• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Jihočeské zelňáky
Napište svůj komentář k receptu

Jihočeské zelňáky

autor: sopko
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 189
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jihočeské zelňáky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 0,50
      kg hladká mouka
    • 0,50
      kg kysané zelí
    • kmín
    • 0,50
      dl mléko
    • sůl
    • 0,50
      kg sádlo uškvařené i se škvarky

Postup přípravy receptu

1
Mouku prosejeme na vál, přidáme zelí, do důlku škvarky se sádlem, mléko, kmín, sůl a uhněteme těsto. Vyválíme a tvořítkem vykrajujeme kolečka, která pečeme na plechu v troubě (kolečka jsou s "fousy" a ty tak necháme).
2
Pečeme při 200 °C asi 25-30 minut dorůžova.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zelňáky jihočeské

Zelňáky jihočeské

Jihočeské Kosmatice

Jihočeské Kosmatice

Jihočeské hnětýnky s čokoládou

Jihočeské hnětýnky s čokoládou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Hatlapka | 18. 8. 2015 19:22

    Souhlasím s panem Křížem. Pravé jihočeské zelňáky jsou "suché" křupavé placky, kam nepatří krom mouky, sádla se škvarky, zelí a špetky soli a kmínu opravdu nic jiného. Nicméně zelných placek je celá hromada a třeba ani ty kynuté nejsou k zahození ;-)

  • zuzana | 31. 12. 2013 14:27

    Párek do zelňáků a olej místo sádla?....to pak ale nejsou zelňáky :-( maminka je vždy dělala stejně jak píše pan Kříž, jen bez mléka; uzeninu do zelňáků to přece neeee :-D

  • Standa | 31. 12. 2013 12:00

    Zelňáky se v jižních Čechách skutečně dělají přibližně tak jak píše pan David Kříž ve svém komentáři. Stejně zelí, stejně mouky a polovic sádla nebo škvarek. Nepatří tam žádné vejce ani mléko. Kmín podle chuti, spíše mletý. Někdo dává hodně kmínu když nakládá kysané zelí, takže je ho tam často dost přímo z toho kysaného zelí.

  • Lenka Cvejnová | 6. 12. 2007 15:03

    Podpořím hodnocení, ovšem pochvalu má pan Kříž a jeho recept, takže děkuji za tip. Jednoduché, levné a dobré.

  • Anonym | 19. 8. 2007 17:47

    Ne že bych s tímto receptem měla zkušenost, navíc sádlo a tudíž i škvarky jsou mi fuj, ale pro jedlost bych asi výrazně ubrala mouky a přidala vajíčko.

  • Eliška Bacharová | 16. 8. 2007 14:34

    Vyzkousela jsem je. Myslela jsem ze budou stavnatejsi, pridala jsem brambor, misto sadla jsem dala olej a nakrajela parek.. Tim, ze se pecou pres pul hodiny se v troube hodne vysusi.. Jinak jsou pozivatelne, ale cekala jsem od toho vice.. :-( souhlasim s Necasem ze tam zrejme chybi neco pro stavnatejsi chut.

  • Romana | 16. 2. 2006 23:25

    Dneska jsem dělala zelňáky přesně tak, jak radí pan Kříž(akorát jsem je v půlce pečení neotáčela) a jsou strašně dobré. Dala jsem 20 dkg hladké mouky, 20 dkg polohrubé mouky, 40 dkg zelí, 10 dkg škvarků 10 dkg sádla, sůl, mletý kmín. Mléko a vejce opravdu nejsou třeba.

  • David Kříž | 14. 2. 2006 17:27

    Klasické jihočeské zelňáky jsou malinko jiné. Dává se stejně mouky jako zelí, sádla ovšem jen polovinu. Kmín raději drcený, škvarky samozřejmě vše vylepší, ale nejsou nezbytné. Mléko ani vejce nejsou třeba. Mouku hladkou smíchat s polohrubou, někdo dělá i z hrubé. Kolečka nebo čtverečky, to je jedno. V půlce pečení je otáčím. Výška těsta na plechu max 0,5 cm

  • Anonym | 31. 12. 2005 11:55

    nechybi tam kyprici prasek?

  • Hanka Vítová | 12. 6. 2005 14:17

    v receptu nechybi nic,ale misto hladke mouky dejte spiš polohrubou mouky vejce nedávat. Máme toto ověřené a jsou moc dobré

  • marcela slamdeckova | 16. 2. 2005 16:52

    Tak co v receptu chybi?Ty vajicka?Rada byh zelnaky vyzkousela,ale ted teda nevim!...

  • Anonym | 20. 12. 2004 11:54

    B. Sopko nezapomněl náhodou vejce ?

  • František Nečas | 20. 12. 2004 06:00

    Nepoživatelné, vůbec to nezkoušejte, asi v receptu něco chybí.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Chuťovky Oběd Večeře Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Kmín Kysané zelí Mléko Sádlo Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Ořechová bábovka III.

Ořechová bábovka III.

Bramborové šišky na slano

Bramborové šišky na slano

Piškot s pudinkovým krémem a šlehačkou

Piškot s pudinkovým krémem a šlehačkou

Celozrnný chléb s pšeničnou moukou

Celozrnný chléb s pšeničnou moukou

Brokolicové karbanátky II

Brokolicové karbanátky II

Výborný těstovinový salát s vejcem

Výborný těstovinový salát s vejcem

Dušené vepřové maso s hlívou

Dušené vepřové maso s hlívou

Větrníky na plech - karamelové řezy

Větrníky na plech - karamelové řezy

Meruňkové clafoutis

Meruňkové clafoutis

Doporučujeme

60 minut
Chilli con carne

Chilli con carne

75 minut
Klasická gulášová polévka

Klasická gulášová polévka

40 minut
Marry Me Chicken

Marry Me Chicken

50 minut
Nejjednodušší jablečný koláč

Nejjednodušší jablečný koláč

90 minut
Perníčky

Perníčky

60 minut
Pomazánka z pečeného česneku

Pomazánka z pečeného česneku

30 minut
Teplý salát z restované panenky

Teplý salát z restované panenky

30 minut
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

50 minut
Čokoládovo-karamelový koláč

Čokoládovo-karamelový koláč

Poslední sledované recepty

55
Míchaná vejce na placičkách
Míchaná vejce na…
47
Pstruh na čekankovém risottu
Pstruh na čekankovém…
38
Slané palačinky
Slané palačinky
35
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
32
Slané máslo s cibulí a hořčicí
Slané máslo s cibulí a…

Zajímavé články

Jak poznat nejchutnější mandarinky? Dva ověřené tipy a trik, jak udělat z kyselých plodů sladké
Jak poznat nejchutnější mandarinky? Dva ověřené…
Nejhezčí vánoční trhy u nás i za hranicemi: Kam vyrazit na svařák, trdelník a další dobroty?
Nejhezčí vánoční trhy u nás i za hranicemi: Kam…
Trápí vás úzkosti? Těchto 10 potravin vám od nich uleví
Trápí vás úzkosti? Těchto 10 potravin vám od nich…
Naučte se jíst hygge: Zkuste severský recept, díky kterému budete v pohodě i během ponurých dnů
Naučte se jíst hygge: Zkuste severský recept,…
Od pondělí do pátku: Rychlé a zdravé večeře z plechu
Od pondělí do pátku: Rychlé a zdravé večeře z…
AHA.cz Muži v životě Kotrbové (†78): Velkou lásku  zničila vojna!

Muži v životě Kotrbové (†78): Velkou lásku zničila vojna!

Mimibazar Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Dáma.cz Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Blesk pro ženy Oslňte na večírku i s omezeným rozpočtem! Výběr šatů do 600 Kč, které se hodí i na Vánoce a silvestra

Oslňte na večírku i s omezeným rozpočtem! Výběr šatů do 600 Kč, které se hodí i na Vánoce a silvestra

Ženy.cz Vysoký bodycount: Proč je chlap frajer, a žena levná?

Vysoký bodycount: Proč je chlap frajer, a žena levná?

Blesk.cz Hana Gregorová vyhlíží Vánoce: Kýčovitá výzdoba a peče jako o život!

Hana Gregorová vyhlíží Vánoce: Kýčovitá výzdoba a peče jako o život!

SportRevue.cz FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Velká erotická předpověď! Rady od sexy řemeslníka...

Nový díl Eroskopu: Velká erotická předpověď! Rady od sexy řemeslníka...

  • Recepty.cz
  • Jihočeské zelňáky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact