• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Kuře po židovsku podle paní Konstancie Železné
Napište svůj komentář k receptu

Kuře po židovsku podle paní Konstancie Železné

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kuře po židovsku podle paní Konstancie Železné
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks kuřecí maso celé kuře (naporcované nebo paličky či stehenní řízky)
    • cibule
    • 1,50
      lžička skořice - mletá
    • 1
      lžička zázvor - mletý necelá lžička
    • 1
      lžička sůl necelá
    • 0,50
      lžička pepř mletý
    • 1
      balení sušené švestky
    • 1
      lžíce med nebo hnědý cukr
    • 0,50
      šálek lískové oříšky nebo loupané mandle

Postup přípravy receptu

1
Maso okořeníme, zakapeme olejem a necháme v lednici přes noc. Druhý den na pánvi zpěníme cibuli, přidáme maso a opečeme. Podlijeme vodou, přiklopíme a asi 20 minut dusíme. Přidáme sušené švestky, případně podle chuti lžíci medu nebo hnědého cukru, a ještě asi 1/4 hodiny dusíme. Opražíme mandle nebo oříšky a přimícháme k masu. Podáváme s rýží.
2
Tento recept jsem našla v nějakých novinách v rozhovoru s paní Konstancií Železnou. Vím, že je to velmi neobvyklá kombinace chutí. Když jsme to prvně zkoušeli vařit, byla jsem připravena, že směs poputuje do koše a k obědu budou topinky :-)) Ale bylo to vynikající, rozhodně radím vyzkoušet.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Rybízový koláč podle paní Mixové

Rybízový koláč podle paní Mixové

Vdolky paní Slávky

Vdolky paní Slávky

Kremrole paní Čermákové

Kremrole paní Čermákové

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • ewave | 17. 1. 2014 22:41

    Uvařila jsem tohle kuře minulou sobotu k obědu a bylo to výborné, olizovali se všichni, včetně dcerky předškolačky. Sušený zázvor nemáme moc rádi, nahradila jsem ho proto najemno nastrouhaným čerstvým, cca 1 plná polévková lžíce. Je to jídlo neobvyklé, skalní konzervativci , kteří uznávají jen vepřo-knedlo-zelo, řízek, svíčkovou a pod. ho možná neocení, ale my rádi experimentujeme, zkoužíme a ochutnáváme nová jídla. A tohle nám moc chutnalo. Recept už mám ve své kuchařce a určitě jsem to nevařila naposledy. Příště ještě vyzkouším místo mandlí piniové oříšky, jak píše Jozef. ;-) ;-)

  • houhelak | 3. 11. 2012 14:15

    Dnes jsme měli toto kuře k obědu. A musím říct, že nám to vůbec nechutnalo :-( Dělala jsem přesně dle receptu. Navíc, když jsem četla všechny pozitivní komentáře, myslela jsem si, že jídlo nebude mít chybu. Bohužel zbytek putoval do koše... :-S

  • Jozef T. | 17. 1. 2012 21:04

    U nás je tento recept známy ako Maurské kura (preklad názvu). Je to bežný recept z krajín severného pobrežia Afriky (Maroko, Tunis atd.). Namiesto mandlí či lieskových orieškov sa používajú píniové oriešky (to ale na recepte nič nemení - trochu iná chuť - fajnovejšie). Názov "po židovsku" sa dá vysvetliť tým, že keď boli Židia vyhnaní zo Španielska v r. 1492, rozišli sa po krajinách v okolí Stredozemného mora. Je obdivuhodné, že až dodnes si držia zvyky a tradície, ktoré ich predkovia zo Španielska doniesli. Hovoria vtedajšou španielčinou (ladino), akou vtedy písal Cervantes. Keďže sa ocitli v inom svete, prijali niektoré zvyky a samozrejme aj jedlá od svojich nových susedov. V tomto prípade Maurov (Arabi zo severného pobrežia Afriky - Magreb). Tam je používanie "prísad" ako sušené slivky, ďatle a iné sladké ovocie súčasťou národnej kuchyne. Takže názov " po židovsku" v skutočnosti asi nie je správny.

  • Bopik | 22. 6. 2011 17:47

    Uvařila jsem a oblizujeme se ještě ted :) Vynikající. Hodně jsem se této kombinace bála, ale bylo to zbytečné. Nemám sice moc kombinaci Maso-Sladké ráda, ale toto mělo šmrnc. Přidávám do kuchařky.

  • Tereza T
    Tereza T | 31. 1. 2011 15:08

    Opraveno, díky.

  • Ladia
    Ladia | 30. 1. 2011 12:41

    Prosím o opravu 0 lžička

  • Kateřina Rudincová | 9. 9. 2009 20:55

    Přesně tento recept jsme vyzkoušeli v Maroku a musím říct, že kuře je výborné a kombinace chutí nemá chybu. Není třeba se bát sladkých přísad.

  • juppigi juppigi | 4. 10. 2007 11:14

    DĚLALA JSEM JIŽ NĚKOLIKRÁT A ZNÁM TENTO RECEPT LÉTA, ZVLÁŠTNÍ KOMBINACE AVŠAK PRO ŽIDOVSKOU KUCHYNI NAPROSTO VLASTNÍ A HLAVNĚ VÝBORNÉ TAK JAKO VŽDY :o)))

  • mina kubikova | 3. 10. 2007 08:14

    ivanka ja by som sa toho nebala, moja mamicka pridava susene slivky do kyslej fazulovej polievky, ja ochucujem smotanovu omacku ku svieckovej marhulovym a ribezlovym lekvarom, do skveleho, bajecneho receptu z tejto stranky na kura vindaloo ide skorica a kesu oriesky, na skoricove kridelka ide med a skorica, manzel miluje masove gulicky plnene susenou slivkou, nalev na zavarane uhorky sa robi z cukru ....a verte ani pri jednom jedle nemame pocit ze maso zajedame zakuskami. je pravda ze to v tomto recepte vyzera tak koncentrovanie, ale vysledok urcite , aj ked som to nerobila, nie je zly. salome to uz ma vyskusane a veri tomu.

  • Ivana Přikrylová | 2. 10. 2007 20:43

    Ty ingredience se spíš hodí do moučníku, ale ke kuřeti mi to nesedí.

  • Salome | 24. 9. 2007 11:30

    Prosím redakci o přidání fotky, kterou jsem už dvakrát posílala.. Děkuji.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Oběd Smažení Dušení Zdravý oběd Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Kuřecí maso Lískové oříšky Med Pepř mletý Skořice - mletá Sůl Sušené švestky Zázvor - mletý
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Starodávné buchty

Starodávné buchty

Nepečený jablkový dort

Nepečený jablkový dort

Jablečná přesnídávka z papiňáku

Jablečná přesnídávka z papiňáku

Moravskoslezský bigos

Moravskoslezský bigos

Buchty s kypřícím práškem

Buchty s kypřícím práškem

Achillova pikantní křidýlka

Achillova pikantní křidýlka

Jogurtový koláč z třeného těsta s ovocem

Jogurtový koláč z třeného těsta s…

Buřty na pivu

Buřty na pivu

Nakládané masové kostky dušené na cibuli

Nakládané masové kostky dušené na…

Doporučujeme

60 minut
Chilli con carne

Chilli con carne

75 minut
Klasická gulášová polévka

Klasická gulášová polévka

40 minut
Marry Me Chicken

Marry Me Chicken

50 minut
Nejjednodušší jablečný koláč

Nejjednodušší jablečný koláč

90 minut
Perníčky

Perníčky

60 minut
Pomazánka z pečeného česneku

Pomazánka z pečeného česneku

30 minut
Teplý salát z restované panenky

Teplý salát z restované panenky

30 minut
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

50 minut
Čokoládovo-karamelový koláč

Čokoládovo-karamelový koláč

Poslední sledované recepty

30
Fazole v rajské omáčce s paprikou
Fazole v rajské omáčce s…
19
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
17
Kulaté kynuté knedlíky - příloha
Kulaté kynuté knedlíky -…
12
Těstoviny alla Norma
Těstoviny alla Norma
12
Dušené vepřové na provensálském koření
Dušené vepřové na…

Zajímavé články

Jak poznat nejchutnější mandarinky? Dva ověřené tipy a trik, jak udělat z kyselých plodů sladké
Jak poznat nejchutnější mandarinky? Dva ověřené…
Nejhezčí vánoční trhy u nás i za hranicemi: Kam vyrazit na svařák, trdelník a další dobroty?
Nejhezčí vánoční trhy u nás i za hranicemi: Kam…
Trápí vás úzkosti? Těchto 10 potravin vám od nich uleví
Trápí vás úzkosti? Těchto 10 potravin vám od nich…
Naučte se jíst hygge: Zkuste severský recept, díky kterému budete v pohodě i během ponurých dnů
Naučte se jíst hygge: Zkuste severský recept,…
Od pondělí do pátku: Rychlé a zdravé večeře z plechu
Od pondělí do pátku: Rychlé a zdravé večeře z…
AHA.cz Lela Vémola se ztrácí před očima: Rozvod na spadnutí

Lela Vémola se ztrácí před očima: Rozvod na spadnutí

Mimibazar Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Dáma.cz Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Blesk pro ženy Oslňte na večírku i s omezeným rozpočtem! Výběr šatů do 600 Kč, které se hodí i na Vánoce a Silvestra

Oslňte na večírku i s omezeným rozpočtem! Výběr šatů do 600 Kč, které se hodí i na Vánoce a Silvestra

Ženy.cz Vysoký bodycount: Proč je chlap frajer, a žena levná?

Vysoký bodycount: Proč je chlap frajer, a žena levná?

Blesk.cz Leoš Mareš o stavu Hezuckého: V pátek domů ze špitálu?

Leoš Mareš o stavu Hezuckého: V pátek domů ze špitálu?

SportRevue.cz 35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy Znamení zvěrokruhu, která patří mezi největší zbabělce. Kdo se bojí nejvíce?

Znamení zvěrokruhu, která patří mezi největší zbabělce. Kdo se bojí nejvíce?

Další doporučené recepty:

Kuře po řecku II.
Kuře po řecku II.
Kuře po sečuánsku
Kuře po sečuánsku
Kuře po středomořsku
Kuře po středomořsku
Kuře pošírované se zázvorem
Kuře pošírované se zázvorem
Kuře s bramborami pečené v troubě
Kuře s bramborami pečené v troubě
Kuře s bramborem (nejen) z remosky s ledovým salátem
Kuře s bramborem (nejen) z remosky s…
  • Recepty.cz
  • Kuře po židovsku podle paní Konstancie Železné
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact