• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Kysané zelí ve sklenicích + salát
Napište svůj komentář k receptu

Kysané zelí ve sklenicích + salát

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 47
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
6fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Množství na cca 10 sklenic
    • 8
      kg hlávkové zelí
    • sůl 20 - 25 gramů na 1 kilogram nakrouhaného zelí
    • 1
      hrst kmín celý, cca
    • 10
      ks sklenice zavařovací a víčka, cca

Postup přípravy receptu

1
Zelí očistíme, zbavíme povadlých listů, rozkrojíme na menší díly tak, aby každý díl držel pohromadě kousek košťálu, pak se nám zelí při krouhání nebude rozpadat. Takto připravené zelí si pokrájíme na nudličky (košťál nekrájíme) do většího lavoru nebo mísy. Zelí v míse osolíme, okmínujeme, promícháme. Čistou paličkou nebo dnem silnostěnné sklenice zelí uboucháme, začne nám pouštět šťávu, kterou nevyléváme, ale dáváme si ji stranou. Pokud nemáme dostatečně velkou nádobu, dusáme zelí po částech, ale dbáme na to, aby všechny části zelí byly stejnoměrně osolené a okmínované.
2
Takto připravené zelí řádně napěchujeme do čistých, suchých sklenic asi dva a půl až tři centimetry pod okraj, případně přilijeme šťávu, kterou jsme během dusání odebrali. Zelí nesmí být "nasucho", ve sklenicích musí být šťáva. Sklenice od zelí (hrdla) očistíme, pevně uzavřeme, jako kdybychom zelí chtěli sterilovat a naskládáme si je nejlépe do hlubšího plechu. Ten nám případně zachytí šťávu, která bude ze sklenic vytékat během kysání. Přes sklenice přehodíme plátěnou utěrku, plech zastrčíme třeba pod postel :-) a nějaký čas si ho nebudeme všímat.
3
Pokud se nám víčka během procesu kysání vypoulí, není čeho se obávat. Ona se zase vrátí zpět a pokud ne, nevadí. Kysání trvá zhruba 3-4 týdny. Závisí to na okolní teplotě. Já tentokrát o zelí ani nevěděl, vytékalo minimálně, téměř vůbec, víčka zůstala stejně tak, jak jsem je nasadil a po 22 dnech je zelí hotové a už jsem z něj dělal salát.
4
Po vykysání zelí odneseme do sklepa.
5
Salát (množství dle chuti):
6
Vařené brambory pokrájíme na kostičky, přidáme pokrájenou cibuli, zelí i s trochou šťávy, osolíme, opepříme a zakápneme olejem. Promícháme, necháme v chladnu proležet alespoň hodinku a je to! Zdravý chutný salát, který je dobrý sám o sobě, ale i jako příloha.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Domácí kysané zelí

Domácí kysané zelí

Zapékané kysané zelí

Zapékané kysané zelí

Ukrajinské (rychlé) kysané zelí

Ukrajinské (rychlé) kysané zelí

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lenka Mžourková | 20. 11. 2016 19:02

    Dneska jsme po 22 dnech ochutnali co jsme vyrobili a musím říct, že se nám hodně povedlo. <3

  • M.Vodňanská | 27. 10. 2016 17:42

    Je výborné. Chutná nám víc než to, do kterého jsme minule přidávali cibul. Děkuji za recept.

  • Květa | 25. 9. 2016 14:25

    Skvělé !

  • allena89
    allena89 | 22. 11. 2015 10:27

    Tohle zelí je prostě nejlepší! Loni nám nevydrželo ani do Vánoc, proto jsem letos naložila 30 kilo, tak doufám, že chvíli vydrží.

  • Jana Simonová | 8. 11. 2015 20:00

    Máme naloženo a teď už jen čekat jaké bude O:-)

  • Jana | 4. 11. 2015 17:44

    Zelí začalo kysat už po dvou dnech ve skelnicích a třetí neděli bylo už fakticky k jídlu a je vynikající!

  • Tkáčová | 29. 9. 2015 14:06

    Taky si děláme svoje zelí pro celou rodinu a postup mám stejný jako je tady. Děláme ho hodně a zhruba půlku po vykvašení stejně radši zarexuju, protože nikdy nevím kolik a se ho sní a jestli nějaké zbyde, tak spíš pro jistotu, aby se nevyhodilo. Dělám zelí ještě i ve sladkokyselém nálevu, ale tohle je stejně nejlepší.

  • Dušánková | 9. 11. 2014 16:16

    Zelí nemá chybu a salát zkusím stoprocentně taky! Je to parádní nedá moc práce a chutná skvěle.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Saláty Přílohy, pečivo a luštěniny Brambory Zelenina
Pokrmy Zdravě i chutně Přílohy Ze zeleniny Salát Brambory Zeleninové Saláty Syrové Kvašení Dietní Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hlávkové zelí Kmín Sklenice Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Couračka

Couračka

Velikonoční jidáše - krok za krokem

Velikonoční jidáše - krok za krokem

Kuřecí lahůdka

Kuřecí lahůdka

Brokolicová krémová polévka II.

Brokolicová krémová polévka II.

Cibulačka se sýrem II.

Cibulačka se sýrem II.

Cizrna na italský způsob II.

Cizrna na italský způsob II.

Lehká tvarohová pomazánka

Lehká tvarohová pomazánka

Koláčky s drobenkou

Koláčky s drobenkou

Meruňkové bonbony

Meruňkové bonbony

Doporučujeme

65 minut
Kuba s růžičkovou kapustou a šalvějí

Kuba s růžičkovou kapustou a šalvějí

50 minut
Vánočka ze šesti pramenů

Vánočka ze šesti pramenů

90 minut
Vánoční jihočeský kuba

Vánoční jihočeský kuba

10 minut
Pečené kapří hranolky s tymiánem a slaninou

Pečené kapří hranolky s tymiánem a…

50 minut
Štědrovečerní hrachová polévka

Štědrovečerní hrachová polévka

30 minut
Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát

40 minut
Smažený kapr bez kostí

Smažený kapr bez kostí

50 minut
Jemná rybí polévka

Jemná rybí polévka

30 minut
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

Poslední sledované recepty

172
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
116
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
111
Smažený kapr bez kostí
Smažený kapr bez kostí
102
Vánoční jihočeský kuba
Vánoční jihočeský kuba
73
Vánočka ze šesti pramenů
Vánočka ze šesti pramenů

Zajímavé články

Vánoční kapr 7x jinak: Smažený, marinovaný i zdravá verze z trouby
Vánoční kapr 7x jinak: Smažený, marinovaný i…
Jak se zbavit zápachu z rybiny – z rukou i z nádobí?
Jak se zbavit zápachu z rybiny – z rukou i z…
Staročeský houbový kuba: Ideální oběd na Štědrý den
Staročeský houbový kuba: Ideální oběd na Štědrý…
Vinná klobása 5x jinak: V trojobalu, s vejmrdou, pečená na pivě i v těstíčku z podmáslí
Vinná klobása 5x jinak: V trojobalu, s vejmrdou,…
Nejlepší vánočky: Zkuste vymazlenou Moniky Absolonové, dokonalou Ivety Fabešové nebo zdravou Ivky z MasterChefa
Nejlepší vánočky: Zkuste vymazlenou Moniky…
AHA.cz Umlkl hlas Kevina ze Sám doma: Herec prohrál boj s démony

Umlkl hlas Kevina ze Sám doma: Herec prohrál boj s démony

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Co napsat na vánoční přání 2025? Vyberte si to nejhezčí pro své blízké

Co napsat na vánoční přání 2025? Vyberte si to nejhezčí pro své blízké

Blesk pro ženy Retro Vánoce: Jak vypadala výzdoba v Československu a ve světě?

Retro Vánoce: Jak vypadala výzdoba v Československu a ve světě?

Ženy.cz Vánoční kvíz jinak: Poznáte sváteční filmové klasiky podle naštvaných recenzí?

Vánoční kvíz jinak: Poznáte sváteční filmové klasiky podle naštvaných recenzí?

Blesk.cz Zatčení Karlose Vémoly: Kam zmizela Lela s dětmi?!

Zatčení Karlose Vémoly: Kam zmizela Lela s dětmi?!

SportRevue.cz Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Maminka.cz „Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

„Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

Blesk Horoskopy Nejoblíbenější cukroví podle znamení zvěrokruhu: Raci milují vosí hnízda, Lvi zase vanilkové rohlíčky

Nejoblíbenější cukroví podle znamení zvěrokruhu: Raci milují vosí hnízda, Lvi zase vanilkové rohlíčky

Další doporučené recepty:

Kynutý závin
Kynutý závin
Kyprý jablkový koláč
Kyprý jablkový koláč
Kysaná zelenina
Kysaná zelenina
Kyselá polévka od Kolína
Kyselá polévka od Kolína
Kyseláče s rozmarýnem a jalovcem
Kyseláče s rozmarýnem a jalovcem
Kyselé brambory
Kyselé brambory
  • Recepty.cz
  • Kysané zelí ve sklenicích + salát
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact