• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky
Napište svůj komentář k receptu

Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 3
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g potoční rak (čerstvé)
    • 1,50
      l rybí vývar
    • 100
      g máslo
    • 1
      ks cibule (malá)
    • 40
      g mrkev
    • 30
      g mouka
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • 1
      ks bobkový list
    • 1
      lžička pepř celý
    • 1
      špetka cayenský pepř
    • 3
      snítka tymián
    • 1
      ks rajče
    • 40
      ml brandy
  • Na račí knedlíčky
    • 40
      g máslo (račí)
    • 3
      ks vejce (velikost M)
    • strouhanka (ze dvou housek)
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Ráčky dobře očistěte kartáčkem a opláchněte ve studené vodě. Vývar přiveďte k varu, naházejte do něj raky a vařte asi 10 minut. Raky vyjměte a nechte okapat. Vyloupejte maso z klepet a ocásků a uložte do chladu. Vývar uchovejte. Po odtržení ocásků vyjměte z krunýřů žluč, která je těsně za hlavou. Krunýře potom propláchněte studenou vodou a nechte oschnout – nejlépe na plechu v troubě. Potom je co nejlépe rozdrťte v hmoždíři. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte drcené krunýře a krátce osmažte. Zalijte vývarem. Povařte asi 15 minut, sceďte a dejte vychladit. Pak seberte z povrchu ztuhlé račí máslo. Vývar opět uchovejte.
2
V kastrolu ohřejte polovinu račího másla, přimíchejte na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a krátce osmažte. Zasypte moukou, osmažte, přimíchejte papriku a zalijte zbylým vývarem a navíc 500 ml vody. Rozšlehejte a přiveďte k varu. Přidejte koření, tymián, pokrájené rajče, osolte a asi 40 minut nechte zvolna vařit. Polévku sceďte, vložte do ní pokrájené maso z klepet a ocásků. Přimíchejte brandy a prohřejte. Rozdělte do talířů, doplňte knedlíčky a ozdobte snítkou kopru. Knedlíčky připravte následovně. Máslo vyšlehejte se třemi žloutky. Ze 2 bílků se solí ušlehejte sníh a postupně ho vmíchejte se strouhankou do žloutků. Promíchejte a nechte 10 minut odstát. V kastrůlku přiveďte k varu osolenou vodu. Těstíčko rozválejte na pomoučněném válu na 2 válečky o průměru asi 1,5 cm. Nakrájejte je na špalíčky, vytvarujte do tvaru knedlíčků a zvolna vařte asi 5 minut. Sceďte, nechte okapat a vložte do polévky.
3
----
4
Raky říčními či potočními se Češi živili po staletí. Až do 70. let 19. století, kdy stihla populaci těchto korýšů pohroma zvaná račí mor. V současnosti je už situace lepší, ale zatím bohužel ne natolik, abyste si mohli běžně zkusit připravit některou z lahůdek z těchto korýšů, kterých jsou dobové kuchařky plné...
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Brokolicovo-cuketová krémová polévka

Brokolicovo-cuketová krémová polévka

Krémová hokkaido polévka

Krémová hokkaido polévka

Krémová česneková polévka

Krémová česneková polévka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Erika | 30. 3. 2015 22:40

    Ja som račiu polievku jedla, recept neviem keďže to bolo v reštaurácií, ale bola to rozhodne jedna z najlahodnejších vecí aké som kedy ochutnala

  • Jůlina | 22. 2. 2012 10:51

    K čemu je dobré zveřejňovat recepty,. které se možná používaly před 100 lety, ale nyní jsou raci chránění!!! Stejná rozmařilost, jako např. argentinská svíčková. Já ke štěstí nepotřebuju jíst ani ohrožené živočichy, ani maso, které sem putuje letadlem přes půlku zeměkoule ! :-X

  • Dvořáková | 20. 10. 2011 14:09

    To snad nemyslíte vážně. Raků je tak málo. To bych si netroufla takový recept zveřejnit.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Večeře Smažení Vaření Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brandy Cayenský pepř Cibule Máslo Mouka Mrkev Paprika - sladká Pepř celý Potoční rak Rajče Rybí vývar Strouhanka Sůl Tymián Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pudinkový dort z listového těsta a jablky

Pudinkový dort z listového těsta a…

Pečené brambory s tvarohovou omáčkou

Pečené brambory s tvarohovou omáčkou

Šunkofleky-klouzáky

Šunkofleky-klouzáky

Teplý mungo salát s tofu a kuskusem

Teplý mungo salát s tofu a kuskusem

Jahodovo-smetanové řezy

Jahodovo-smetanové řezy

Bramborovo-dýňová kaše s bylinkami

Bramborovo-dýňová kaše s bylinkami

Salát z čínského nebo pekingského zelí s ananasem

Salát z čínského nebo pekingského…

Salát Caprese

Salát Caprese

Pórková polévka s cizrnou

Pórková polévka s cizrnou

Doporučujeme

20 minut
Čočkový dhál

Čočkový dhál

20 minut
Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

40 minut
Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

30 minut
Krupicový dezert se švestkovým rozvarem

Krupicový dezert se švestkovým…

30 minut
Topinky se smaženicí

Topinky se smaženicí

40 minut
Nepečený jablkový dort

Nepečený jablkový dort

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

81
Krupicový dezert se švestkovým rozvarem
Krupicový dezert se…
64
Nepečený jablkový dort
Nepečený jablkový dort
49
Guláš (nejen) se žampiony
Guláš (nejen) se žampiony
37
Bramboračka s bylinkovými noky
Bramboračka s…
32
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních večeří z brambor
Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních…
7 českých podzimních superpotravin: Jsou levné, pochutnáte si na nich a někdy dokáží i zázraky
7 českých podzimních superpotravin: Jsou levné,…
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti, které potěší nejen vášnivé houbaře
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti,…
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4 recepty, jak je chutně využít
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4…
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin: Krása a kreativita v jednom
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin:…
AHA.cz Bohdalová ve společnosti: Tajemný doprovod vzbudil otázky

Bohdalová ve společnosti: Tajemný doprovod vzbudil otázky

Mimibazar Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Dáma.cz Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Blesk pro ženy Ofiny jsou zpět! Jaký typ bude hitem tohoto podzimu?

Ofiny jsou zpět! Jaký typ bude hitem tohoto podzimu?

Ženy.cz Lidi, vzpamatujte se! Proč už nikdo nemá normální vztah k jídlu?

Lidi, vzpamatujte se! Proč už nikdo nemá normální vztah k jídlu?

Blesk.cz Oktopus výrazně omlazuje: Přichází další Švehlík! Vzdálený příbuzný Aloise i Davida

Oktopus výrazně omlazuje: Přichází další Švehlík! Vzdálený příbuzný Aloise i Davida

SportRevue.cz FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy Ezoterické rituály na podzimní rovnodennost: Jak přilákat lásku a hojnost?

Ezoterické rituály na podzimní rovnodennost: Jak přilákat lásku a hojnost?

Další doporučené recepty:

Krémová polévka z barevné čočky, kroketa z čočky a bramborového pyré
Krémová polévka z barevné čočky,…
Krémová polévka z červené řepy
Krémová polévka z červené řepy
Krémová polévka z dýně hokkaido
Krémová polévka z dýně hokkaido
Krémová polévka z řapíkatého celeru
Krémová polévka z řapíkatého celeru
Krémová polévka z topinambur
Krémová polévka z topinambur
Krémová pórková polévka
Krémová pórková polévka
  • Recepty.cz
  • Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact