Kuřecí prsa ze všech stran dobře osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej s částí másla, vložte do ní kuřecí prsa a zprudka je opečte z každé strany asi 3 minuty. Maso by se mělo na povrchu zatáhnout, ale mělo by zůstat lehce nedopečené.
Opečená kuřecí prsa přendejte na talíř. Do výpeku v pánvi přidejte zbylé máslo a nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání opékejte, až zesklovatí. Pak přidejte nasekaný česnek a jen krátce ho orestujte, aby nezhnědl a nezhořkl. Pánev odstavte z ohně, přilijte do ní kuřecí vývar, vraťte ji na mírný plamen, pomocí vařečky seškrábněte připečenou vrstvu ze stran a dna pánve a nechte tekutinu zredukovat zhruba na polovinu.
3
Snižte plamen na minimum, do omáčky za stálého míchání přilijte smetanu ohřátou na pokojovou teplotu, omáčku dochuťte pepřem, případně i trochou soli (opatrně, protože budete ještě přidávat parmazán, který je dost slaný) a nechte ji lehce probublávat asi 5 minut. Pokud chcete, můžete přidat i nakrájená sušená rajčata a plnotučnou hořčici. Nakonec po částech a za stálého míchání přidejte strouhaný parmazán a jakmile se rozpustí, vraťte do omáčky opečená kuřecí prsa a nechte je na mírném ohni prohřát 2–3 minuty. Podávejte posypané nasekanou petrželkou.
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ KUŘETE VE SMETANOVÉ OMÁČCE:
• Sražená omáčka: Nejčastěji k tomu dochází vlivem tepelného šoku nebo příliš vysoké teploty při přidávání smetany nebo parmazánu. Když se studená smetana přidá do vroucího základu, nebo se sýr vmíchá do omáčky, která se stále prudce vaří, bílkoviny se srazí a omáčka bude zrnitá nebo hrudkovitá. Než přidáte smetanu ke šlehání, ujistěte se, že má pokojovou teplotu.
• Suché kuřecí maso: Kuřecí prsa jsou velmi libová a při delší tepelné úpravě se snadno vysuší. Nejdříve je tedy zprudka opečte tak, aby zůstala lehce nedopečená. Dovaří se na závěr během 2–3 minut v horké omáčce.
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK:
• Přidání lžičky dijonské hořčice nebo kapky citronové šťávy do hotové omáčky zvýrazní ostatní chutě.
• Pokud budete omáčku podávat s těstovinami, schovejte si trochu vody z vaření těstovin a vmíchejte ji do hotové omáčky spolu s parmazánem. Díky tomu bude omáčka krémovější a lépe k těstovinám přilne.
• Kuřecí prsa můžete před opečením nechat krátce marinovat v oleji s pepřem a případně i bylinkami, například tymiánem.