• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Krůta s kaštanovou nádivkou
Napište svůj komentář k receptu

Krůta s kaštanovou nádivkou

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 5
doba přípravy: 300 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Krůta s kaštanovou nádivkou
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks krůta (váha cca 4 kg)
    • 500
      g kaštany
    • 0,50
      ks pomeranč
    • 100
      g slanina
    • 200
      g krůtí játra
    • 20
      g máslo
    • 50
      g sušené brusinky
    • 100
      ml portské víno (lze i Madeira)
    • 250
      g mleté maso
    • 500
      ml drůbeží vývar
    • 200
      g bílé pečivo (může být i starší)
    • 3
      ks vejce (prošlehané)
    • 2
      lžíce petrželka
    • 2
      ks jablka (pokrájená na dílky)
    • sůl
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

1
V mnoha zemích Evropy i v zámoří je symbolem Vánoc krůta, respektive její mužský protějšek – krocan. Klasická francouzská úprava je s kaštanovou nádivkou.
2
----
3
Oloupané kaštany vložte do hrnce s vývarem a vařte na mírném ohni asi 30 minut. Z omytého pomeranče nastrouhejte kůru. Slaninu pokrájejte na kostičky, játra na menší kousky. Obojí zvolna osmažte na másle a játra rozmačkejte vidličkou. Brusinky namočte do poloviny vína. Uvařené kaštany nechte okapat. Polovinu si nechte na oblohu, zbylé nahrubo posekejte do nádivky. V míse smíchejte nasekané kaštany, játra se slaninou, mleté maso, vejce, pečivo, namočené ve vývaru, petrželku a pomerančovou kůru. Osolte, opepřete a smíchejte se zbylým vínem.
4
Nádivkou naplňte krůtu, dobře uzavřete, nožky svažte kuchyňským provázkem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Zprudka zapečte, přilijte asi polovinu vývaru. Teplotu stáhněte na 170 °C a pečte za častého přelévání vypečenou šťávou (pokud se šťáva rychle vypéká, dolévejte horký vývar). Zbylé kaštany vložte do kastrolu, ve kterém jste nechali zkaramelizovat 2 lžíce cukru. Přidejte jablka a v portském namočené brusinky. Restujte asi 5 minut. Podávejte ke krůtě.
5
----
6
**Vánoční klasika**
7
Zatímco v Čechách se zruba od 30. let minulého století začíná na vánočních stolech zabydlovat smažený kapr se salátem, uváděný rybí polévkou, v jiných zemích jsou s vánočními svátky spojováni spíš větší zástupci drůbeže – husa a později krocan či krůta. Krocan bezpochyby dorazil do Evropy po dobytí Ameriky španělskými conquistadory (údajně byl Hernán Cortés prvním, komu jej domorodci nabídli a komu zachutnal), angličtí vystěhovalci do pozdějších Spojených států s ním byli seznámeni rovněž díky pohostinnosti domorodců. Velký gastronom Brillat-Savarin dokonce krocana označil za nejlepší dárek z Nového světa, a proto se velmi rychle usídlil i ve vysoké gastronomii.
8
Nebyli by to Francouzi, kdyby jeho úpravu nepovýšili (také díky kaštanové nádivce) na kulinární koncert. Často jej také podávají jako slavnostní vánoční jídlo, zejména k obědu 25. 12. Jako vánoční jídlo číslo jedna adoptovali krocana (dávají mu přednost před menší krůtou) zejména Američané. Pečení mnohakilového kusu s vydatnou a pestrou nádivkou je o svátcích v USA národním sportem a důvodem ke statistické výjimce, kdy miliony lidí na obrovském území jedí víceméně ve stejný okamžik víceméně stejné jídlo…
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kuře (kachna) s kaštanovou nádivkou

Kuře (kachna) s kaštanovou nádivkou

Husí roláda s kaštanovou nádivkou

Husí roláda s kaštanovou nádivkou

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • classic ugg boots | 29. 8. 2013 15:38

    Even so, its most likely that you dont feel twice in regards to the situation in the battery until one classic ugg boots http://www.obulex.co.uk/ugg-classic-short-boots-5825-pink-cheap-30.html morning you locate your automobile doesnt start off as a result of classic ugg boots http://www.obulex.co.uk/ugg-classic-short-boots-5825-pink-cheap-30.html a dead battery. Throughout the day, whenever you keep employing your automobile, the battery is kept warm and gets charged.

  • Nelinka | 18. 11. 2012 14:59

    Máš pravdu, brusinky a kaštany jsou super kombinace. K tomu se ještě přidalo to portské (např. http://www.importum.cz/cs/portske-vino-dow-s-tawny-0-75l/) a nemělo to chybu!!!

  • Tereza | 8. 1. 2012 20:26

    Dnes jsem udělala krůtu a byla luxusní. <3 Mám pár připomínek k receptu: Přípravu značně prodlužuje příprava kaštanů. Pokud nekoupíte konzervované kaštany, doporučuju uvařit kaštany ve slupce, po uvaření rozkrojit a vydlabat lžičkou. Je to nejsnazší způsob, jak se zbavit slupky i té vnitřní chlupaté. Použila jsem mraženou krůtu běžně k dostání v ČR obchodech, je určitě menší, než to zvíře z receptu, nádivky jsem dělala o třetinu míň, i kaštanů jsem měla míň, dost jsme jich při přípravě snědli ;-) V nepozornosti jsem si nevšimla, jestli se brusinky dávají do nádivky nebo jen na ozdobu, měla jsem kompotované, dala je do nádivky, ale trochu jsem se bála sladké chuti, naopak, příště nebudu šetřit. Brusinky s kaštany jsou úžasná kombinace. Z receptu jsem dále vynechala slaninu a mleté maso, protože jsem nedělala oběd pro patnáct lidí a lehčí verze mi víc vyhovovala. (Nač dávat maso do zvířete obaleného masem?) Krůtu jsem pekla v římském hrnci bez pokličky. To znamená od nuly, bez vyhřáté trouby a zapečení. Tři hodiny na 150°C, po zahřátí jsem ji pomazala máslem a občas přelila výpekem, krůta sama pustila hodně šťávy, nebylo potřeba dalšího vývaru. Určitě se k ní ještě vrátím.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Prosinec Oběd Večeře Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé pečivo Drůbeží vývar Jablka Kaštany Krůta Krůtí játra Máslo Mleté maso Pepř mletý Petrželka Pomeranč Portské víno Slanina Sůl Sušené brusinky Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vepřový chilli guláš

Vepřový chilli guláš

Zapečená cuketová mísa

Zapečená cuketová mísa

Bábovka s mákem z Vídeňské kavárny

Bábovka s mákem z Vídeňské kavárny

Ovesné sušenky s jablky a čokoládou

Ovesné sušenky s jablky a čokoládou

Cuketa na medu

Cuketa na medu

Dýňová bábovka - dvoubarevná

Dýňová bábovka - dvoubarevná

Pizza z celozrnné mouky

Pizza z celozrnné mouky

Těstoviny po Italsku

Těstoviny po Italsku

Kuřecí maso s těstovinami

Kuřecí maso s těstovinami

Doporučujeme

35 minut
Pórkový krém s gorgonzolou

Pórkový krém s gorgonzolou

40 minut
Malinová vosí hnízda

Malinová vosí hnízda

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

30 minut
Nejlepší vaječný likér

Nejlepší vaječný likér

40 minut
Rafaelo kuličky

Rafaelo kuličky

40 minut
Šlehačkové cukroví

Šlehačkové cukroví

60 minut
Vosí hnízda

Vosí hnízda

180 minut
Vláčná máslová vánočka

Vláčná máslová vánočka

40 minut
Ořechy s krémem

Ořechy s krémem

Poslední sledované recepty

21
Vaječný koňak
Vaječný koňak
17
Štrúdl s hroznovým vínem
Štrúdl s hroznovým vínem
14
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
13
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
12
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Horké polévky k večeři, které zasytí a zahřejí
Od pondělí do pátku: Horké polévky k večeři,…
Recept na lososa smaženého, v troubě nebo v papilotě. Takhle vám bude chutnat i na Vánoce
Recept na lososa smaženého, v troubě nebo v…
Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které chutnají jako marcipán: Upečte si ricciarelli!
Toskánské vánoční sušenky bez mouky, které…
Nejkrásnější vánoční dorty: Inspirujte se v naší galerii
Nejkrásnější vánoční dorty: Inspirujte se v naší…
Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte nejen na Vánoce
Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte…
AHA.cz Richard Genzer měl namále: Záchrana od profesora Neužila

Richard Genzer měl namále: Záchrana od profesora Neužila

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Blesk pro ženy Vánoční milostná předpověď: Koho čeká erotická bouře, kdo se zamiluje a kdo dostane kopačky?

Vánoční milostná předpověď: Koho čeká erotická bouře, kdo se zamiluje a kdo dostane kopačky?

Ženy.cz Být single může být hard. 10 problémů, které si zadaní neuvědomují

Být single může být hard. 10 problémů, které si zadaní neuvědomují

Blesk.cz Pravda o útěku Harryho a Meghan: Tohle prý byla poslední kapka!

Pravda o útěku Harryho a Meghan: Tohle prý byla poslední kapka!

SportRevue.cz FOTO: Úsměvy a velká prsa v akci. To jsou americké roztleskávačky

FOTO: Úsměvy a velká prsa v akci. To jsou americké roztleskávačky

Maminka.cz První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

Blesk Horoskopy Vánoční milostná předpověď: Koho čeká erotická bouře, kdo se zamiluje a kdo dostane kopačky?

Vánoční milostná předpověď: Koho čeká erotická bouře, kdo se zamiluje a kdo dostane kopačky?

Další doporučené recepty:

Krůta na víně
Krůta na víně
Krůta na víně se zeleninou
Krůta na víně se zeleninou
Krůta po americku
Krůta po americku
Krůtí bochánky s okurkovou salsou
Krůtí bochánky s okurkovou salsou
Krůtí filé
Krůtí filé
Krůtí guláš s těstovinami
Krůtí guláš s těstovinami
  • Recepty.cz
  • Krůta s kaštanovou nádivkou
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact