelí
    • 1
      hrst kmín celý, cca
    • 10
      ks sklenice zavařovací a víčka, cca

Postup přípravy receptu

1
Zelí očistíme, zbavíme povadlých listů, rozkrojíme na menší díly tak, aby každý díl držel pohromadě kousek košťálu, pak se nám zelí při krouhání nebude rozpadat. Takto připravené zelí si pokrájíme na nudličky (košťál nekrájíme) do většího lavoru nebo mísy. Zelí v míse osolíme, okmínujeme, promícháme. Čistou paličkou nebo dnem silnostěnné sklenice zelí uboucháme, začne nám pouštět šťávu, kterou nevyléváme, ale dáváme si ji stranou. Pokud nemáme dostatečně velkou nádobu, dusáme zelí po částech, ale dbáme na to, aby všechny části zelí byly stejnoměrně osolené a okmínované.
2
Takto připravené zelí řádně napěchujeme do čistých, suchých sklenic asi dva a půl až tři centimetry pod okraj, případně přilijeme šťávu, kterou jsme během dusání odebrali. Zelí nesmí být "nasucho", ve sklenicích musí být šťáva. Sklenice od zelí (hrdla) očistíme, pevně uzavřeme, jako kdybychom zelí chtěli sterilovat a naskládáme si je nejlépe do hlubšího plechu. Ten nám případně zachytí šťávu, která bude ze sklenic vytékat během kysání. Přes sklenice přehodíme plátěnou utěrku, plech zastrčíme třeba pod postel :-) a nějaký čas si ho nebudeme všímat.
3
Pokud se nám víčka během procesu kysání vypoulí, není čeho se obávat. Ona se zase vrátí zpět a pokud ne, nevadí. Kysání trvá zhruba 3-4 týdny. Závisí to na okolní teplotě. Já tentokrát o zelí ani nevěděl, vytékalo minimálně, téměř vůbec, víčka zůstala stejně tak, jak jsem je nasadil a po 22 dnech je zelí hotové a už jsem z něj dělal salát.
4
Po vykysání zelí odneseme do sklepa.
5
Salát (množství dle chuti):
6
Vařené brambory pokrájíme na kostičky, přidáme pokrájenou cibuli, zelí i s trochou šťávy, osolíme, opepříme a zakápneme olejem. Promícháme, necháme v chladnu proležet alespoň hodinku a je to! Zdravý chutný salát, který je dobrý sám o sobě, ale i jako příloha.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Domácí kysané zelí

Domácí kysané zelí

Zapékané kysané zelí

Zapékané kysané zelí

Ukrajinské (rychlé) kysané zelí

Ukrajinské (rychlé) kysané zelí

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lenka Mžourková | 20. 11. 2016 19:02

    Dneska jsme po 22 dnech ochutnali co jsme vyrobili a musím říct, že se nám hodně povedlo. <3

  • M.Vodňanská | 27. 10. 2016 17:42

    Je výborné. Chutná nám víc než to, do kterého jsme minule přidávali cibul. Děkuji za recept.

  • Květa | 25. 9. 2016 14:25

    Skvělé !

  • allena89
    allena89 | 22. 11. 2015 10:27

    Tohle zelí je prostě nejlepší! Loni nám nevydrželo ani do Vánoc, proto jsem letos naložila 30 kilo, tak doufám, že chvíli vydrží.

  • Jana Simonová | 8. 11. 2015 20:00

    Máme naloženo a teď už jen čekat jaké bude O:-)

  • Jana | 4. 11. 2015 17:44

    Zelí začalo kysat už po dvou dnech ve skelnicích a třetí neděli bylo už fakticky k jídlu a je vynikající!

  • Tkáčová | 29. 9. 2015 14:06

    Taky si děláme svoje zelí pro celou rodinu a postup mám stejný jako je tady. Děláme ho hodně a zhruba půlku po vykvašení stejně radši zarexuju, protože nikdy nevím kolik a se ho sní a jestli nějaké zbyde, tak spíš pro jistotu, aby se nevyhodilo. Dělám zelí ještě i ve sladkokyselém nálevu, ale tohle je stejně nejlepší.

  • Dušánková | 9. 11. 2014 16:16

    Zelí nemá chybu a salát zkusím stoprocentně taky! Je to parádní nedá moc práce a chutná skvěle.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Saláty Přílohy, pečivo a luštěniny Brambory Zelenina
Pokrmy Zdravě i chutně Přílohy Ze zeleniny Salát Brambory Zeleninové Saláty Syrové Kvašení Dietní Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hlávkové zelí Kmín Sklenice Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Dušené hovězí plátky

Dušené hovězí plátky

Mazanec vánočka III.

Mazanec vánočka III.

Balkánské řezy II.

Balkánské řezy II.

Zavařování hub

Zavařování hub

Fazolková polévka II.

Fazolková polévka II.

Nivové placičky

Nivové placičky

Špagety z pánve

Špagety z pánve

Míša řezy - jen dvě vejce: po našem

Míša řezy - jen dvě vejce: po našem

Kotlety v omáčce s hlívou

Kotlety v omáčce s hlívou

Doporučujeme

50 minut
Čočka na kyselo

Čočka na kyselo

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Kulajda

Kulajda

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

30 minut
Americké lívance

Americké lívance

30 minut
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou…

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

381
Salát s rajčaty, avokádem a nivou
Salát s rajčaty,…
140
Švestkový koláč bez lepku s drobenkou
Švestkový koláč bez…
123
Salámová česnečka se zeleninou
Salámová česnečka se…
93
Dušené kotlety na paprice
Dušené kotlety na paprice
77
Čočkový salát s pečenou mrkví a petrželí
Čočkový salát s pečenou…

Zajímavé články

Nejlepší pečené brambory? Zkuste recept na bouchačky od Jamieho Olivera
Nejlepší pečené brambory? Zkuste recept na…
Jablečný koláč 4x jinak: Upečte si sypaný, z křehkého těsta, s mandlemi nebo pudinkem
Jablečný koláč 4x jinak: Upečte si sypaný, z…
Dýňové latte lepší než z kavárny. Naučte se, jak ho připravit doma
Dýňové latte lepší než z kavárny. Naučte se, jak…
Recepty z mletého masa: 6 bezkonkurenčně nejlepších obědů
Recepty z mletého masa: 6 bezkonkurenčně…
Tak trochu jiný chleba: Jak na indický naan, francouzský fougasse nebo italskou focacciu
Tak trochu jiný chleba: Jak na indický naan,…
AHA.cz Z Mareše je troska: Rozvod s Monikou, nebo vážná nemoc?

Z Mareše je troska: Rozvod s Monikou, nebo vážná nemoc?

Mimibazar Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Dáma.cz Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Blesk pro ženy Jaké boty se nosily v roce, kdy jste se narodila?

Jaké boty se nosily v roce, kdy jste se narodila?

Ženy.cz Chlapi, takhle ne! 10 věcí, které zaručeně odradí každou ženu

Chlapi, takhle ne! 10 věcí, které zaručeně odradí každou ženu

Blesk.cz Pavlína Pořízková na výročí smrti exmanžela (†75): Byla to sobecká láska!

Pavlína Pořízková na výročí smrti exmanžela (†75): Byla to sobecká láska!

SportRevue.cz FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

Maminka.cz Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Blesk Horoskopy Jaké jste znamení podle indického horoskopu? Najděte si to své!

Jaké jste znamení podle indického horoskopu? Najděte si to své!

Další doporučené recepty:

Kynutý závin
Kynutý závin
Kyprý jablkový koláč
Kyprý jablkový koláč
Kysaná zelenina
Kysaná zelenina
Kyselá polévka od Kolína
Kyselá polévka od Kolína
Kyseláče s rozmarýnem a jalovcem
Kyseláče s rozmarýnem a jalovcem
Kyselé brambory
Kyselé brambory
  • Recepty.cz
  • Kysané zelí ve sklenicích + salát
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact