• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Kuře po kreolsku
Napište svůj komentář k receptu

Kuře po kreolsku

autor: Simča S.
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 5
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kuře po kreolsku
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 1300
      g kuřecí maso celé kuře
    • 4
      lžíce máslo Rozpuštěné
    • sůl
    • 1
      ks cibule
    • 5
      stroužek česnek 3 - 5
    • 3
      lžička kreolské koření 2-3
    • 0,25
      l drůbeží vývar Nebo vlažné vody
    • 1
      ks pórek
    • 1
      ks pikantní klobása Dunajská nebo jiná (1 nožka = 100 g)
    • 1
      lžíce med (Nevadí ztuhlý, lépe se s ním pracuje než s tekoucím)
    • 2
      lžíce bílé víno - suché 1 - 2

Postup přípravy receptu

1
Směs "kreolské koření" se prodává, nebo je možné doma namíchat: 2,5 lžičky sladké červené mleté papriky, 1 lžička černého pepře, 1 lž. kayenského pepře, 1,5 lž. sušeného tymiánu, 1 lž. sušeného dobromyslu, 1/2 lž. kurkumy, 1/2 lž. římského kmínu, 1/2 lž. pískavice (řeckého sena).
2
Toto množství - pokud si ho umícháte - není samozřejmě na jedno vaření, ale ve sklence se šroubovacím či zabroušeným závěrem vydrží dlouho. Lze ho použít na jakékoli maso, výborné je i potřít směsí z oleje a tohoto koření zeleninu před a během grilování. Poměr si pochopitelně můžete udělat podle vlastní chuti.
3
Kuře je dobré si naložit dopředu - alespoň 2 hodiny, já dávám přednost celému dni. Cibuli nakrájíme najemno, česnek rozetřeme na pastu. Do misky nebo přímo pekáčku, ve kterém budeme později péci, dáme rozpuštěné máslo, přisypeme směs koření, smícháme.
4
Přidáme česnek, opět doporučuji promíchat (jde o to, aby se chutě dostaly všude rovnoměrně) a přidáme jemně nakrájenou cibuli. Pokud nemáme kupovanou směs koření, vznikou pastu posolíme (já nepoužívám kupovanou směs právě proto, že mi u ní podíl soli přijde zbytečně vysoký). Do nádoby dáme umyté a osušené kuře a potřeme maso pokud možno všude - uvnitř těla, pod kůží na prsíčkách i na kůži. Odložíme do chladna na 2 a více hodin.
5
Kuře vložíme v pekáčku do vyhřáté trouby (cca 180 - 200°C) a podlijeme trochou vývaru (nebo vody) a dáme péci. Tekutinu nedáváme všechnu, kuře by se nemělo dusit, ale péci. Po cca 10 - 15 minutách kuře obracíme a stále poléváme výpekem. Pokud se tekutina vysmahává, můžeme opět trochu podlít.
6
Takto pečeme zakryté cca 45 minut, pak přidáme do pekáčku na jemné kroužky nakrájený pórek a na drobné kostičky klobásku. Dáme je i dovnitř kuřete a pečeme dále asi 15 minut. Pórek omáčku značně zahustí, tedy naředíme šťávu zbytkem vývaru (vody). Potom kuře odkryjeme, otočíme a dáme na horní stranu půl lžíce medu. Jak se med roztéká, roztíráme ho lžící všude po kuřeti. Pečeme 5 minut, opět otočíme a uděláme totéž s druhou stranou kuřete. Opět 5 minut doděláváme na nejvyšší výkon, abychom získali zlatou barvu. Na posledních 5 minut šťávu doplníme vínem (není nutné).
7
Podáváme s libovolnou přílohou, nejtypičtější je asi s rýží, kterou připravíme s cury-kořením a rozinkami. Zeleninový salát (zejména rajčatový) dá jídlu korunu.
8
Poznámka: Kreolská (lousianská) kuchyně vznikla z kuchyně cajunské v oblasti New Orleans a je ovlivněna kuchyněmi francouzskou, španělskou a africkou. Je kuchyní vydatných kořeněných jídel, častou přílohou je rýže a fazole. Hodně používanými ingrediencemi jsou kuře, divoký krocan, kachna, želva, mořské plody.
9
Dále rajčata, jamy, okra (plod ibišku jedlého) a pekanové ořechy. Z koření bývá hlavně zastoupen česnek, pepř všeho druhu, tymián a papričky cayenne. Typickým produktem této kuchyně je ostrá omáčka Tabasco. Častou přísadou je speciální klobáska Andouile, původem z Francie.
10
Mezi typicky kreolské pokrmy můžeme zařadit například: "yambalaya" - pokrm z rýže, masa, zeleniny – hlavně rajčat a koření (velice podobné španělské paelle), nebo "gumbo" - dušená směs nebo polévka z masa, vývaru a zeleniny.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kuře na paprice

Kuře na paprice

Kuře na smetaně

Kuře na smetaně

Rychlé kuře s bramborem

Rychlé kuře s bramborem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Oběd Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno - suché Česnek Cibule Drůbeží vývar Kreolské koření Kuřecí maso Máslo Med Pikantní klobása Pórek Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Olomoucká tvarohová pomazánka

Olomoucká tvarohová pomazánka

Česnekové kapsy

Česnekové kapsy

Vepřové koleno na černém pivě

Vepřové koleno na černém pivě

Žampionová polévka se zakysanou smetanou

Žampionová polévka se zakysanou…

Kuřecí maso na žampionech

Kuřecí maso na žampionech

Ochucené majonézy

Ochucené majonézy

Banánové smoothie s avokádem

Banánové smoothie s avokádem

Krůtí na smetaně

Krůtí na smetaně

Bramborové placky se sýrem po našem

Bramborové placky se sýrem po našem

Doporučujeme

30 minut
Gyros rýže s kuřecím masem a zeleninou

Gyros rýže s kuřecím masem a zeleninou

40 minut
Malinová vosí hnízda

Malinová vosí hnízda

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

30 minut
Nejlepší vaječný likér

Nejlepší vaječný likér

40 minut
Rafaelo kuličky

Rafaelo kuličky

40 minut
Šlehačkové cukroví

Šlehačkové cukroví

60 minut
Vosí hnízda

Vosí hnízda

180 minut
Vláčná máslová vánočka

Vláčná máslová vánočka

40 minut
Ořechy s krémem

Ořechy s krémem

Poslední sledované recepty

87
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
86
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
22
Vosí hnízda
Vosí hnízda
19
Marokánky
Marokánky
19
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Horké polévky k večeři, které zasytí a zahřejí
Od pondělí do pátku: Horké polévky k večeři,…
Recept na lososa smaženého, v troubě nebo v papilotě. Takhle vám bude chutnat i na Vánoce
Recept na lososa smaženého, v troubě nebo v…
Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které chutnají jako marcipán: Upečte si ricciarelli!
Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které…
Nejkrásnější vánoční dorty: Inspirujte se v naší galerii
Nejkrásnější vánoční dorty: Inspirujte se v naší…
Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte nejen na Vánoce
Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte…
AHA.cz Richard Genzer měl namále: Záchrana od profesora Neužila

Richard Genzer měl namále: Záchrana od profesora Neužila

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Vánoční a zimní manikúra: 50+ nádherných nápadů, které musíte vidět

Vánoční a zimní manikúra: 50+ nádherných nápadů, které musíte vidět

Blesk pro ženy Vánoční milostná předpověď: Koho čeká erotická bouře, kdo se zamiluje a kdo dostane kopačky?

Vánoční milostná předpověď: Koho čeká erotická bouře, kdo se zamiluje a kdo dostane kopačky?

Ženy.cz Být single může být hard. 10 problémů, které si zadaní neuvědomují

Být single může být hard. 10 problémů, které si zadaní neuvědomují

Blesk.cz Česko-Slovenský ples ve znamení hvězd: Plesat bude Tublatanka, Lucie Bílá i Saša Rašilov!

Česko-Slovenský ples ve znamení hvězd: Plesat bude Tublatanka, Lucie Bílá i Saša Rašilov!

SportRevue.cz VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

Maminka.cz Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Blesk Horoskopy Vánoční milostná předpověď: Koho čeká erotická bouře, kdo se zamiluje a kdo dostane kopačky?

Vánoční milostná předpověď: Koho čeká erotická bouře, kdo se zamiluje a kdo dostane kopačky?

Další doporučené recepty:

Kuře pečené s rýží
Kuře pečené s rýží
Kuře plněné kopřivovou nádivkou
Kuře plněné kopřivovou nádivkou
Kuře po francouzsku
Kuře po francouzsku
Kuře po marseilsku
Kuře po marseilsku
Kuře po provensálsku z jednoho pekáče
Kuře po provensálsku z jednoho pekáče
Kuře po řecku II.
Kuře po řecku II.
  • Recepty.cz
  • Kuře po kreolsku
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact