• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Jihočeské zelňáky
Napište svůj komentář k receptu

Jihočeské zelňáky

autor: sopko
0.0
moje hodnoceni
3.4
hodnotilo: 76
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jihočeské zelňáky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 0,50
      kg hladká mouka
    • 0,50
      kg kysané zelí
    • kmín
    • 0,50
      dl mléko
    • sůl
    • 0,50
      kg sádlo uškvařené i se škvarky

Postup přípravy receptu

1
Mouku prosejeme na vál, přidáme zelí, do důlku škvarky se sádlem, mléko, kmín, sůl a uhněteme těsto. Vyválíme a tvořítkem vykrajujeme kolečka, která pečeme na plechu v troubě (kolečka jsou s "fousy" a ty tak necháme).
2
Pečeme při 200 °C asi 25-30 minut dorůžova.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zelňáky jihočeské

Zelňáky jihočeské

Jihočeské Kosmatice

Jihočeské Kosmatice

Jihočeské hnětýnky s čokoládou

Jihočeské hnětýnky s čokoládou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Hatlapka | 18. 8. 2015 19:22

    Souhlasím s panem Křížem. Pravé jihočeské zelňáky jsou "suché" křupavé placky, kam nepatří krom mouky, sádla se škvarky, zelí a špetky soli a kmínu opravdu nic jiného. Nicméně zelných placek je celá hromada a třeba ani ty kynuté nejsou k zahození ;-)

  • zuzana | 31. 12. 2013 14:27

    Párek do zelňáků a olej místo sádla?....to pak ale nejsou zelňáky :-( maminka je vždy dělala stejně jak píše pan Kříž, jen bez mléka; uzeninu do zelňáků to přece neeee :-D

  • Standa | 31. 12. 2013 12:00

    Zelňáky se v jižních Čechách skutečně dělají přibližně tak jak píše pan David Kříž ve svém komentáři. Stejně zelí, stejně mouky a polovic sádla nebo škvarek. Nepatří tam žádné vejce ani mléko. Kmín podle chuti, spíše mletý. Někdo dává hodně kmínu když nakládá kysané zelí, takže je ho tam často dost přímo z toho kysaného zelí.

  • Lenka Cvejnová | 6. 12. 2007 15:03

    Podpořím hodnocení, ovšem pochvalu má pan Kříž a jeho recept, takže děkuji za tip. Jednoduché, levné a dobré.

  • Anonym | 19. 8. 2007 17:47

    Ne že bych s tímto receptem měla zkušenost, navíc sádlo a tudíž i škvarky jsou mi fuj, ale pro jedlost bych asi výrazně ubrala mouky a přidala vajíčko.

  • Eliška Bacharová | 16. 8. 2007 14:34

    Vyzkousela jsem je. Myslela jsem ze budou stavnatejsi, pridala jsem brambor, misto sadla jsem dala olej a nakrajela parek.. Tim, ze se pecou pres pul hodiny se v troube hodne vysusi.. Jinak jsou pozivatelne, ale cekala jsem od toho vice.. :-( souhlasim s Necasem ze tam zrejme chybi neco pro stavnatejsi chut.

  • Romana | 16. 2. 2006 23:25

    Dneska jsem dělala zelňáky přesně tak, jak radí pan Kříž(akorát jsem je v půlce pečení neotáčela) a jsou strašně dobré. Dala jsem 20 dkg hladké mouky, 20 dkg polohrubé mouky, 40 dkg zelí, 10 dkg škvarků 10 dkg sádla, sůl, mletý kmín. Mléko a vejce opravdu nejsou třeba.

  • David Kříž | 14. 2. 2006 17:27

    Klasické jihočeské zelňáky jsou malinko jiné. Dává se stejně mouky jako zelí, sádla ovšem jen polovinu. Kmín raději drcený, škvarky samozřejmě vše vylepší, ale nejsou nezbytné. Mléko ani vejce nejsou třeba. Mouku hladkou smíchat s polohrubou, někdo dělá i z hrubé. Kolečka nebo čtverečky, to je jedno. V půlce pečení je otáčím. Výška těsta na plechu max 0,5 cm

  • Anonym | 31. 12. 2005 11:55

    nechybi tam kyprici prasek?

  • Hanka Vítová | 12. 6. 2005 14:17

    v receptu nechybi nic,ale misto hladke mouky dejte spiš polohrubou mouky vejce nedávat. Máme toto ověřené a jsou moc dobré

  • marcela slamdeckova | 16. 2. 2005 16:52

    Tak co v receptu chybi?Ty vajicka?Rada byh zelnaky vyzkousela,ale ted teda nevim!...

  • Anonym | 20. 12. 2004 11:54

    B. Sopko nezapomněl náhodou vejce ?

  • František Nečas | 20. 12. 2004 06:00

    Nepoživatelné, vůbec to nezkoušejte, asi v receptu něco chybí.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Chuťovky Oběd Večeře Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Kmín Kysané zelí Mléko Sádlo Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Ukrajinský krabí salát

Ukrajinský krabí salát

Italské kuře II.

Italské kuře II.

Vdolky pečené v troubě

Vdolky pečené v troubě

Pražené mandle

Pražené mandle

Borůvková buchta

Borůvková buchta

Kynutý švestkový závin (štrůdl)

Kynutý švestkový závin (štrůdl)

Jednoduchý švestkový koláč

Jednoduchý švestkový koláč

Pórková polévka se žampiony

Pórková polévka se žampiony

Třešňové (višňové) muffiny / koláč

Třešňové (višňové) muffiny / koláč

Doporučujeme

30 minut
Mexický hrnec s rýží

Mexický hrnec s rýží

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

20 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

Domácí kečup

Domácí kečup

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Poslední sledované recepty

208
Dýňová tortila
Dýňová tortila
130
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
130
Máslové řízky
Máslové řízky
61
Klasické lečo
Klasické lečo
25
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát, září jako duha a je doslova nabitý živinami
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát,…
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři suroviny!
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři…
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které připravíte do půl hodiny
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které…
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na recepty pro zoufalé babičky
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na…
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch se starou technikou zdobení dortů
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch…
AHA.cz Milenka Vaška od Evy promluvila: Zásnubní prsten a domluvený kostel

Milenka Vaška od Evy promluvila: Zásnubní prsten a domluvený kostel

Mimibazar Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Ženy.cz Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Blesk.cz 5 let od smrti Hany Krampolové (†59): Smutný pohled na opuštěný hrob

5 let od smrti Hany Krampolové (†59): Smutný pohled na opuštěný hrob

SportRevue.cz FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy 5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

  • Recepty.cz
  • Jihočeské zelňáky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact