• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Královská nakládaná zelenina (carska turšija)
Napište svůj komentář k receptu

Královská nakládaná zelenina (carska turšija)

autor: airan
0.0
moje hodnoceni
2.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: neuvedeno
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Královská nakládaná zelenina (carska turšija)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 6
      kg paprika rajčatová
    • 1
      ks hlávkové zelí střední - asi 1.5 kg
    • 1
      kg mrkev
    • 1
      ks celer větší
    • 1
      kg kapie
    • 500
      g sůl
    • 250
      g cukr
    • 250
      g med
    • 1
      l voda
    • 1
      l vinný ocet 6%
    • 5
      ks pepř celý kuličky
    • 2
      ks nové koření kuličky
    • 1
      hrst celerová nať zelená

Postup přípravy receptu

1
Zelí nakrájíme na hrubo, mrkev na kolečka (2 mm), kapie na proužky, celer na plátečky (2 mm), nať na lístečky. Vše zamícháme s částí soli. Očistíme rajčatové papriky (vydlabeme semínka). Zbylou sůl, cukr, med, vodu a ocet svaříme a necháme vychladit. Papriky naplníme směsí, poskládáme do sklenice, přidáme koření a zalijeme studenou marinádou. Zatížíme a necháme uležet v chladu (postačí chladný špajz) alespoň 3 týdny. Můžeme též plnit do obyčejné sklenice a sterilovat (já je vařím 3 minuty, vypnu plyn a nechám ještě dojít 3 minuty).
2
Tato turšija je vynikající, při nesprávném skladování (v teple) může chytit nahoře bílou plíseň, proto je lepší ji sterilovat, i když pak není tak křupavá. Následná chuť a vzhled si zaslouží své jméno .
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Carská pomazánka

Carská pomazánka

Bulharská trošije (nakládaná zelenina)

Bulharská trošije (nakládaná zelenina)

Nakládaná zelenina do bramborového salátu

Nakládaná zelenina do bramborového…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • viera sidá | 9. 9. 2007 13:06

    kto robil nech odpovie či treba takú dávku soli,prosím aj o podrobný postup, stačí nálev na celú dávku

  • Heluša Šmídová | 24. 8. 2007 07:33

    Dobrý dne paní AIRAN.Mám jen dotaz, jak dlouho a kde nejraději skladovat "silvestrovksou Křupavou nakládanou kapii",když ji udělám teď podle Vašeho receptu, vydrží mi do SIlvestra?Pokud se ovšem do ní nepustí moje dcery. Děkuji Hela

  • Simča Sládková | 17. 8. 2007 21:00

    Jejdankote, a my dioma říkáme trošije (a dáváme tam taky květák :o). A taky ještě cibuli )

  • Marsí | 17. 8. 2007 14:56

    Miluško..je to normální paprika světlé barvy, akorát nemá klasický tvar, ale kulatý jako rajče..:-)) dobře se plní a hezky pak vypadá..

  • Miluše Vlachová | 16. 8. 2007 09:00

    ím rajčatová paprika ?

  • Airan Novakova | 6. 1. 2006 22:43

    Mila Anno, nic se nedeje, aspon jsem se zasmala...moje cestina je dost pochybna ale o me bulharstine zatim nikdo nepochyboval :-)))) Pozdravujte ode mne pana Ilieva.

  • Anna Ilievová | 3. 12. 2005 18:23

    Připomínku beru zpět, je to dobře turšija, jen mě učili v Bulharsku trušija a teď mi manžel řekl, že to znám špatně :-(

  • Anna Ilievová | 3. 12. 2005 18:03

    Opatrně se zeptám: neříká se trušija?

  • Airan Novakova | 24. 11. 2005 15:27

    Kvetak se tam opravdu muze misto zeli dat, je to taky dobry, vlastne je to puvodny recept! I kdyz to bude znit divne, obcas na podzim se v Bulharsku nedal sehnat kvetak, protoze vsechni ve velkem pripravovali tursije a tak se zacal nahrazovat zelim. P.S. Aaron Novak je muj povedeny manzel:-)))

  • Anonym | 24. 11. 2005 14:39

    Já osobně bych tam dal syrový květák neb jsem balkánu znalý a carské turšije jsem zkomzumoval přehršli. A s květákem místo zelí mi chutná více. Aaron Novák

Vyberte, co chcete vytisknout
Zdravě i chutně Zelenina Svačina Večeře Pozdní večeře Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celer Celerová nať Cukr Hlávkové zelí Kapie Med Mrkev Nové koření Paprika Pepř celý Sůl Vinný ocet Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Velikonoční beránek z tvarohového těsta

Velikonoční beránek z tvarohového…

Meteník

Meteník

Těstoviny s olivami

Těstoviny s olivami

Švestkový koláč V.

Švestkový koláč V.

Kořeněná rajská omáčka

Kořeněná rajská omáčka

Kuřecí pomazánka

Kuřecí pomazánka

Česnekovo-houbový guláš

Česnekovo-houbový guláš

Jednoduché sýrové tyčinky

Jednoduché sýrové tyčinky

Čočková polévka

Čočková polévka

Doporučujeme

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

30 minut
Americké lívance

Americké lívance

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

45 minut
Čevabčiči

Čevabčiči

30 minut
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou…

50 minut
Kulajda

Kulajda

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

22
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami
Zapečené těstoviny se…
21
Jablečná buchta
Jablečná buchta
17
Čevabčiči
Čevabčiči
16
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
15
Rýže s mletým hovězím z bambusového sítka
Rýže s mletým hovězím z…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní podzimu
Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní…
Školní svačiny podle Margit Slimákové: Tipy a rady, aby dětem chutnaly a neskončily v koši
Školní svačiny podle Margit Slimákové: Tipy a…
Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu malované a ještě si na nich pochutnáte!
Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu…
Zelená rajčata nevyhazujte! Nechte je doma dozrát, usmažte je nebo z nich udělejte kečup
Zelená rajčata nevyhazujte! Nechte je doma dozrát…
Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a šťavnaté ovoce, které milovala i královna Kleopatra
Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a…
AHA.cz Všechno vzhůru nohama: Pravda o vztahu Adamczykových

Všechno vzhůru nohama: Pravda o vztahu Adamczykových

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Blesk pro ženy Jak roztáhnout příliš úzké džíny? Vyzkoušejte osvědčené triky

Jak roztáhnout příliš úzké džíny? Vyzkoušejte osvědčené triky

Ženy.cz Nejdřív práce, potom zábava? Často melu z posledního úplně zbytečně

Nejdřív práce, potom zábava? Často melu z posledního úplně zbytečně

Blesk.cz Modelka Carolyn Murphy v 51 letech: Kráska bez make-upu

Modelka Carolyn Murphy v 51 letech: Kráska bez make-upu

SportRevue.cz 35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

Maminka.cz Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Blesk Horoskopy Kdo je největší lakomec zvěrokruhu? Tahle tři znamení se nerada dělí

Kdo je největší lakomec zvěrokruhu? Tahle tři znamení se nerada dělí

  • Recepty.cz
  • Královská nakládaná zelenina (carska turšija)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact