• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Klasické lečo
Napište svůj komentář k receptu

Klasické lečo

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.4
hodnotilo: 326
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Klasické lečo
Klasické lečo
Klasické lečo
Klasické lečo
Klasické lečo
Klasické lečo
Klasické lečo
5fotografií
Nahrát fotku
 

Původní maďarské lečo se sice připravuje bez uzeniny, my Češi jsme si ho o ni ale vylepšili. Příprava této letní klasiky není žádná věda. A když máte čerstvé suroviny, výsledek chutná skvěle.

Klasické lečo

Suroviny

4 porce
    • 1
      lžíce sádlo
    • 1
      ks cibule
    • 2
      ks špekáček nebo ostřejší klobása
    • 5
      ks paprika bílá
    • 4
      ks rajčata masitá
    • 5
      ks vejce
    • 1
      hrst petrželka nasekaná
    • sůl
    • pepř mletý
    • cukr podle potřeby

Postup přípravy receptu

1
Začněte tím, že všechny suroviny nakrájíte. Cibuli nasekejte nadrobno. Špekáčky nebo klobásu nakrájejte na plátky. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na proužky. Rajčata nakrájejte na kostičky.

RADA: Jak rychle nakrájet cibuli? Podívejte se na VIDEO

2
V hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm cibuli. Přidejte buřty a společně orestujte. Pak přidejte papriku a restujte asi 3 minuty. Nakonec přidejte rajčata, osolte, opepřete, promíchejte a přiklopené nechte dusit asi 10 minut.
3
Do leča vmíchejte rozšlehaná vejce a nechte je za občasného promíchání ztuhnout. Vmíchejte nasekanou petrželku a lečo dochuťte solí, pepřem a případně i trochou cukru. Podávejte s dobrým čerstvým chlebem.

RADA: Znáte recept na pravé maďarské lečo? Jedna pro nás nezbytná ingredience v něm chybí

4
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ LEČA: Někdy rajčata uvolní moc šťávy a lečo je pak vodové. Důležité je proto použít masitá a plně zralá rajčata. Pomůže také přidání rajčatového protlaku (1-2 lžíce), který lečo nejen zahustí, ale dodá mu i plnou chuť. Zkusit můžete i vaření bez pokličky, díky čemuž se část tekutiny odpaří. Důležité je nerozvařit papriku, která pak ztrácí svou texturu a lečo je kašovité. Průběžně ji tedy ochutnávejte a duste jen do té doby, než začne měknout, ale stále si udrží tvar a mírnou křupavost. Rozvařenou papriku už bohužel nelze zachránit, dá se ale trochu zamaskovat přidáním čerstvé nasekané petrželky na závěr. Když přidáte vejce do příliš horkého leča nebo je moc dlouho vaříte na prudkém ohni, srazí se do nehezkých hrudek (drti).
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: Pokud vám vadí slupky, můžete rajčata (případně i papriky) nejdříve spařit horkou vodou a oloupat. Lečo pak bude mnohem jemnější a krémovější. Pro intenzivnější chuť klobásy a lepší kontrolu nad obsahem tuku lze klobásu opéct v jiné pánvi do zlatova, nechat okapat přebytečný tuk a vmíchat do leča až na závěr. Tím si klobása udrží lepší texturu a lečo nebude příliš mastné. Přidání stroužku česneku a lžičky kvalitní sladké mleté papriky (zejména maďarské) povznese chuť leča na zcela novou úroveň. Lečo, podobně jako mnoho jiných dušených jídel, je často druhý den ještě lepší. Chutě se během odležení krásně propojí a prohloubí.

RADA: Lečo: Osvědčené recepty na oblíbenou prázdninovou večeři

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

Jednoduché lečo po našem

Jednoduché lečo po našem

Krémové lečo

Krémové lečo

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Maso & ryby & mořské plody Uzeniny & mleté maso FOOD
Pokrmy Oběd Večeře Dušení Vaření Restování Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Cukr Paprika Pepř mletý Petrželka Rajčata Sádlo Špekáček Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Mexická omáčka

Mexická omáčka

Roláda s vajíčkovým salátem

Roláda s vajíčkovým salátem

Kachní prsa s brusinkovou omáčkou

Kachní prsa s brusinkovou omáčkou

Krevety s rýžovými nudlemi

Krevety s rýžovými nudlemi

Jáhlové placky

Jáhlové placky

Batátové bramboráky

Batátové bramboráky

Sýrová pomazánka s vejci

Sýrová pomazánka s vejci

Bramborovo-pórková polévka s fazolemi a koprem

Bramborovo-pórková polévka s fazolemi…

Houbová pohanka - pohankový kuba

Houbová pohanka - pohankový kuba

Doporučujeme

25 minut
Houbová frittata s rajčaty

Houbová frittata s rajčaty

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

20 minut
Tabouleh

Tabouleh

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

Poslední sledované recepty

65
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
61
Fazolový salát se zeleninou - zdravě a chutně
Fazolový salát se…
38
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
26
Vepřová kýta s červenýma fazolema
Vepřová kýta s červenýma…
26
Fajnový mix na topinky a do salátů
Fajnový mix na topinky a…

Zajímavé články

Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný recept, který zvládnete i bez váhy a může být pokaždé jiný
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný…
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás ohromí
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás…
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická bomba doslova nakopne imunitu
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická…
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let starý recept je sázka na jistotu
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let…
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte se!
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte…
AHA.cz Luďan z MOSTu! sundal teplákovku a... Z Hofmanna je drsňák

Luďan z MOSTu! sundal teplákovku a... Z Hofmanna je drsňák

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Podzimní trendy podle stylistky: Které budou slušet všem ženám a co může přidávat kila?

Podzimní trendy podle stylistky: Které budou slušet všem ženám a co může přidávat kila?

Ženy.cz Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Blesk.cz Modelka Leitnerová: Rozvod s podnikatelem!

Modelka Leitnerová: Rozvod s podnikatelem!

SportRevue.cz 15 nejpopulárnějších sportů na světě. Lední hokej v popředí nehledejte

15 nejpopulárnějších sportů na světě. Lední hokej v popředí nehledejte

Maminka.cz Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Blesk Horoskopy Ideální zaměstnání podle zvěrokruhu: Štíři patří na patologii, Lvům vyhovuje svobodné povolání. A co vám?

Ideální zaměstnání podle zvěrokruhu: Štíři patří na patologii, Lvům vyhovuje svobodné povolání. A co vám?

Další doporučené recepty:

Klasické kremrole
Klasické kremrole
Klasické kvašáky
Klasické kvašáky
Klasické kynuté koláče
Klasické kynuté koláče
Klasické palačinky
Klasické palačinky
Klasický americký hamburger na grilu
Klasický americký hamburger na grilu
Klasický burger
Klasický burger
  • Recepty.cz
  • Klasické lečo
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact