• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Kysané zelí ve sklenicích + salát
Napište svůj komentář k receptu

Kysané zelí ve sklenicích + salát

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 46
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
Kysané zelí ve sklenicích + salát
6fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Množství na cca 10 sklenic
    • 8
      kg hlávkové zelí
    • sůl 20 - 25 gramů na 1 kilogram nakrouhaného zelí
    • 1
      hrst kmín celý, cca
    • 10
      ks sklenice zavařovací a víčka, cca

Postup přípravy receptu

1
Zelí očistíme, zbavíme povadlých listů, rozkrojíme na menší díly tak, aby každý díl držel pohromadě kousek košťálu, pak se nám zelí při krouhání nebude rozpadat. Takto připravené zelí si pokrájíme na nudličky (košťál nekrájíme) do většího lavoru nebo mísy. Zelí v míse osolíme, okmínujeme, promícháme. Čistou paličkou nebo dnem silnostěnné sklenice zelí uboucháme, začne nám pouštět šťávu, kterou nevyléváme, ale dáváme si ji stranou. Pokud nemáme dostatečně velkou nádobu, dusáme zelí po částech, ale dbáme na to, aby všechny části zelí byly stejnoměrně osolené a okmínované.
2
Takto připravené zelí řádně napěchujeme do čistých, suchých sklenic asi dva a půl až tři centimetry pod okraj, případně přilijeme šťávu, kterou jsme během dusání odebrali. Zelí nesmí být "nasucho", ve sklenicích musí být šťáva. Sklenice od zelí (hrdla) očistíme, pevně uzavřeme, jako kdybychom zelí chtěli sterilovat a naskládáme si je nejlépe do hlubšího plechu. Ten nám případně zachytí šťávu, která bude ze sklenic vytékat během kysání. Přes sklenice přehodíme plátěnou utěrku, plech zastrčíme třeba pod postel :-) a nějaký čas si ho nebudeme všímat.
3
Pokud se nám víčka během procesu kysání vypoulí, není čeho se obávat. Ona se zase vrátí zpět a pokud ne, nevadí. Kysání trvá zhruba 3-4 týdny. Závisí to na okolní teplotě. Já tentokrát o zelí ani nevěděl, vytékalo minimálně, téměř vůbec, víčka zůstala stejně tak, jak jsem je nasadil a po 22 dnech je zelí hotové a už jsem z něj dělal salát.
4
Po vykysání zelí odneseme do sklepa.
5
Salát (množství dle chuti):
6
Vařené brambory pokrájíme na kostičky, přidáme pokrájenou cibuli, zelí i s trochou šťávy, osolíme, opepříme a zakápneme olejem. Promícháme, necháme v chladnu proležet alespoň hodinku a je to! Zdravý chutný salát, který je dobrý sám o sobě, ale i jako příloha.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Domácí kysané zelí

Domácí kysané zelí

Zapékané kysané zelí

Zapékané kysané zelí

Ukrajinské (rychlé) kysané zelí

Ukrajinské (rychlé) kysané zelí

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lenka Mžourková | 20. 11. 2016 19:02

    Dneska jsme po 22 dnech ochutnali co jsme vyrobili a musím říct, že se nám hodně povedlo. <3

  • M.Vodňanská | 27. 10. 2016 17:42

    Je výborné. Chutná nám víc než to, do kterého jsme minule přidávali cibul. Děkuji za recept.

  • Květa | 25. 9. 2016 14:25

    Skvělé !

  • allena89
    allena89 | 22. 11. 2015 10:27

    Tohle zelí je prostě nejlepší! Loni nám nevydrželo ani do Vánoc, proto jsem letos naložila 30 kilo, tak doufám, že chvíli vydrží.

  • Jana Simonová | 8. 11. 2015 20:00

    Máme naloženo a teď už jen čekat jaké bude O:-)

  • Jana | 4. 11. 2015 17:44

    Zelí začalo kysat už po dvou dnech ve skelnicích a třetí neděli bylo už fakticky k jídlu a je vynikající!

  • Tkáčová | 29. 9. 2015 14:06

    Taky si děláme svoje zelí pro celou rodinu a postup mám stejný jako je tady. Děláme ho hodně a zhruba půlku po vykvašení stejně radši zarexuju, protože nikdy nevím kolik a se ho sní a jestli nějaké zbyde, tak spíš pro jistotu, aby se nevyhodilo. Dělám zelí ještě i ve sladkokyselém nálevu, ale tohle je stejně nejlepší.

  • Dušánková | 9. 11. 2014 16:16

    Zelí nemá chybu a salát zkusím stoprocentně taky! Je to parádní nedá moc práce a chutná skvěle.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Saláty Přílohy, pečivo a luštěniny Brambory Zelenina
Pokrmy Zdravě i chutně Přílohy Ze zeleniny Salát Brambory Zeleninové Saláty Syrové Kvašení Dietní Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hlávkové zelí Kmín Sklenice Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Slepičí polévka s noky

Slepičí polévka s noky

Babiččin perníkový koláč s kokosem

Babiččin perníkový koláč s kokosem

Sýrové koláčky z listového těsta

Sýrové koláčky z listového těsta

Smažené špagety se zeleninou

Smažené špagety se zeleninou

Banánový koláč se smetanou

Banánový koláč se smetanou

Indický chléb (Naan / Chapati)

Indický chléb (Naan / Chapati)

Pangalaktický megacloumák

Pangalaktický megacloumák

Salát Nicoise

Salát Nicoise

Smoothie z červené řepy

Smoothie z červené řepy

Doporučujeme

40 minut
Citronové orzo se špenátem

Citronové orzo se špenátem

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

120 minut
Pikantní pečený bůček

Pikantní pečený bůček

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

Křížaly - sušená jablka

Křížaly - sušená jablka

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

207
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
21
Kuřecí (nejen) s rajčaty a rýží
Kuřecí (nejen) s rajčaty…
20
Rychlé zelené karí s mrkví a cizrnou
Rychlé zelené karí s…
18
Pivní výpečky s bramborovými noky
Pivní výpečky s…
16
Oreo cheesecake s bílou čokoládou
Oreo cheesecake s bílou…

Zajímavé články

7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže mohou způsobit ořechy i večeře na dovolené
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže…
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým to zvládnete raz dva
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým…
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si ho můžete vyrobit doma?
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si…
AHA.cz Bohdalová promluvila o konci: Strach z demence

Bohdalová promluvila o konci: Strach z demence

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Denní horoskop na pátek 12. 9. 2025: Na koho čeká příjemné překvapení a kdo by měl dnes poslouchat svou intuici?

Denní horoskop na pátek 12. 9. 2025: Na koho čeká příjemné překvapení a kdo by měl dnes poslouchat svou intuici?

Ženy.cz Perimenopauza: Když hormony pořádají mejdan

Perimenopauza: Když hormony pořádají mejdan

Blesk.cz Miliardář Chlad o investicích do žen: Prsa za miliony!

Miliardář Chlad o investicích do žen: Prsa za miliony!

SportRevue.cz 20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Denní horoskop na čtvrtek 11. 9. 2025: Koho čeká neobvyklé setkání a komu se otevřou nové možnosti?

Denní horoskop na čtvrtek 11. 9. 2025: Koho čeká neobvyklé setkání a komu se otevřou nové možnosti?

Další doporučené recepty:

Kynutý závin
Kynutý závin
Kyprý jablkový koláč
Kyprý jablkový koláč
Kysaná zelenina
Kysaná zelenina
Kyselá polévka od Kolína
Kyselá polévka od Kolína
Kyseláče s rozmarýnem a jalovcem
Kyseláče s rozmarýnem a jalovcem
Kyselé brambory
Kyselé brambory
  • Recepty.cz
  • Kysané zelí ve sklenicích + salát
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact