• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Jemný pomerančový džem
Napište svůj komentář k receptu

Jemný pomerančový džem

autor: danio.rerio
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jemný pomerančový džem
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1,50
      kg pomeranč oloupané
    • 750
      ml voda
    • 800
      g cukr
    • gelfix extra 3:1
    • pomerančová kůra z jednoho až dvou pomerančů
    • kyselina citronová

Postup přípravy receptu

1
Důkladně oloupeme tolik pomerančů, aby čistá hmotnost ovoce byla 1,5 kg. Jeden pomeranč důkladně vydrbeme kartáčkem, škrabkou seškrábneme povrch kůry, pokrájíme na tenké proužky a spaříme vařicí vodou, aby ztratila palčivost a hořkost.
2
Jednotlivé měsíčky pomerančů pokrájíme na menší kousky a zbavíme pecek, asi třetinu ovoce si dáme bokem a zbytek nasypeme do vhodného kastrolu, mírně pošťoucháme a zalijeme vodou. Povaříme asi 15 minut do změknutí slupek, přidáme zbytek pomerančů a krátce převaříme, aby v džemu zůstaly kousky.
3
Přidáme gelfix se dvěma lžícemi cukru, minutu vaříme a pak přisypeme zbytek cukru. Zkusíme, jak džem želíruje, pokud málo, buď vyvaříme trochu šťávy nebo přidáme asi lžičku kyseliny citronové rozmíchanou ve studené vodě, důkladně promícháme a povaříme. Pokud džem želíruje dobře, přidáme jenom trošku kyseliny citronové pro hezkou barvu džemu.
4
Horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru. Kdo nemá rád kůru vůbec, může ji vynechat, rodina měla trochu strach, jestli džem nebude hořký, ale v této úpravě chutnal všem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pomerančový džem (marmeláda)

Pomerančový džem (marmeláda)

Jemný jablečný dort s ovocným krémem

Jemný jablečný dort s ovocným krémem

Jemný ovocný dezert

Jemný ovocný dezert

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • danio.rerio | 6. 2. 2015 10:30

    Sice dost pozdě, ale přece. Pomeranče to chce co nejlépe oloupat a tu kůru z jednoho vzít opravdu škrabkou, aby to byla jen tenká slupička. Džem pak může být maximálně jemně nahořklý, záleží, na jaké pomeranče zrovna narazíte (podle sladkosti se samozřejmě dávkuje i cukr) :-)

  • danio.rerio | 6. 2. 2015 10:26

    Pomerančová kůra by měla být bez všech bílých částí, jak píše Petr, proto loupu škrabkou na brambory a zbytek pomeranče klasicky dočistím. Při tomto postupu s hořkostí nebyl problém :-)

  • Machal84 | 12. 1. 2014 18:19

    Použili jsme želírovací cukr 500g 1:3 (protože gelfix zrovna nebyl k sehnání) a jinak vše dle receptu. Džem je výborný a hořký není ani trochu.

  • Jiřík | 11. 1. 2014 17:51

    Pro mysalin --- používáme Gelfix 1 : 2 a nemáme problém. ( na 1 kg pomerančů dáváme 0,5 kg cukru) a ještě jeden postřeh - pomeranče zbavíme všech bílých zbytků kůry a mixujeme je na hustou kaši, kterou pak klasicky vaříme, jak je uvedeno v příspěvku.

  • petr | 10. 11. 2012 18:42

    pomeranče zbavte blanek a všech "bílých" částí, potom nakrájejte, kůru vařte extra, 2x vyměňte vodu. Super recept :-)

  • mysalin | 19. 3. 2011 19:09

    Tak jsem všechnu marmeládu vyndala zpět do kastrolu, přidala jsem ještě jeden Gelfix a potom jsem přidala ještě jednou 800 g cukru a už je to sladké. Takže dohromady toho cukru 1 600 g.!!!!!!

  • mysalin | 10. 3. 2011 19:54

    Jsem velmi sklamaná. Vařila jsem víc jak 15 minut, kůru jsem nedávala a stejně je hořká. Postupovala jsem dle receptu.Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli se to dává se slupkou co je pod dužinou. Možná že jsem neměla dávat slupku ale jenom dužinu.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Džemy a marmelády Pomerančová
Zdravě i chutně Ovoce Vaření Zavařování Vegetariáni Vegani Bez lepku Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Gelfix Extra Kyselina citronová Pomeranč Pomerančová kůra Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Oříškové rohlíčky

Oříškové rohlíčky

Tuňáková pomazánka II.

Tuňáková pomazánka II.

Tvarohový koláč s třešněmi

Tvarohový koláč s třešněmi

Slané copánky z listového těsta

Slané copánky z listového těsta

Bábovka s vaječným likérem a jablky

Bábovka s vaječným likérem a jablky

Křehké jablkovo-tvarohové řezy

Křehké jablkovo-tvarohové řezy

Lučinovo-nivová pomazánka

Lučinovo-nivová pomazánka

Medovníkové kuličky

Medovníkové kuličky

Vrstvený koláč

Vrstvený koláč

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

80 minut
Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

Poslední sledované recepty

84
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou
33
Chřest s bešamelovou omáčkou
Chřest s bešamelovou…
30
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
29
Trojí sladká ovesná kaše
Trojí sladká ovesná kaše
23
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…

Zajímavé články

Velký cuketový speciál: Rady, tipy a recepty, jak chutně naložit s úrodou cuket
Velký cuketový speciál: Rady, tipy a recepty, jak…
Rychlé buchty s broskvemi: 5 receptů na sladké letní moučníky, které mají šťávu
Rychlé buchty s broskvemi: 5 receptů na sladké…
Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři nebo na cesty, kterou zvládnete připravit i v paneláku
Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři…
Sezóna rajčat je tady! S našimi 50 recepty si s úrodou hravě poradíte. A ještě si pochutnáte!
Sezóna rajčat je tady! S našimi 50 recepty si s…
Letní mlsání? Pojďte na to chytře
Letní mlsání? Pojďte na to chytře
AHA.cz Laďka Něrgešová v paruce: Zdrcující verdikt lékařů

Laďka Něrgešová v paruce: Zdrcující verdikt lékařů

Mimibazar Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy Manikúra, kterou milují celebrity: Hitem sociálních sítí jsou mléčné nehty

Manikúra, kterou milují celebrity: Hitem sociálních sítí jsou mléčné nehty

Ženy.cz Profesionální trenér otestoval 10 běžných sportů. Při kterém z nich spálíte nejvíc tuku?

Profesionální trenér otestoval 10 běžných sportů. Při kterém z nich spálíte nejvíc tuku?

Blesk.cz Rapper Vercetti má problém: 5 let natvrdo a vyhoštění

Rapper Vercetti má problém: 5 let natvrdo a vyhoštění

SportRevue.cz 20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

Maminka.cz Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Blesk Horoskopy 5 znamení, která vůbec nestárnou: Kdo zraje jako víno a těžko by mu někdo hádal jeho skutečný věk?

5 znamení, která vůbec nestárnou: Kdo zraje jako víno a těžko by mu někdo hádal jeho skutečný věk?

  • Recepty.cz
  • Jemný pomerančový džem
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact