• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Kaldoun
Napište svůj komentář k receptu

Kaldoun

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 18
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kaldoun
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • drůbky husí, kachní nebo králičí
    • drůbeží maso (kousky, mohou být i kosti)
    • kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
    • petržel
    • cibule
    • majoránka
    • česnek
    • sůl
    • pepř mletý
    • polévkové koření
  • Jíška
    • sádlo
    • hrubá mouka
  • Zavářka
    • játrové knedlíčky
    • flíčky

Postup přípravy receptu

1
Drůbky a maso dáme vařit, osolíme a opepříme, vaříme velmi pomalu. Když je maso skoro měkké, přidáme zeleninu a cibuli. Opět chvíli vaříme.
2
Uvařenou polévku scedíme (maso ani zeleninu nevyhazujeme). Do vývaru vložíme jíšku, po zavaření játrové knedlíčky a naposledy fleky (doma dělané nemají chybu).
3
Poté, co se polévka přestane vařit, ochutíme rozetřeným česnekem, majoránkou a polévkovým kořením. Dochutíme podle chuti solí a pepřem.
4
Odložené maso nakrájíme na kousky a zeleninu nastrouháme nahrubo. Vložíme do polévky při podávání.
5
Kdo nemá rád v polévce maso nebo zeleninu dávat si nemusí. Polévka je výborná i druhý den.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kaldoun s játrovými knedlíčky

Kaldoun s játrovými knedlíčky

Kuřecí kaldoun - polévka

Kuřecí kaldoun - polévka

Králičí jíšková polévka - kaldoun

Králičí jíšková polévka - kaldoun

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • michal m. | 8. 9. 2012 19:01

    ano, výborná polevka,čas od času ji vařim v restauraci kde pracuji a zakazníci vracejí vylízané talíře,ja jen zeleninu nestruham,ale mixuji,všem přeji dobrou chut. <:-)

  • Mila Tischer | 15. 5. 2012 17:57

    Tuhle polivku mi kdysi udelala kamoska. Strasne mi chutnala, dala mi recept, dodnes jsem ji za tenhle recept vdecna, protoze tuhle polivku mame strasne radi, varime jen z kachnich nebo husich drubku i s muskatovym oriskem, ten tomu dava opravdu nenahraditelny smrnc. Touhle polivkou jsem si i ziskala nemeckou tchyni, ktera i kdyz vyborne vari a zna rakouskou a bavorskou kuchyni, tuhle polivku neznala, a taky ji strasne chutnala, takze ted tvrdi, ze ceska kuchyne je jedinecna!

  • Habka | 21. 10. 2010 18:04

    Je to dobrota.

  • recepty73
    recepty73 | 17. 10. 2010 16:43

    1*

  • Handula Lehovcová | 7. 5. 2010 17:02

    Jde to z jakékoli drůbeže, vaří se skelety, maso, kdo má rád tučnější dává maso i s kůží. Česnek a majoránka polévce dávají specifickou chuť, polévkové koření zase není tak nutné. Je to výborná polévka a chutná nejlépe druhý den, ale to užjí moc nezbude.

  • Pája S | 9. 4. 2010 20:01

    Dani,jasně že šlo.Použij jakýkoli vývar a drůbky.Podle toho se změní chuť polévky.Já dělávám kaldon,jak říkáme u nás ,bez česneku a majoránky,zato dávám muškátový květ (opatrně)a pepř a sůl.Změna chuti podle duhu drůbků je znát,ale je skvělá vždy.Pokud dáváš ochucovadla jako je masox a magi ,tak ta chuť není až tolik zásadní.Je pořád stejná.Raději dej libeček.;-)

  • Daniella O. | 8. 4. 2010 20:37

    Nikdy jsem tuto polevku nejedla, proto se ptam, z kruty by to neslo? Jak moc zmeni chut vyvar z kralika nebo husy?

  • recepty 73 | 5. 4. 2010 19:10

    U nás říkáme polévce kaldón-asi špatně :-),ale na chuti to neubere :-).Maso nedávám,jen játrové kuličky a je to nejoblíbenější polévka nás všech.Na velikonočním stole proto nechyběla.Posílám jedničku s * a foto.Jiří

  • Hana Srnová | 31. 12. 2007 10:23

    Děkuji za připomenutí receptu, kaldoun vařívala prababička. Výborná polévka, kombinace domácích magronek a játrových knedlíčků nemá chybu. Dávám za 1.

  • Eda | 17. 12. 2007 12:18

    Vážení příznivci kaldounu,opět nastává naše chvíle výroby a pojídání pochoutky jménem kaldoun.Dobrou chuť!

  • Anonym | 9. 11. 2007 17:07

    Jak jsem se dověděl od své matky které je 87 let,tak prý se tako polévka vařila hlavně oblasti Všetat.Eduard

  • Hanka | 12. 12. 2006 23:02

    Těm těstovinovým trubičkám babička říkávala magronky a byly to vlastně flíčky ohýbané přes vařečku, já si to zjednodušuji a dávám jen ty flíčky.

  • Eduard | 12. 12. 2006 18:02

    Tato polévka je u nás pouze na Štědrý den tady sváteční - s játrovými knedlíčky a domácí nudle se nakrájí na čtverečky a přes struhadlo se vytvoří trubičky.Váří se velký hrnec protože všem chutná i další dny.I u nás patří do rodiné tradice .

  • kristina Roubalová | 12. 12. 2006 10:14

    kaldou je oblébené jídlo v naší rodině tradované od prababičky, takže z předminulého století. Jíme ho coby hlavní jídlo, do kterého je ještě přidá muškátový oříšek, uvaří květák a hlavně spousta strouhankových kulatých knedlíčků-(strouhanka, vejce a mléko). Chutná již 4. generaci.

  • Hanka | 4. 12. 2006 20:38

    Mám tento recept od své babičky a ta zase od své, dědí se u nás z generace na generaci. Tato polévka je u nás jako sváteční a proto se připravuje právě o vánocích.

  • František Pazdera | 4. 12. 2006 16:19

    ano, výborná polévka, lze připravit i jako omáčku s kousky drůbků a zelenou petrželkou, stačí víc zahustit. ¨Také u nás byla jasná varianta s muškátovým oříškem.

  • Lucie | 4. 12. 2006 15:58

    Kaldoun je v naší rodině velmi oblíbená polévka, vždy jsme ho ale dělali buď ze slepice nebo z domácích holoubat. Nepoužíváme ovšem játrové knedlčky, ale domácí nudle, nedáváme česnek ani majoránku, ale muškátový oříšek, ten dodává bílým polévkám nádhernou vůni i chuť.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Drůbeží maso Drůbky Flíčky Hrubá mouka Játrové knedlíčky Kořenová zelenina Majoránka Pepř mletý Petržel Polévkové koření Sádlo Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Koprová kulajda

Koprová kulajda

Buchta nebo bábovka ze šlehačky

Buchta nebo bábovka ze šlehačky

Bramborové těsto-recept po babičce

Bramborové těsto-recept po babičce

Zapečený květák III.

Zapečený květák III.

Rychlé kuřecí nudličky

Rychlé kuřecí nudličky

Jogurtová buchta s ovocem II.

Jogurtová buchta s ovocem II.

Eintopf s červenou řepou

Eintopf s červenou řepou

Krkovička po cigánsku

Krkovička po cigánsku

Zapékané těstoviny s cuketou

Zapékané těstoviny s cuketou

Doporučujeme

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

10 minut
Domácí vanilkový a kakaový pribináček

Domácí vanilkový a kakaový pribináček

70 minut
Koláč z rebarbory

Koláč z rebarbory

Poslední sledované recepty

48
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
39
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
29
Zapékané žampiony (nejen) se sýrem
Zapékané žampiony (nejen…
26
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
25
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka

Zajímavé články

Sladká krása, kterou je škoda sníst: Německá cukrářka vyrábí ty nejkrásnější veganské dorty
Sladká krása, kterou je škoda sníst: Německá…
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným nápojem plným zdraví a chuti
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným…
Smažený řízek 7x jinak: Holandský, s bylinkovou strouhankou i plněný Kyjev
Smažený řízek 7x jinak: Holandský, s bylinkovou…
Éčka pod drobnohledem: Co se skrývá za tajemnými kódy na obalech?
Éčka pod drobnohledem: Co se skrývá za tajemnými…
3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s rebarborou a banánové vafle
3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s…
AHA.cz Její partner už je minulost! Burešová představila nového chlapa

Její partner už je minulost! Burešová představila nového chlapa

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo bude emočně na dně a kdo vkročí do nové životní etapy?

Horoskop na další týden: Kdo bude emočně na dně a kdo vkročí do nové životní etapy?

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Michaela Ochotská otevřeně: Vzor v Pamele!

Michaela Ochotská otevřeně: Vzor v Pamele!

SportRevue.cz FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

Maminka.cz První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo bude emočně na dně a kdo vkročí do nové životní etapy?

Horoskop na další týden: Kdo bude emočně na dně a kdo vkročí do nové životní etapy?

Další doporučené recepty:

Kakaový korpus / bábovka z remosky
Kakaový korpus / bábovka z remosky
Kakaový ovocný chlebíček
Kakaový ovocný chlebíček
Kakaový pudinkový krém s dušenými jablky
Kakaový pudinkový krém s dušenými jablky
Kaldoun s játrovými knedlíčky
Kaldoun s játrovými knedlíčky
Kalifornské ořechové muffinky
Kalifornské ořechové muffinky
Kalifornský salát
Kalifornský salát
  • Recepty.cz
  • Kaldoun
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact