• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Kuře po kreolsku
Napište svůj komentář k receptu

Kuře po kreolsku

autor: Simča S.
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 5
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kuře po kreolsku
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 1300
      g kuřecí maso celé kuře
    • 4
      lžíce máslo Rozpuštěné
    • sůl
    • 1
      ks cibule
    • 5
      stroužek česnek 3 - 5
    • 3
      lžička kreolské koření 2-3
    • 0,25
      l drůbeží vývar Nebo vlažné vody
    • 1
      ks pórek
    • 1
      ks pikantní klobása Dunajská nebo jiná (1 nožka = 100 g)
    • 1
      lžíce med (Nevadí ztuhlý, lépe se s ním pracuje než s tekoucím)
    • 2
      lžíce bílé víno - suché 1 - 2

Postup přípravy receptu

1
Směs "kreolské koření" se prodává, nebo je možné doma namíchat: 2,5 lžičky sladké červené mleté papriky, 1 lžička černého pepře, 1 lž. kayenského pepře, 1,5 lž. sušeného tymiánu, 1 lž. sušeného dobromyslu, 1/2 lž. kurkumy, 1/2 lž. římského kmínu, 1/2 lž. pískavice (řeckého sena).
2
Toto množství - pokud si ho umícháte - není samozřejmě na jedno vaření, ale ve sklence se šroubovacím či zabroušeným závěrem vydrží dlouho. Lze ho použít na jakékoli maso, výborné je i potřít směsí z oleje a tohoto koření zeleninu před a během grilování. Poměr si pochopitelně můžete udělat podle vlastní chuti.
3
Kuře je dobré si naložit dopředu - alespoň 2 hodiny, já dávám přednost celému dni. Cibuli nakrájíme najemno, česnek rozetřeme na pastu. Do misky nebo přímo pekáčku, ve kterém budeme později péci, dáme rozpuštěné máslo, přisypeme směs koření, smícháme.
4
Přidáme česnek, opět doporučuji promíchat (jde o to, aby se chutě dostaly všude rovnoměrně) a přidáme jemně nakrájenou cibuli. Pokud nemáme kupovanou směs koření, vznikou pastu posolíme (já nepoužívám kupovanou směs právě proto, že mi u ní podíl soli přijde zbytečně vysoký). Do nádoby dáme umyté a osušené kuře a potřeme maso pokud možno všude - uvnitř těla, pod kůží na prsíčkách i na kůži. Odložíme do chladna na 2 a více hodin.
5
Kuře vložíme v pekáčku do vyhřáté trouby (cca 180 - 200°C) a podlijeme trochou vývaru (nebo vody) a dáme péci. Tekutinu nedáváme všechnu, kuře by se nemělo dusit, ale péci. Po cca 10 - 15 minutách kuře obracíme a stále poléváme výpekem. Pokud se tekutina vysmahává, můžeme opět trochu podlít.
6
Takto pečeme zakryté cca 45 minut, pak přidáme do pekáčku na jemné kroužky nakrájený pórek a na drobné kostičky klobásku. Dáme je i dovnitř kuřete a pečeme dále asi 15 minut. Pórek omáčku značně zahustí, tedy naředíme šťávu zbytkem vývaru (vody). Potom kuře odkryjeme, otočíme a dáme na horní stranu půl lžíce medu. Jak se med roztéká, roztíráme ho lžící všude po kuřeti. Pečeme 5 minut, opět otočíme a uděláme totéž s druhou stranou kuřete. Opět 5 minut doděláváme na nejvyšší výkon, abychom získali zlatou barvu. Na posledních 5 minut šťávu doplníme vínem (není nutné).
7
Podáváme s libovolnou přílohou, nejtypičtější je asi s rýží, kterou připravíme s cury-kořením a rozinkami. Zeleninový salát (zejména rajčatový) dá jídlu korunu.
8
Poznámka: Kreolská (lousianská) kuchyně vznikla z kuchyně cajunské v oblasti New Orleans a je ovlivněna kuchyněmi francouzskou, španělskou a africkou. Je kuchyní vydatných kořeněných jídel, častou přílohou je rýže a fazole. Hodně používanými ingrediencemi jsou kuře, divoký krocan, kachna, želva, mořské plody.
9
Dále rajčata, jamy, okra (plod ibišku jedlého) a pekanové ořechy. Z koření bývá hlavně zastoupen česnek, pepř všeho druhu, tymián a papričky cayenne. Typickým produktem této kuchyně je ostrá omáčka Tabasco. Častou přísadou je speciální klobáska Andouile, původem z Francie.
10
Mezi typicky kreolské pokrmy můžeme zařadit například: "yambalaya" - pokrm z rýže, masa, zeleniny – hlavně rajčat a koření (velice podobné španělské paelle), nebo "gumbo" - dušená směs nebo polévka z masa, vývaru a zeleniny.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Smetanové kuře pečené (nejen) s bramborem

Smetanové kuře pečené (nejen) s…

Kuře na paprice

Kuře na paprice

Moravské kuře

Moravské kuře

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Oběd Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno - suché Česnek Cibule Drůbeží vývar Kreolské koření Kuřecí maso Máslo Med Pikantní klobása Pórek Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tvarohové řezy sypané

Tvarohové řezy sypané

Zelňačka s mletým masem

Zelňačka s mletým masem

Vynikající kapr

Vynikající kapr

Makový jablečník

Makový jablečník

Kuře po kreolsku

Kuře po kreolsku

Omáčka z vepřových jater

Omáčka z vepřových jater

Salát s rukolou a olivami

Salát s rukolou a olivami

"Piña Colada" ananasovo-kokosové řezy (dort)

"Piña Colada" ananasovo-kokosové řezy…

Jednoduché švestkové knedlíky - kynuté, bez vajec

Jednoduché švestkové knedlíky -…

Doporučujeme

40 minut
Ratatouille IV.

Ratatouille IV.

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

42
Výborné koblížky z trouby
Výborné koblížky z trouby
35
Chřestový salát s vejcem
Chřestový salát s vejcem
33
Smetanové fleky se zelím
Smetanové fleky se zelím
27
Černá čočka s mrkví
Černá čočka s mrkví
26
Kulaté kynuté knedlíky - příloha
Kulaté kynuté knedlíky -…

Zajímavé články

Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby chutnala božsky?
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
Osvěžující snídaňová smoothie: Odstartujte horký letní den svěžím a zdravým drinkem
Osvěžující snídaňová smoothie: Odstartujte horký…
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na pánvi
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na…
AHA.cz Nedvěd po večerech bez Dary: Idylka se hroutí

Nedvěd po večerech bez Dary: Idylka se hroutí

Mimibazar Micelární voda: Více než jen odlíčení? Zjistěte, proč si ji zamilovaly miliony žen

Micelární voda: Více než jen odlíčení? Zjistěte, proč si ji zamilovaly miliony žen

Dáma.cz Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Blesk pro ženy Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Ženy.cz Přestaňte mi cpát hormony. Jak těžké je pochopit, že antikoncepci nechci?

Přestaňte mi cpát hormony. Jak těžké je pochopit, že antikoncepci nechci?

Blesk.cz Překvapení na letním mejdanu hvězd! Dorazil i zraněný Janek Bartoška

Překvapení na letním mejdanu hvězd! Dorazil i zraněný Janek Bartoška

SportRevue.cz FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Blesk Horoskopy Největší pedanti a puntičkáři z celého zvěrokruhu: Kdo je opravdu nesnesitelný?

Největší pedanti a puntičkáři z celého zvěrokruhu: Kdo je opravdu nesnesitelný?

Další doporučené recepty:

Kuře pečené s rýží
Kuře pečené s rýží
Kuře plněné kopřivovou nádivkou
Kuře plněné kopřivovou nádivkou
Kuře po francouzsku
Kuře po francouzsku
Kuře po marseilsku
Kuře po marseilsku
Kuře po provensálsku z jednoho pekáče
Kuře po provensálsku z jednoho pekáče
Kuře po řecku II.
Kuře po řecku II.
  • Recepty.cz
  • Kuře po kreolsku
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact