• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Kaldoun
Napište svůj komentář k receptu

Kaldoun

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 18
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kaldoun
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • drůbky husí, kachní nebo králičí
    • drůbeží maso (kousky, mohou být i kosti)
    • kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
    • petržel
    • cibule
    • majoránka
    • česnek
    • sůl
    • pepř mletý
    • polévkové koření
  • Jíška
    • sádlo
    • hrubá mouka
  • Zavářka
    • játrové knedlíčky
    • flíčky

Postup přípravy receptu

1
Drůbky a maso dáme vařit, osolíme a opepříme, vaříme velmi pomalu. Když je maso skoro měkké, přidáme zeleninu a cibuli. Opět chvíli vaříme.
2
Uvařenou polévku scedíme (maso ani zeleninu nevyhazujeme). Do vývaru vložíme jíšku, po zavaření játrové knedlíčky a naposledy fleky (doma dělané nemají chybu).
3
Poté, co se polévka přestane vařit, ochutíme rozetřeným česnekem, majoránkou a polévkovým kořením. Dochutíme podle chuti solí a pepřem.
4
Odložené maso nakrájíme na kousky a zeleninu nastrouháme nahrubo. Vložíme do polévky při podávání.
5
Kdo nemá rád v polévce maso nebo zeleninu dávat si nemusí. Polévka je výborná i druhý den.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kaldoun s játrovými knedlíčky

Kaldoun s játrovými knedlíčky

Kuřecí kaldoun - polévka

Kuřecí kaldoun - polévka

Králičí jíšková polévka - kaldoun

Králičí jíšková polévka - kaldoun

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • michal m. | 8. 9. 2012 19:01

    ano, výborná polevka,čas od času ji vařim v restauraci kde pracuji a zakazníci vracejí vylízané talíře,ja jen zeleninu nestruham,ale mixuji,všem přeji dobrou chut. <:-)

  • Mila Tischer | 15. 5. 2012 17:57

    Tuhle polivku mi kdysi udelala kamoska. Strasne mi chutnala, dala mi recept, dodnes jsem ji za tenhle recept vdecna, protoze tuhle polivku mame strasne radi, varime jen z kachnich nebo husich drubku i s muskatovym oriskem, ten tomu dava opravdu nenahraditelny smrnc. Touhle polivkou jsem si i ziskala nemeckou tchyni, ktera i kdyz vyborne vari a zna rakouskou a bavorskou kuchyni, tuhle polivku neznala, a taky ji strasne chutnala, takze ted tvrdi, ze ceska kuchyne je jedinecna!

  • Habka | 21. 10. 2010 18:04

    Je to dobrota.

  • recepty73
    recepty73 | 17. 10. 2010 16:43

    1*

  • Handula Lehovcová | 7. 5. 2010 17:02

    Jde to z jakékoli drůbeže, vaří se skelety, maso, kdo má rád tučnější dává maso i s kůží. Česnek a majoránka polévce dávají specifickou chuť, polévkové koření zase není tak nutné. Je to výborná polévka a chutná nejlépe druhý den, ale to užjí moc nezbude.

  • Pája S | 9. 4. 2010 20:01

    Dani,jasně že šlo.Použij jakýkoli vývar a drůbky.Podle toho se změní chuť polévky.Já dělávám kaldon,jak říkáme u nás ,bez česneku a majoránky,zato dávám muškátový květ (opatrně)a pepř a sůl.Změna chuti podle duhu drůbků je znát,ale je skvělá vždy.Pokud dáváš ochucovadla jako je masox a magi ,tak ta chuť není až tolik zásadní.Je pořád stejná.Raději dej libeček.;-)

  • Daniella O. | 8. 4. 2010 20:37

    Nikdy jsem tuto polevku nejedla, proto se ptam, z kruty by to neslo? Jak moc zmeni chut vyvar z kralika nebo husy?

  • recepty 73 | 5. 4. 2010 19:10

    U nás říkáme polévce kaldón-asi špatně :-),ale na chuti to neubere :-).Maso nedávám,jen játrové kuličky a je to nejoblíbenější polévka nás všech.Na velikonočním stole proto nechyběla.Posílám jedničku s * a foto.Jiří

  • Hana Srnová | 31. 12. 2007 10:23

    Děkuji za připomenutí receptu, kaldoun vařívala prababička. Výborná polévka, kombinace domácích magronek a játrových knedlíčků nemá chybu. Dávám za 1.

  • Eda | 17. 12. 2007 12:18

    Vážení příznivci kaldounu,opět nastává naše chvíle výroby a pojídání pochoutky jménem kaldoun.Dobrou chuť!

  • Anonym | 9. 11. 2007 17:07

    Jak jsem se dověděl od své matky které je 87 let,tak prý se tako polévka vařila hlavně oblasti Všetat.Eduard

  • Hanka | 12. 12. 2006 23:02

    Těm těstovinovým trubičkám babička říkávala magronky a byly to vlastně flíčky ohýbané přes vařečku, já si to zjednodušuji a dávám jen ty flíčky.

  • Eduard | 12. 12. 2006 18:02

    Tato polévka je u nás pouze na Štědrý den tady sváteční - s játrovými knedlíčky a domácí nudle se nakrájí na čtverečky a přes struhadlo se vytvoří trubičky.Váří se velký hrnec protože všem chutná i další dny.I u nás patří do rodiné tradice .

  • kristina Roubalová | 12. 12. 2006 10:14

    kaldou je oblébené jídlo v naší rodině tradované od prababičky, takže z předminulého století. Jíme ho coby hlavní jídlo, do kterého je ještě přidá muškátový oříšek, uvaří květák a hlavně spousta strouhankových kulatých knedlíčků-(strouhanka, vejce a mléko). Chutná již 4. generaci.

  • Hanka | 4. 12. 2006 20:38

    Mám tento recept od své babičky a ta zase od své, dědí se u nás z generace na generaci. Tato polévka je u nás jako sváteční a proto se připravuje právě o vánocích.

  • František Pazdera | 4. 12. 2006 16:19

    ano, výborná polévka, lze připravit i jako omáčku s kousky drůbků a zelenou petrželkou, stačí víc zahustit. ¨Také u nás byla jasná varianta s muškátovým oříškem.

  • Lucie | 4. 12. 2006 15:58

    Kaldoun je v naší rodině velmi oblíbená polévka, vždy jsme ho ale dělali buď ze slepice nebo z domácích holoubat. Nepoužíváme ovšem játrové knedlčky, ale domácí nudle, nedáváme česnek ani majoránku, ale muškátový oříšek, ten dodává bílým polévkám nádhernou vůni i chuť.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Drůbeží maso Drůbky Flíčky Hrubá mouka Játrové knedlíčky Kořenová zelenina Majoránka Pepř mletý Petržel Polévkové koření Sádlo Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Hovězí maso na pepři

Hovězí maso na pepři

Hmota Marshmallow - nahradí marcipán

Hmota Marshmallow - nahradí marcipán

Zapečené brambory se šlehačkou

Zapečené brambory se šlehačkou

Vepřová pečeně Robert

Vepřová pečeně Robert

Rohlíčky s nutelou

Rohlíčky s nutelou

Fazolové lusky se slaninou

Fazolové lusky se slaninou

Pizza z rohlíků

Pizza z rohlíků

Ořechové banánky

Ořechové banánky

Knedlíčky ze strouhanky

Knedlíčky ze strouhanky

Doporučujeme

20 minut
Francouzské brambory podle časopisu F.O.O.D.

Francouzské brambory podle časopisu F…

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cuketová polévka s mátou a hráškem

Cuketová polévka s mátou a hráškem

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

80 minut
Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

Poslední sledované recepty

149
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
56
Chřest s bešamelovou omáčkou
Chřest s bešamelovou…
52
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
32
Žloutkové řezy jako vánek
Žloutkové řezy jako vánek
31
Svíčková z kuřete
Svíčková z kuřete

Zajímavé články

Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři nebo na cesty, kterou zvládnete připravit i v paneláku
Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři…
Sezóna rajčat je tady! S našimi 50 recepty si s úrodou hravě poradíte. A ještě si pochutnáte!
Sezóna rajčat je tady! S našimi 50 recepty si s…
Letní mlsání? Pojďte na to chytře
Letní mlsání? Pojďte na to chytře
Krémová cuketová polévka 5x jinak: Je pěkně hustá i bez jíšky a chutná i těm, kteří cuketu moc nemusí
Krémová cuketová polévka 5x jinak: Je pěkně hustá…
Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou klasiku v jednom „kotlíku“
Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou…
AHA.cz Krize s Nvotou? Kostková už poznává svět bez manžela

Krize s Nvotou? Kostková už poznává svět bez manžela

Mimibazar Discgolf: Sport pro každého, který dobývá Česko

Discgolf: Sport pro každého, který dobývá Česko

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Ďábel nosí Pradu po 19 letech: Tyto fotky dokazují, že se hlavní rivalky téměř nezměnily!

Ďábel nosí Pradu po 19 letech: Tyto fotky dokazují, že se hlavní rivalky téměř nezměnily!

Ženy.cz První trimestr? Peklo, před kterým mě nikdo nevaroval

První trimestr? Peklo, před kterým mě nikdo nevaroval

Blesk.cz Jiří Krampol (†87): O pohřbu je rozhodnuto! Kdy bude, kdo ho pořádá a koho pozvali?

Jiří Krampol (†87): O pohřbu je rozhodnuto! Kdy bude, kdo ho pořádá a koho pozvali?

SportRevue.cz Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Maminka.cz Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Blesk Horoskopy 5 znamení, která vůbec nestárnou: Kdo zraje jako víno a těžko by mu někdo hádal jeho skutečný věk?

5 znamení, která vůbec nestárnou: Kdo zraje jako víno a těžko by mu někdo hádal jeho skutečný věk?

Další doporučené recepty:

Kakaový korpus / bábovka z remosky
Kakaový korpus / bábovka z remosky
Kakaový ovocný chlebíček
Kakaový ovocný chlebíček
Kakaový pudinkový krém s dušenými jablky
Kakaový pudinkový krém s dušenými jablky
Kaldoun s játrovými knedlíčky
Kaldoun s játrovými knedlíčky
Kalifornské ořechové muffinky
Kalifornské ořechové muffinky
Kalifornský salát
Kalifornský salát
  • Recepty.cz
  • Kaldoun
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact