• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Napište svůj komentář k receptu

Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 27
doba přípravy: 10 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
5fotografií
Nahrát fotku
 

Hustá dýňová polévka k podzimu neodmyslitelně patří a je jedním z nejlepších způsobů, jak dýně zpracovat. Zahřeje, zasytí a její příprava je velmi jednoduchá. Uvidíte sami.

Suroviny

4 porce
    • 2
      ks cibule nadrobno nakrájená
    • 2
      lžíce olivový olej
    • 1
      kg dýňová dužina nakrájená, bez semínek
    • 700
      ml zeleninový vývar
    • 150
      ml smetana ke šlehání
    • pepř mletý
    • sůl
    • muškátový oříšek na dochucení

Postup přípravy receptu

1
Olej rozehřejte v hrnci, přidejte nakrájenou cibuli a za průběžného míchání restujte asi 5 minut, až cibule zkřehne, ale nezabarví se. Vsypte kousky dýně a za občasného promíchání restujte ještě asi 10 minut, až začne dýně měknout. Přilijte vývar a povařte ještě 10 minut.

RADA: Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i nasladko!

2
Polévku odstavte z ohně a rozmixujte ji tyčovým mixérem na hladký krém. Vmíchejte smetanu a dochuťte solí, pepřem a případně trochou muškátového oříšku. Polévku podávejte doplněnou kopečkem šlehačky, s chlebovými krutony nebo posypanou opraženými loupanými dýňovými semínky či rozdrobeným výraznějším sýrem.

RADA: 5 nejlepších receptů na dýňovou polévku

3
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ DÝŇOVÉ POLÉVKY: • Řídká polévka: Nejčastější příčinou je použití příliš velkého množství tekutiny vzhledem k množství dýně. Použijte jen tolik vývaru, aby byla dýně těsně ponořená. Pokud bude později polévka příliš hustá, můžete použít další vývar. • Nevýrazná chuť: Nebojte se polévku důkladně osolit. Výraznější chuť polévce dodá i dýně, kterou nejdříve upečete. Rozložte kousky dýně na plech s papírem na pečení, potřete je olejem, osolte a pečte při 180 °C, dokud dýně nezačne na okrajích mírně hnědnout a karamelizovat (trvá to 30–40 minut). • Polévka není hladká: Důvodem může být málo výkonný mixér, krátká doba mixování nebo nerozmixovaná slupka. Dýni hokkaidó můžete použít i se slupkou, která během tepelné úpravy změkne. Ostatní dýně je nutné oloupat. Pokud důkladné rozmixování nepomohlo, můžete polévku propasírovat přes jemné síto.
4
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Pokud dýni nejdříve upečete, bude mít polévka plnější chuť a také bude hustší. Pečením se totiž z dýně odpaří přebytečná voda a koncentrují se v ní škroby, které polévku zahustí. • Polévku můžete vylepšit přidáním hřejivého koření, jako je skořice nebo malé množství chilli, které se dokonale snoubí se sladkostí dýně a mléčnými tóny smetany.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dýňová polévka s kari

Dýňová polévka s kari

Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Hana Hanušová | 21. 10. 2017 11:54

    Je fakt výborná, přidala jsem do ní i semínka i krutonky a navíc nastrouhaný kousek nivy.. exklusiv

  • Dana | 14. 10. 2013 21:16

    Já ji dělám takto na oleji s cibulkou přidám nakrájenou mrkev a petržel orestuji.Předem si předpeču posolenou dýni i se slupkou pak ji jenom lžičkou vyškrábnu do základu a přidam asi 2 brambory a vodu.po rozvaření rozmixuji.přidám smetanu . , může se dát i česnek a kapka dýnového oleje.je výborná a není tak dýnová když to někdo nemá rád.nakonec opečené rohlíkové krutony.

  • hweirova | 27. 8. 2013 12:26

    Co dodat, v jednoduchosti je krása. Na cibulový základ jsem přidala ještě trochu petržele a pak dýni; smetanu stačí kápnout až do polévky v talíři - vypadá to fantasticky a chutná ještě lépe <3

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Dýňová
Polévky Září Říjen Listopad Oběd Večeře Vaření Restování Mixování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Dýňová dužina Muškátový oříšek Olivový olej Pepř mletý Smetana ke šlehání Sůl Zeleninový vývar
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Delikatesní salát

Delikatesní salát

Rýžový nákyp s brokolicí

Rýžový nákyp s brokolicí

Chobotnice po athénsku

Chobotnice po athénsku

Polévka z jarních cibulek

Polévka z jarních cibulek

Salát z čínského zelí s kysanou smetanou

Salát z čínského zelí s kysanou…

Dort s čokoládovým krémem

Dort s čokoládovým krémem

Pečené vepřové ocásky s kořenovou zeleninou

Pečené vepřové ocásky s kořenovou…

Smetanové fleky se zelím

Smetanové fleky se zelím

Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

Doporučujeme

30 minut
Středomořská čočková polévka

Středomořská čočková polévka

60 minut
Mandlové vanilkové rohlíčky

Mandlové vanilkové rohlíčky

50 minut
Vánoční marokánky

Vánoční marokánky

120 minut
Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví

70 minut
Pudinkové cukroví

Pudinkové cukroví

30 minut
Kouzelný vaječný koňak

Kouzelný vaječný koňak

50 minut
Podvodnice

Podvodnice

20 minut
Pralinky s burisony

Pralinky s burisony

30 minut
Florentýnky

Florentýnky

Poslední sledované recepty

14
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
11
Rizoto s hruškami a kaštany
Rizoto s hruškami a…
10
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
10
Jednohubky (kanapky) s tresčími játry
Jednohubky (kanapky) s…
9
Ořechy s krémem
Ořechy s krémem

Zajímavé články

Rozteklé vanilkové rohlíčky nebo linecké? Díky těmto trikům budou při pečení krásně držet tvar
Rozteklé vanilkové rohlíčky nebo linecké? Díky…
Fantastické marokánky 3x jinak: se smetanou, salkem i arašídy
Fantastické marokánky 3x jinak: se smetanou,…
Vaječný likér podle celebrit: Jak na ten nejlepší od Josefa Maršálka, Kristíny Nemčkové nebo Florentýny
Vaječný likér podle celebrit: Jak na ten nejlepší…
Linecké cukroví trochu jinak: Zkuste vylepšenou verzi s mákem
Linecké cukroví trochu jinak: Zkuste vylepšenou…
Teplé večeře do půl hodiny: 5 receptů, které zvládnete i při pečení cukroví
Teplé večeře do půl hodiny: 5 receptů, které…
AHA.cz Brzobohatá už pravdu neskrývá: Choulostivé tajemství Ondry je venku!

Brzobohatá už pravdu neskrývá: Choulostivé tajemství Ondry je venku!

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Co napsat na vánoční přání 2025? Vyberte si to nejhezčí přání pro své blízké

Co napsat na vánoční přání 2025? Vyberte si to nejhezčí přání pro své blízké

Blesk pro ženy Jediné boty, které letos v zimě potřebujete: Válenky milují celebrity i influencerky

Jediné boty, které letos v zimě potřebujete: Válenky milují celebrity i influencerky

Ženy.cz Hodní kluci to mají fakt těžké! Milujeme je – ale spíš jako bráchu

Hodní kluci to mají fakt těžké! Milujeme je – ale spíš jako bráchu

Blesk.cz Moderátor Evropy 2 Hezucký (†55): Záhada Patrikova parte!

Moderátor Evropy 2 Hezucký (†55): Záhada Patrikova parte!

SportRevue.cz VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

Maminka.cz Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. &#039;Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,&#039; diví se statečná Alex

Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. &#039;Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,&#039; diví se statečná Alex

Blesk Horoskopy Tarotskop na prosinec: Berany čeká velké drama, Vodnáře zase změny a Ryby najdou osudovou lásku

Tarotskop na prosinec: Berany čeká velké drama, Vodnáře zase změny a Ryby najdou osudovou lásku

Další doporučené recepty:

Krémová česnečka
Krémová česnečka
Krémová česneková cibulačka
Krémová česneková cibulačka
Krémová česneková polévka
Krémová česneková polévka
Krémová fazolová polévka
Krémová fazolová polévka
Krémová hokkaido polévka
Krémová hokkaido polévka
Krémová houbová polévka
Krémová houbová polévka
  • Recepty.cz
  • Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact