• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky
Napište svůj komentář k receptu

Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 3
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g potoční rak (čerstvé)
    • 1,50
      l rybí vývar
    • 100
      g máslo
    • 1
      ks cibule (malá)
    • 40
      g mrkev
    • 30
      g mouka
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • 1
      ks bobkový list
    • 1
      lžička pepř celý
    • 1
      špetka cayenský pepř
    • 3
      snítka tymián
    • 1
      ks rajče
    • 40
      ml brandy
  • Na račí knedlíčky
    • 40
      g máslo (račí)
    • 3
      ks vejce (velikost M)
    • strouhanka (ze dvou housek)
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Ráčky dobře očistěte kartáčkem a opláchněte ve studené vodě. Vývar přiveďte k varu, naházejte do něj raky a vařte asi 10 minut. Raky vyjměte a nechte okapat. Vyloupejte maso z klepet a ocásků a uložte do chladu. Vývar uchovejte. Po odtržení ocásků vyjměte z krunýřů žluč, která je těsně za hlavou. Krunýře potom propláchněte studenou vodou a nechte oschnout – nejlépe na plechu v troubě. Potom je co nejlépe rozdrťte v hmoždíři. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte drcené krunýře a krátce osmažte. Zalijte vývarem. Povařte asi 15 minut, sceďte a dejte vychladit. Pak seberte z povrchu ztuhlé račí máslo. Vývar opět uchovejte.
2
V kastrolu ohřejte polovinu račího másla, přimíchejte na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a krátce osmažte. Zasypte moukou, osmažte, přimíchejte papriku a zalijte zbylým vývarem a navíc 500 ml vody. Rozšlehejte a přiveďte k varu. Přidejte koření, tymián, pokrájené rajče, osolte a asi 40 minut nechte zvolna vařit. Polévku sceďte, vložte do ní pokrájené maso z klepet a ocásků. Přimíchejte brandy a prohřejte. Rozdělte do talířů, doplňte knedlíčky a ozdobte snítkou kopru. Knedlíčky připravte následovně. Máslo vyšlehejte se třemi žloutky. Ze 2 bílků se solí ušlehejte sníh a postupně ho vmíchejte se strouhankou do žloutků. Promíchejte a nechte 10 minut odstát. V kastrůlku přiveďte k varu osolenou vodu. Těstíčko rozválejte na pomoučněném válu na 2 válečky o průměru asi 1,5 cm. Nakrájejte je na špalíčky, vytvarujte do tvaru knedlíčků a zvolna vařte asi 5 minut. Sceďte, nechte okapat a vložte do polévky.
3
----
4
Raky říčními či potočními se Češi živili po staletí. Až do 70. let 19. století, kdy stihla populaci těchto korýšů pohroma zvaná račí mor. V současnosti je už situace lepší, ale zatím bohužel ne natolik, abyste si mohli běžně zkusit připravit některou z lahůdek z těchto korýšů, kterých jsou dobové kuchařky plné...
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Krémová hokkaido polévka

Krémová hokkaido polévka

Brokolicovo-cuketová krémová polévka

Brokolicovo-cuketová krémová polévka

Krémová kapustová polévka

Krémová kapustová polévka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Erika | 30. 3. 2015 22:40

    Ja som račiu polievku jedla, recept neviem keďže to bolo v reštaurácií, ale bola to rozhodne jedna z najlahodnejších vecí aké som kedy ochutnala

  • Jůlina | 22. 2. 2012 10:51

    K čemu je dobré zveřejňovat recepty,. které se možná používaly před 100 lety, ale nyní jsou raci chránění!!! Stejná rozmařilost, jako např. argentinská svíčková. Já ke štěstí nepotřebuju jíst ani ohrožené živočichy, ani maso, které sem putuje letadlem přes půlku zeměkoule ! :-X

  • Dvořáková | 20. 10. 2011 14:09

    To snad nemyslíte vážně. Raků je tak málo. To bych si netroufla takový recept zveřejnit.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Večeře Smažení Vaření Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brandy Cayenský pepř Cibule Máslo Mouka Mrkev Paprika - sladká Pepř celý Potoční rak Rajče Rybí vývar Strouhanka Sůl Tymián Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Výborný narozeninový dort

Výborný narozeninový dort

Špekové knedlíky pro silné muže

Špekové knedlíky pro silné muže

Hummus

Hummus

Vesnické šunkofleky

Vesnické šunkofleky

Gulášová polévka II.

Gulášová polévka II.

Dušená mrkev Dudin

Dušená mrkev Dudin

Bábovka s medem, ricottou a jablky

Bábovka s medem, ricottou a jablky

Vajíčková pomazánka (DUKAN)

Vajíčková pomazánka (DUKAN)

Dušené mleté maso se žampióny

Dušené mleté maso se žampióny

Doporučujeme

110 minut
Kuřecí miso polévka s nudlemi a zeleninou

Kuřecí miso polévka s nudlemi a…

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cuketová polévka s mátou a hráškem

Cuketová polévka s mátou a hráškem

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

60 minut
Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou

Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

55 minut
Čokoládová buchta z cukety

Čokoládová buchta z cukety

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Poslední sledované recepty

134
Losos (nejen) v bylinkách
Losos (nejen) v bylinkách
50
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
40
Dýňová polévka Hokaido
Dýňová polévka Hokaido
29
Schwarzwaldská brokolice s mozzarellou
Schwarzwaldská brokolice…
25
Míchaná vajíčka s paštikou
Míchaná vajíčka s…

Zajímavé články

Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5 receptů, které budete milovat
Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5…
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety. Nasladko i naslano!
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety.…
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako únik od stresující práce. Dnes si je u ní objednávají i celebrity
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako…
Která část melounu je nejzdravější? Ta, která většinou končí v koši!
Která část melounu je nejzdravější? Ta, která…
Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento nepečený piškotový dort s ovocem!
Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento…
AHA.cz Velké odhalení! Kuchařová ukázala novou známost

Velké odhalení! Kuchařová ukázala novou známost

Mimibazar Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Dáma.cz Největší klikaři zvěrokruhu: Těmto znamením vždycky všechno projde

Největší klikaři zvěrokruhu: Těmto znamením vždycky všechno projde

Blesk pro ženy Tohle jsou důvody, proč vám blednou barvy na oblečení! Jak je uchovat co nejhezčí?

Tohle jsou důvody, proč vám blednou barvy na oblečení! Jak je uchovat co nejhezčí?

Ženy.cz Knírek jako nový trend! Nejvíc HOT jsou totiž muži s knírkem

Knírek jako nový trend! Nejvíc HOT jsou totiž muži s knírkem

Blesk.cz Poslední fotky Jiřího Krampola (†87): Dva týdny před smrtí natáčel

Poslední fotky Jiřího Krampola (†87): Dva týdny před smrtí natáčel

SportRevue.cz VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

Maminka.cz České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

Blesk Horoskopy Partner podle čísla vědomí: Kdo je samec a kdo ženu nosí na rukou?

Partner podle čísla vědomí: Kdo je samec a kdo ženu nosí na rukou?

Další doporučené recepty:

Krémová polévka z barevné čočky, kroketa z čočky a bramborového pyré
Krémová polévka z barevné čočky,…
Krémová polévka z červené řepy
Krémová polévka z červené řepy
Krémová polévka z dýně hokkaido
Krémová polévka z dýně hokkaido
Krémová polévka z řapíkatého celeru
Krémová polévka z řapíkatého celeru
Krémová polévka z topinambur
Krémová polévka z topinambur
Krémová pórková polévka
Krémová pórková polévka
  • Recepty.cz
  • Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact