• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Kuře po kreolsku
Napište svůj komentář k receptu

Kuře po kreolsku

autor: Simča S.
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 5
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kuře po kreolsku
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 1300
      g kuřecí maso celé kuře
    • 4
      lžíce máslo Rozpuštěné
    • sůl
    • 1
      ks cibule
    • 5
      stroužek česnek 3 - 5
    • 3
      lžička kreolské koření 2-3
    • 0,25
      l drůbeží vývar Nebo vlažné vody
    • 1
      ks pórek
    • 1
      ks pikantní klobása Dunajská nebo jiná (1 nožka = 100 g)
    • 1
      lžíce med (Nevadí ztuhlý, lépe se s ním pracuje než s tekoucím)
    • 2
      lžíce bílé víno - suché 1 - 2

Postup přípravy receptu

1
Směs "kreolské koření" se prodává, nebo je možné doma namíchat: 2,5 lžičky sladké červené mleté papriky, 1 lžička černého pepře, 1 lž. kayenského pepře, 1,5 lž. sušeného tymiánu, 1 lž. sušeného dobromyslu, 1/2 lž. kurkumy, 1/2 lž. římského kmínu, 1/2 lž. pískavice (řeckého sena).
2
Toto množství - pokud si ho umícháte - není samozřejmě na jedno vaření, ale ve sklence se šroubovacím či zabroušeným závěrem vydrží dlouho. Lze ho použít na jakékoli maso, výborné je i potřít směsí z oleje a tohoto koření zeleninu před a během grilování. Poměr si pochopitelně můžete udělat podle vlastní chuti.
3
Kuře je dobré si naložit dopředu - alespoň 2 hodiny, já dávám přednost celému dni. Cibuli nakrájíme najemno, česnek rozetřeme na pastu. Do misky nebo přímo pekáčku, ve kterém budeme později péci, dáme rozpuštěné máslo, přisypeme směs koření, smícháme.
4
Přidáme česnek, opět doporučuji promíchat (jde o to, aby se chutě dostaly všude rovnoměrně) a přidáme jemně nakrájenou cibuli. Pokud nemáme kupovanou směs koření, vznikou pastu posolíme (já nepoužívám kupovanou směs právě proto, že mi u ní podíl soli přijde zbytečně vysoký). Do nádoby dáme umyté a osušené kuře a potřeme maso pokud možno všude - uvnitř těla, pod kůží na prsíčkách i na kůži. Odložíme do chladna na 2 a více hodin.
5
Kuře vložíme v pekáčku do vyhřáté trouby (cca 180 - 200°C) a podlijeme trochou vývaru (nebo vody) a dáme péci. Tekutinu nedáváme všechnu, kuře by se nemělo dusit, ale péci. Po cca 10 - 15 minutách kuře obracíme a stále poléváme výpekem. Pokud se tekutina vysmahává, můžeme opět trochu podlít.
6
Takto pečeme zakryté cca 45 minut, pak přidáme do pekáčku na jemné kroužky nakrájený pórek a na drobné kostičky klobásku. Dáme je i dovnitř kuřete a pečeme dále asi 15 minut. Pórek omáčku značně zahustí, tedy naředíme šťávu zbytkem vývaru (vody). Potom kuře odkryjeme, otočíme a dáme na horní stranu půl lžíce medu. Jak se med roztéká, roztíráme ho lžící všude po kuřeti. Pečeme 5 minut, opět otočíme a uděláme totéž s druhou stranou kuřete. Opět 5 minut doděláváme na nejvyšší výkon, abychom získali zlatou barvu. Na posledních 5 minut šťávu doplníme vínem (není nutné).
7
Podáváme s libovolnou přílohou, nejtypičtější je asi s rýží, kterou připravíme s cury-kořením a rozinkami. Zeleninový salát (zejména rajčatový) dá jídlu korunu.
8
Poznámka: Kreolská (lousianská) kuchyně vznikla z kuchyně cajunské v oblasti New Orleans a je ovlivněna kuchyněmi francouzskou, španělskou a africkou. Je kuchyní vydatných kořeněných jídel, častou přílohou je rýže a fazole. Hodně používanými ingrediencemi jsou kuře, divoký krocan, kachna, želva, mořské plody.
9
Dále rajčata, jamy, okra (plod ibišku jedlého) a pekanové ořechy. Z koření bývá hlavně zastoupen česnek, pepř všeho druhu, tymián a papričky cayenne. Typickým produktem této kuchyně je ostrá omáčka Tabasco. Častou přísadou je speciální klobáska Andouile, původem z Francie.
10
Mezi typicky kreolské pokrmy můžeme zařadit například: "yambalaya" - pokrm z rýže, masa, zeleniny – hlavně rajčat a koření (velice podobné španělské paelle), nebo "gumbo" - dušená směs nebo polévka z masa, vývaru a zeleniny.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Smetanové kuře pečené (nejen) s bramborem

Smetanové kuře pečené (nejen) s…

Kuře na paprice

Kuře na paprice

Kuře na smetaně

Kuře na smetaně

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Oběd Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno - suché Česnek Cibule Drůbeží vývar Kreolské koření Kuřecí maso Máslo Med Pikantní klobása Pórek Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kedlubnová polévka

Kedlubnová polévka

Bábovka s jablky a ořechy

Bábovka s jablky a ořechy

Vepřové koleno marinované

Vepřové koleno marinované

Třešňový koláč II.

Třešňový koláč II.

Čočková polévka z komentářů

Čočková polévka z komentářů

Americké hovězí

Americké hovězí

Piña colada - koláč

Piña colada - koláč

Jednoduchá špenátovo-nivová polévka

Jednoduchá špenátovo-nivová polévka

Vepřový jazyk na divoko

Vepřový jazyk na divoko

Doporučujeme

40 minut
Ratatouille IV.

Ratatouille IV.

30 minut
Báječná cuketová polévka

Báječná cuketová polévka

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

100 minut
Kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

45 minut
Hrnkový cuketový perník

Hrnkový cuketový perník

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

Poslední sledované recepty

33
Buchty, koláče, záviny se „šimlem“
Buchty, koláče, záviny…
32
Šneci z remosky - na sladko
Šneci z remosky - na…
29
Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem
Svíčková na smetaně s…
29
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
21
Sypánky s mákem
Sypánky s mákem

Zajímavé články

Letní omáčky jsou v kurzu: 7 nejlepších receptů od našich babiček
Letní omáčky jsou v kurzu: 7 nejlepších receptů…
Superpotravina týdne: Meruňky. 6 dobrých důvodů, proč je jíst ve velkém, plus tipy, co z nich upéct nebo uvařit dobrého
Superpotravina týdne: Meruňky. 6 dobrých důvodů,…
Piñata torta: Nejúžasnější dort na dětskou oslavu je ten s překvapením uvnitř
Piñata torta: Nejúžasnější dort na dětskou oslavu…
Jak uchovat cukety na zimu? Známe osvědčené triky!
Jak uchovat cukety na zimu? Známe osvědčené triky!
Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5 tipů od profesionálního barmana
Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5…
AHA.cz Karel Šíp přiznal smutek: Odchod nese těžce

Karel Šíp přiznal smutek: Odchod nese těžce

Mimibazar Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Ideální podprsenka pro každou ženu? Stylistka prozradila tipy pro malá prsa, asymetrii i svatební den!

Ideální podprsenka pro každou ženu? Stylistka prozradila tipy pro malá prsa, asymetrii i svatební den!

Ženy.cz Cítíte se provinile kvůli prokrastinaci? Tipy, jak přestat odkládat úkoly

Cítíte se provinile kvůli prokrastinaci? Tipy, jak přestat odkládat úkoly

Blesk.cz Seriáloví fanoušci v slzách: Tragická smrt hvězdy Cosby Show!

Seriáloví fanoušci v slzách: Tragická smrt hvězdy Cosby Show!

SportRevue.cz FOTO: Leryn Franco – (bývalá) oštěpařka s postavou sexy modelky

FOTO: Leryn Franco – (bývalá) oštěpařka s postavou sexy modelky

Maminka.cz GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

Blesk Horoskopy 10 zákonů karmy: Tipy, co dělat, když chcete od života dostat to nejlepší

10 zákonů karmy: Tipy, co dělat, když chcete od života dostat to nejlepší

Další doporučené recepty:

Kuře pečené s rýží
Kuře pečené s rýží
Kuře plněné kopřivovou nádivkou
Kuře plněné kopřivovou nádivkou
Kuře po francouzsku
Kuře po francouzsku
Kuře po marseilsku
Kuře po marseilsku
Kuře po provensálsku z jednoho pekáče
Kuře po provensálsku z jednoho pekáče
Kuře po řecku II.
Kuře po řecku II.
  • Recepty.cz
  • Kuře po kreolsku
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact