• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Napište svůj komentář k receptu

Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 26
doba přípravy: 10 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
5fotografií
Nahrát fotku
 

Hustá dýňová polévka k podzimu neodmyslitelně patří a je jedním z nejlepších způsobů, jak dýně zpracovat. Zahřeje, zasytí a její příprava je velmi jednoduchá. Uvidíte sami.

Suroviny

4 porce
    • 2
      ks cibule nadrobno nakrájená
    • 2
      lžíce olivový olej
    • 1
      kg dýňová dužina nakrájená, bez semínek
    • 700
      ml zeleninový vývar
    • 150
      ml smetana ke šlehání
    • pepř mletý
    • sůl
    • muškátový oříšek na dochucení

Postup přípravy receptu

1
Olej rozehřejte v hrnci, přidejte nakrájenou cibuli a za průběžného míchání restujte asi 5 minut, až cibule zkřehne, ale nezabarví se. Vsypte kousky dýně a za občasného promíchání restujte ještě asi 10 minut, až začne dýně měknout. Přilijte vývar a povařte ještě 10 minut.

RADA: Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i nasladko!

2
Polévku odstavte z ohně a rozmixujte ji tyčovým mixérem na hladký krém. Vmíchejte smetanu a dochuťte solí, pepřem a případně trochou muškátového oříšku. Polévku podávejte doplněnou kopečkem šlehačky, s chlebovými krutony nebo posypanou opraženými loupanými dýňovými semínky či rozdrobeným výraznějším sýrem.

RADA: 5 nejlepších receptů na dýňovou polévku

3
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ DÝŇOVÉ POLÉVKY: • Řídká polévka: Nejčastější příčinou je použití příliš velkého množství tekutiny vzhledem k množství dýně. Použijte jen tolik vývaru, aby byla dýně těsně ponořená. Pokud bude později polévka příliš hustá, můžete použít další vývar. • Nevýrazná chuť: Nebojte se polévku důkladně osolit. Výraznější chuť polévce dodá i dýně, kterou nejdříve upečete. Rozložte kousky dýně na plech s papírem na pečení, potřete je olejem, osolte a pečte při 180 °C, dokud dýně nezačne na okrajích mírně hnědnout a karamelizovat (trvá to 30–40 minut). • Polévka není hladká: Důvodem může být málo výkonný mixér, krátká doba mixování nebo nerozmixovaná slupka. Dýni hokkaidó můžete použít i se slupkou, která během tepelné úpravy změkne. Ostatní dýně je nutné oloupat. Pokud důkladné rozmixování nepomohlo, můžete polévku propasírovat přes jemné síto.
4
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Pokud dýni nejdříve upečete, bude mít polévka plnější chuť a také bude hustší. Pečením se totiž z dýně odpaří přebytečná voda a koncentrují se v ní škroby, které polévku zahustí. • Polévku můžete vylepšit přidáním hřejivého koření, jako je skořice nebo malé množství chilli, které se dokonale snoubí se sladkostí dýně a mléčnými tóny smetany.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dýňová polévka s kari

Dýňová polévka s kari

Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Hana Hanušová | 21. 10. 2017 11:54

    Je fakt výborná, přidala jsem do ní i semínka i krutonky a navíc nastrouhaný kousek nivy.. exklusiv

  • Dana | 14. 10. 2013 21:16

    Já ji dělám takto na oleji s cibulkou přidám nakrájenou mrkev a petržel orestuji.Předem si předpeču posolenou dýni i se slupkou pak ji jenom lžičkou vyškrábnu do základu a přidam asi 2 brambory a vodu.po rozvaření rozmixuji.přidám smetanu . , může se dát i česnek a kapka dýnového oleje.je výborná a není tak dýnová když to někdo nemá rád.nakonec opečené rohlíkové krutony.

  • hweirova | 27. 8. 2013 12:26

    Co dodat, v jednoduchosti je krása. Na cibulový základ jsem přidala ještě trochu petržele a pak dýni; smetanu stačí kápnout až do polévky v talíři - vypadá to fantasticky a chutná ještě lépe <3

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Dýňová
Polévky Září Říjen Listopad Oběd Večeře Vaření Restování Mixování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Dýňová dužina Muškátový oříšek Olivový olej Pepř mletý Smetana ke šlehání Sůl Zeleninový vývar
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rajská omáčka II.

Rajská omáčka II.

Pleskačky

Pleskačky

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Cuketové špekáčky

Cuketové špekáčky

Luigiho zeleninové rizoto na italský způsob

Luigiho zeleninové rizoto na italský…

Domácí houskový knedlík

Domácí houskový knedlík

Špenátová polévka s pórkem

Špenátová polévka s pórkem

Kuře / králík na zelenině (nejen) z remosky

Kuře / králík na zelenině (nejen) z…

Kynuté buchty z remosky

Kynuté buchty z remosky

Doporučujeme

35 minut
Mrkvový krém se zázvorem a chilli

Mrkvový krém se zázvorem a chilli

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

70 minut
Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

90 minut
Rychlá bábovka

Rychlá bábovka

105 minut
Řepánky

Řepánky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

51
Klasické lečo
Klasické lečo
32
Kuřecí maso ve sladko-kyselé omáčce
Kuřecí maso ve sladko…
29
fermentované zelí  (a la Kimchi)
fermentované zelí (a la…
25
Houbovo-smetanová krkovička
Houbovo-smetanová…
25
Švestkový závin s tvarohem (mákem)
Švestkový závin s…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní polévky k večeři
Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní…
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně skladovat a proč je dobré je namočit?
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně…
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět sladkými příběhy ukrytými v pečivu
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět…
Rostou! 10 skvělých receptů z podzimních hub, které možná dělávala i vaše babička
Rostou! 10 skvělých receptů z podzimních hub,…
Restaurant Week se vrací: Láká na výhodná menu do luxusních hotelových restaurací i k Pohlreichovi
Restaurant Week se vrací: Láká na výhodná menu do…
AHA.cz Brzobohatý už problém neskrývá: Rodinný odkaz ohrožen závislostí

Brzobohatý už problém neskrývá: Rodinný odkaz ohrožen závislostí

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Od korunky krásy k politice: Jak šel čas s bývalou Miss ČR Monikou Brzeskovou?

Od korunky krásy k politice: Jak šel čas s bývalou Miss ČR Monikou Brzeskovou?

Ženy.cz Hygiena krčních mandlí: účinná prevence proti zápachu z úst a mandlovým kamenům

Hygiena krčních mandlí: účinná prevence proti zápachu z úst a mandlovým kamenům

Blesk.cz Meghan Markleová na týdnu módy: Zdrcující kritika jejího outfitu! Co fanouškům připomíná?

Meghan Markleová na týdnu módy: Zdrcující kritika jejího outfitu! Co fanouškům připomíná?

SportRevue.cz FOTO: Ronaldově kamarádce to v jeho dresu sekne. A bez něj taky!

FOTO: Ronaldově kamarádce to v jeho dresu sekne. A bez něj taky!

Maminka.cz 6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

Blesk Horoskopy Houby podle horoskopu. Na které dary lesa by se měla zaměřit jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Houby podle horoskopu. Na které dary lesa by se měla zaměřit jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Další doporučené recepty:

Krémová česnečka
Krémová česnečka
Krémová česneková cibulačka
Krémová česneková cibulačka
Krémová česneková polévka
Krémová česneková polévka
Krémová fazolová polévka
Krémová fazolová polévka
Krémová hokkaido polévka
Krémová hokkaido polévka
Krémová houbová polévka
Krémová houbová polévka
  • Recepty.cz
  • Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact