• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Koláček faraóna Pepiho, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Koláček faraóna Pepiho, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: 80 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Koláček faraóna Pepiho, základní recept
Koláček faraóna Pepiho, základní recept
Koláček faraóna Pepiho, základní recept
Koláček faraóna Pepiho, základní recept
Koláček faraóna Pepiho, základní recept
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 100
      g mouka semolinová
    • 20
      g mouka hrachová
    • 160
      ml vařící voda
    • 3
      špetka sůl 1/2 lžičky
    • 1
      lžička máslo (šmolc, ghee)
  • Volitelná náplň
    • 1
      lžička pasta tahini s medem

Postup přípravy receptu

1
Umlít semolinovou krupici (kuskus) na mlýnku na mák na hrubou mouku (hladší hmota). Utlouct žlutý hrách v hmoždíři na krupici, dále umlít na mlýnku na mák na hladkou mouku (pevnější hotový výsledek).
2
Den předem připravit těsto. V menší míse smíchat mouky se solí. Na dno větší mísy nasypat vrstvu mouky, zalít dávkou vody. Střídat vrstvy mouky a vody pro rychlé nasáknutí vody a vypracování těsta. Přidat šmolc (máslo). Nechat odstát 15 minut pro nasáknutí vody. Promíchat (lžičkou, hůlkami). Vypracovat těsto. Hníst 10 minut. Spotřeba času 45 minut. Nechat odležet v ledničce 5-22h.
3
Rozdělit těsto na dvě poloviny, při rozkrájení lepí na nůž, mírně na plastovou podložku. Vytvarovat předtvar mezi prsty, průměr 12 cm, uprostřed 13-15 mm, ke kraji tenčí. Vypuklou, vydutou nerezovou pokličku průměru 14 cm, prohlubně 14 mm, vymazat máslem. Umístit předtvar poloviny těsta. Rozetřít náplň, vynechat u krajů na poloměru asi 1,5 cm pro slepení. Vytvarovat předtvar z druhé poloviny těsta mezi prsty. Umístit druhou polovinu těsta na náplň a přimačkat ji na okraji pro spojení. Přiklopit druhou větší prohloubenou nerezovou pokličkou vymazanou máslem. Koláček by měl pasovat těsně mezi pokličky.
4
Do hrnce, většího než větší poklička, nalít asi 2 cm vody. Po ohřátí vody, během přípravy těsta mezi pokličkami, umístit opěrnou kruhovou formu průměru 12 cm, vyšší než poklička. Na formu položit komplet pokliček s těstem, menší pokličku dolů. Vysrážená voda bude skapávat dolů, nikoliv se hromadit mezi spoji pokliček. Horní poklička zakryje těsto proti oslizlosti. Vařit v páře kolem 30 minut. Vyjmout horké pokličky pomocí náčiní. Opatrným protřásáním uvolnit koláček, sesmeknout z pokliček. Vyzkoušet propečení vpíchnutím špejle, párátka, zda je upečené, suché těsto.
5
Poznámka autora receptu: Názvy egyptian cake, Pharaoh Pepi II. 2251-2157 př. n. l. (https://www.alimentarium.org/en/object/egyptian-cake ). Původní recept obsahuje také mléko, možná med. Náplň mohou být povidla, karamel dle chuti. Vodní pára proudí oproti suchému vzduchu rychleji, voda má větší tepelnou jímavost (kapacitu). Proto není nutné pečení v troubě, peci.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ovesný koláček cestovní, základní recept

Ovesný koláček cestovní, základní…

Koláček z pohanky

Koláček z pohanky

Křupavý koláček.....Danča

Křupavý koláček.....Danča

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Vaření Afrika Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Máslo Mouka Pasta tahini Sůl Vařící voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bagety z pekárny

Bagety z pekárny

Chlebové bramboráky

Chlebové bramboráky

Dortíčky se šlehačkou

Dortíčky se šlehačkou

Penne con polo

Penne con polo

Zapečený lilek 3

Zapečený lilek 3

Francouzské brambory - bez vaření

Francouzské brambory - bez vaření

Celerové karbanátky (sekaná)

Celerové karbanátky (sekaná)

Listové šátečky (závin) se špenátem

Listové šátečky (závin) se špenátem

Vepřové se zelím v minutkové verzi

Vepřové se zelím v minutkové verzi

Doporučujeme

20 minut
Těstoviny se sušenými rajčaty

Těstoviny se sušenými rajčaty

50 minut
Vánočka ze šesti pramenů

Vánočka ze šesti pramenů

90 minut
Vánoční jihočeský kuba

Vánoční jihočeský kuba

10 minut
Pečené kapří hranolky s tymiánem a slaninou

Pečené kapří hranolky s tymiánem a…

50 minut
Štědrovečerní hrachová polévka

Štědrovečerní hrachová polévka

30 minut
Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát

40 minut
Smažený kapr bez kostí

Smažený kapr bez kostí

50 minut
Jemná rybí polévka

Jemná rybí polévka

30 minut
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

Poslední sledované recepty

78
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
44
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
20
Vláčná máslová vánočka
Vláčná máslová vánočka
17
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
16
Vosí hnízda
Vosí hnízda

Zajímavé články

Nejlepší vánočky: Zkuste vymazlenou Moniky Absolonové, dokonalou Ivety Fabešové nebo zdravou Ivky z MasterChefa
Nejlepší vánočky: Zkuste vymazlenou Moniky…
Jak připravit ten nejlepší bramborový salát? Známe odpověď!
Jak připravit ten nejlepší bramborový salát?…
Znáte croquembouche? Tento elegantní francouzský dezert skvěle ozdobí nejenom vánoční stůl
Znáte croquembouche? Tento elegantní francouzský…
Nejlepší recepty na vánoční punč: Připravte si tradiční, nealkoholický, jasmínový nebo orientální
Nejlepší recepty na vánoční punč: Připravte si…
Vánoce v barvách exotiky: Zapojte do příprav ovoce, které oživí klasiku
Vánoce v barvách exotiky: Zapojte do příprav…
AHA.cz Brzobohatý odhalil pravdu: Dohoda s Danielou nejspíš padne!

Brzobohatý odhalil pravdu: Dohoda s Danielou nejspíš padne!

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Zápasíte s balením dárků? Návod, jak co nejlépe zabalit měkoně, tvrdoně i láhev!

Zápasíte s balením dárků? Návod, jak co nejlépe zabalit měkoně, tvrdoně i láhev!

Blesk pro ženy Princezny a princové z vašich oblíbených pohádek tehdy a dnes. Jak se změnili?

Princezny a princové z vašich oblíbených pohádek tehdy a dnes. Jak se změnili?

Ženy.cz Vánoční kvíz jinak: Poznáte sváteční filmové klasiky podle naštvaných recenzí?

Vánoční kvíz jinak: Poznáte sváteční filmové klasiky podle naštvaných recenzí?

Blesk.cz Hvězdy a jejich NEJ dárky pod stromečkem: Radost Borhyové i dojetí Jandové

Hvězdy a jejich NEJ dárky pod stromečkem: Radost Borhyové i dojetí Jandové

SportRevue.cz FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

Maminka.cz Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Blesk Horoskopy Ideální Vánoce podle znamení zvěrokruhu: Berani touží po akci, Blíženci milují společnost a Štíři chtějí klid

Ideální Vánoce podle znamení zvěrokruhu: Berani touží po akci, Blíženci milují společnost a Štíři chtějí klid

Další doporučené recepty:

Koláč ze zakysané smetany
Koláč ze zakysané smetany
Koláče "Věřte, nevěřte"
Koláče "Věřte, nevěřte"
Koláče z Chyšek
Koláče z Chyšek
Koláček z pohanky
Koláček z pohanky
Koláčky
Koláčky
Koláčky
Koláčky
  • Recepty.cz
  • Koláček faraóna Pepiho, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact