V míse 1-1,2 l zalít krupici vroucí vodou, nechat odstát zakryté 7 minut. Poté vmíchat žloutky a sůl. Dále šlehat bílky se 3 zrnky soli 6-7 minut na ztuhlý sníh (neteče po otočení nádoby). Mírně předehřát pánev průměr 28 cm. Vmíchat sníh do namočené krupice vidličkou.
2
Směs vlít na nepřilnavou pánev s rozpuštěným máslem, péct ze začátku středním ohřevem pod pokličkou (talířem). Po prvním vyklepání vody z pokličky zmírnit ohřev, celkově péct 20-25 minut a vyklepat vodu ještě 3x. Vyzkoušet propečení špejlí, párátkem. Opatrně, pomocí obracečky, přesunout svítek na větší plochý talíř. Polít omáčkou cucvárkou, viz níže. Nakláněním talíře rozlít omáčku ke kraji svítku.
3
Cucvárku připravit 10 minut po vlití směsi na pánev. Do malého kastrolu na mírném ohřevu nasypat ze sítka mouku (1/2 lžíce) do studené vody pro snazší rozmíchání. Přidat povidla (4 lžičky vrchovatě) a rozmíchat je do hladka. Dále přidat podle chuti sůl, cukr, skořici a citronovou šťávu (kyselinu). Nechat přejít varem.
4
Poznámka autora receptu: Obdobný kukuřičný Southern spoonbread. Našlehaný sníh postačuje pro nadýchanost svítku. Další přidané kypřicí látky by způsobily výraznou vzdušnou strukturu bez chuti. Krupice je na rozdíl od mouky málo slepená, má větší částice.