• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Klasické lečo
Napište svůj komentář k receptu

Klasické lečo

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 457
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Klasické lečo
Klasické lečo
Klasické lečo
Klasické lečo
Klasické lečo
Klasické lečo
Klasické lečo
5fotografií
Nahrát fotku
 

Původní maďarské lečo se sice připravuje bez uzeniny, my Češi jsme si ho o ni ale vylepšili. Příprava této letní klasiky není žádná věda. A když máte čerstvé suroviny, výsledek chutná skvěle.

Klasické lečo

Suroviny

4 porce
    • 1
      lžíce sádlo
    • 1
      ks cibule
    • 2
      ks špekáček nebo ostřejší klobása
    • 5
      ks paprika bílá
    • 4
      ks rajčata masitá
    • 5
      ks vejce
    • 1
      hrst petrželka nasekaná
    • sůl
    • pepř mletý
    • cukr podle potřeby

Postup přípravy receptu

1
Začněte tím, že všechny suroviny nakrájíte. Cibuli nasekejte nadrobno. Špekáčky nebo klobásu nakrájejte na plátky. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na proužky. Rajčata nakrájejte na kostičky.

RADA: Jak rychle nakrájet cibuli? Podívejte se na VIDEO

2
V hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm cibuli. Přidejte buřty a společně orestujte. Pak přidejte papriku a restujte asi 3 minuty. Nakonec přidejte rajčata, osolte, opepřete, promíchejte a přiklopené nechte dusit asi 10 minut.
3
Do leča vmíchejte rozšlehaná vejce a nechte je za občasného promíchání ztuhnout. Vmíchejte nasekanou petrželku a lečo dochuťte solí, pepřem a případně i trochou cukru. Podávejte s dobrým čerstvým chlebem.

RADA: Znáte recept na pravé maďarské lečo? Jedna pro nás nezbytná ingredience v něm chybí

4
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ LEČA: Někdy rajčata uvolní moc šťávy a lečo je pak vodové. Důležité je proto použít masitá a plně zralá rajčata. Pomůže také přidání rajčatového protlaku (1-2 lžíce), který lečo nejen zahustí, ale dodá mu i plnou chuť. Zkusit můžete i vaření bez pokličky, díky čemuž se část tekutiny odpaří. Důležité je nerozvařit papriku, která pak ztrácí svou texturu a lečo je kašovité. Průběžně ji tedy ochutnávejte a duste jen do té doby, než začne měknout, ale stále si udrží tvar a mírnou křupavost. Rozvařenou papriku už bohužel nelze zachránit, dá se ale trochu zamaskovat přidáním čerstvé nasekané petrželky na závěr. Když přidáte vejce do příliš horkého leča nebo je moc dlouho vaříte na prudkém ohni, srazí se do nehezkých hrudek (drti).
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: Pokud vám vadí slupky, můžete rajčata (případně i papriky) nejdříve spařit horkou vodou a oloupat. Lečo pak bude mnohem jemnější a krémovější. Pro intenzivnější chuť klobásy a lepší kontrolu nad obsahem tuku lze klobásu opéct v jiné pánvi do zlatova, nechat okapat přebytečný tuk a vmíchat do leča až na závěr. Tím si klobása udrží lepší texturu a lečo nebude příliš mastné. Přidání stroužku česneku a lžičky kvalitní sladké mleté papriky (zejména maďarské) povznese chuť leča na zcela novou úroveň. Lečo, podobně jako mnoho jiných dušených jídel, je často druhý den ještě lepší. Chutě se během odležení krásně propojí a prohloubí.

RADA: Lečo: Osvědčené recepty na oblíbenou prázdninovou večeři

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

Jednoduché lečo po našem

Jednoduché lečo po našem

Krémové lečo

Krémové lečo

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Maso & ryby & mořské plody Uzeniny & mleté maso FOOD
Pokrmy Oběd Večeře Dušení Vaření Restování Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Cukr Paprika Pepř mletý Petrželka Rajčata Sádlo Špekáček Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Telecí kýta na hříbkách

Telecí kýta na hříbkách

Mrkev po indicku

Mrkev po indicku

Blesková pomazánka

Blesková pomazánka

Celerová polévka II.

Celerová polévka II.

Krtkův dort II.

Krtkův dort II.

Pohankové zeleninové rizoto s kuřecím plátkem

Pohankové zeleninové rizoto s kuřecím…

Polévka pho se zeleninovými nudlemi a jarní cibulkou

Polévka pho se zeleninovými nudlemi a…

Domácí ovocná limonáda

Domácí ovocná limonáda

Dušené kotlety na paprice

Dušené kotlety na paprice

Doporučujeme

20 minut
Těstoviny se sušenými rajčaty

Těstoviny se sušenými rajčaty

50 minut
Vánočka ze šesti pramenů

Vánočka ze šesti pramenů

90 minut
Vánoční jihočeský kuba

Vánoční jihočeský kuba

10 minut
Pečené kapří hranolky s tymiánem a slaninou

Pečené kapří hranolky s tymiánem a…

50 minut
Štědrovečerní hrachová polévka

Štědrovečerní hrachová polévka

30 minut
Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát

40 minut
Smažený kapr bez kostí

Smažený kapr bez kostí

50 minut
Jemná rybí polévka

Jemná rybí polévka

30 minut
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

Poslední sledované recepty

67
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
36
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
30
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
18
Karamelový  krém
Karamelový krém
13
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína

Zajímavé články

Nejlepší vánočky: Zkuste vymazlenou Moniky Absolonové, dokonalou Ivety Fabešové nebo zdravou Ivky z MasterChefa
Nejlepší vánočky: Zkuste vymazlenou Moniky…
Jak připravit ten nejlepší bramborový salát? Známe odpověď!
Jak připravit ten nejlepší bramborový salát?…
Znáte croquembouche? Tento elegantní francouzský dezert skvěle ozdobí nejenom vánoční stůl
Znáte croquembouche? Tento elegantní francouzský…
Nejlepší recepty na vánoční punč: Připravte si tradiční, nealkoholický, jasmínový nebo orientální
Nejlepší recepty na vánoční punč: Připravte si…
Vánoce v barvách exotiky: Zapojte do příprav ovoce, které oživí klasiku
Vánoce v barvách exotiky: Zapojte do příprav…
AHA.cz Brzobohatý odhalil pravdu: Dohoda s Danielou nejspíš padne!

Brzobohatý odhalil pravdu: Dohoda s Danielou nejspíš padne!

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Zápasíte s balením dárků? Návod, jak co nejlépe zabalit měkoně, tvrdoně i láhev!

Zápasíte s balením dárků? Návod, jak co nejlépe zabalit měkoně, tvrdoně i láhev!

Blesk pro ženy Princezny a princové z vašich oblíbených pohádek tehdy a dnes. Jak se změnili?

Princezny a princové z vašich oblíbených pohádek tehdy a dnes. Jak se změnili?

Ženy.cz Vánoční kvíz jinak: Poznáte sváteční filmové klasiky podle naštvaných recenzí?

Vánoční kvíz jinak: Poznáte sváteční filmové klasiky podle naštvaných recenzí?

Blesk.cz Kněz Zbigniew Czendlik (61) o vztahu s Bohem: Se »Šéfem« se hádám! Pak máme tichou domácnost

Kněz Zbigniew Czendlik (61) o vztahu s Bohem: Se »Šéfem« se hádám! Pak máme tichou domácnost

SportRevue.cz FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

Maminka.cz Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Blesk Horoskopy Ideální Vánoce podle znamení zvěrokruhu: Berani touží po akci, Blíženci milují společnost a Štíři chtějí klid

Ideální Vánoce podle znamení zvěrokruhu: Berani touží po akci, Blíženci milují společnost a Štíři chtějí klid

Další doporučené recepty:

Klasické kremrole
Klasické kremrole
Klasické kvašáky
Klasické kvašáky
Klasické kynuté koláče
Klasické kynuté koláče
Klasické palačinky
Klasické palačinky
Klasický americký hamburger na grilu
Klasický americký hamburger na grilu
Klasický burger
Klasický burger
  • Recepty.cz
  • Klasické lečo
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact