• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Ječné oplatky, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Ječné oplatky, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 120 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ječné oplatky, základní recept
Ječné oplatky, základní recept
Ječné oplatky, základní recept
Ječné oplatky, základní recept
Ječné oplatky, základní recept
Ječné oplatky, základní recept
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 300
      g kroupy ječné
    • 300
      ml vařící voda
    • 5
      ml olivový olej
    • 2
      špetka sůl

Postup přípravy receptu

1
Umlít vyprané kroupy šrotovníkem, 3 jemnějšími průchody, na směs hrubé mouky a krupice (do zásoby). Příprava krup viz níže.
2
Ohřát vodu do začátku slyšitelného bublání. V menší míse smíchat směs mouky, krupice se solí. Na dno větší mísy nasypat vrstvu mouky, zalít dávkou vody. Střídat vrstvy mouky a vody pro rychlé nasáknutí vody a vypracování těsta. Promíchat lžicí. Vypracovat těsto, hníst 8-10 minut.
3
Oškrábnout z rukou a z mísy škrablíky, zapracovat je do těsta. Těsto umístit spárami dolů na malý talířek. Na střední talířek nalít lžíci vody, umístit talířek s těstem a zakrýt miskou s hranou na středním talířku proti osychání. Nechat odležet v chladničce 12 - 22 hodin.
4
Těsto vyndat z ledničky 4 hodiny před začátkem pečení pro mírné ohřátí. Rozdělit na 4 díly, zakrýt proti osychání. Opatrně zamačkat hrany do tvaru koule, bez překládání vrstev. Podle potřeby pomoučit (žitná hladká mouka). Na plastové desce (na dřevu těsto vysychá a lepí se) vypracovanou kouli celou dlaní kolébavým pohybem mírně rozmáčknout na malý disk. Na okraji vznikají trhliny, roztřepení. Trhliny smačkávat zpátky dohromady. Rozmačkat disk ohybem dlaně v zápěstí z jednoho okraje na druhý na střední placku. Skladovat pomoučené ve sloupečku na talířku zakryté. Po částečném rozválení válečkem na středně velkou placku vytvořit palcem a přitisklým ukazováčkem ostřejší roh. Promnutím celého obvodu placky prsty obou rukou místně prohníst a spojit potrhaný okraj. Placka je mírně lepivá, pomoučení zvlhne během rozválení na průměr 18 cm, kontrolovat přikládáním talířku. Tloušťka kolem 2,5 mm.
5
Péct placky na předehřáté pánvi na sucho (smalt, nebo teflon - viz níže) s pokličkou. Nastavit ohřev na střední plamen (první 1-2 placky jsou zkušební). Péct na smaltované pánvi strana A 2m 20 s + 1 m 20 s, + 1 m 20 s, + 1 m 20 s, B1 m 20 s + 1 m 20 s (dle propečení + 1 m 20 s) obě strany péct postupně podle propečení, vyklepat včas vodu z pokličky proti lehkému přilepení placky. Placky téměř nemění barvu. Postupně vysychají, tuhnou při zvednutí. Nejvýraznější změna jsou světle hnědé flíčky.
6
Upečenou placku nechat chladnout na trojúhelníku ze lžiček na talíři. Více placek nechat ve sloupečku. Nechat chladnout do 2 hodin od pečení. Po upečení placky ztuhnou a ztvrdnou na oplatky. Skladovat v chladničce 3 dny, v mrazáku v sáčku 14 dní. Placky v mrazáku osychají velmi málo.
7
Poznámka autora receptu: Název barley flatbread, roti, chapati. Výsledek je podle použité suroviny. Umleté směs je blíž krupici než mouce. Při použití studené vody má být výsledek měkčí.
8
Poznámka 2 - zpracováí mouky z krup. Vyprat kroupy ve sklenici se šroubovacím víčkem, lze míchat tenkým držadlem příboru. Podle množství. Celkem vyprat nejméně 5x, až nebude voda výrazně zakalená. Vyprané krupy rozprostřít v tenké vrstvě například na plech na pečení (300g/plech). Sušit, nejlépe na slunci, 2,5-3 hodiny do sucha, až kroupy nelepí.
9
Umlít na více jemnějších průchodů ve šrotovníku, postupně na menší částice. Jemnější směs je po umletí na mlýnku na mák - hrubá mouka. Nutná pro snadné zažití. Kroupy nasákly asi +6% vody, proto je lepší usušit mouku na mírném teple pro odstranění zbytkové vlhkosti. Sušit lze v nádobě se silnostěnnným dnem (nerezový hrnec se sendvičovým dnem, litinová pánev a pod.). Pražit nejmírnějším ohřevem, občas míchat, lze přikrýt pokličkou. Podle vysrážené vlhkosti na pokličce lze kontrolovat postupné sušení. Odstraňovat vlhkost z pokličky, proti skápnutí vody do mouky. Také lze kontrolovat páru nad moukou. Když je změněná vůně z vlhké na pečenou, je již mouka vysušená. Sušení může trvat 25-30 minut. Suchá mouka má změnu hmotnosti asi -4% oproti začátku. Mouka bez sušení může při pokojové teplotě zplesnivět.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept

Ovesno ječné placky (křupavé),…

Sladké oplatky

Sladké oplatky

Dosa indická falešná (palačinka), základní recept

Dosa indická falešná (palačinka),…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Chléb & placky
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Kroupy Olivový olej Sůl Vařící voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Hrachová polévka

Hrachová polévka

Tatarský biftek z lososa

Tatarský biftek z lososa

Banánový dort

Banánový dort

Kuličky Raffaelo krok za krokem

Kuličky Raffaelo krok za krokem

Tvarohovo-ananasové řezy

Tvarohovo-ananasové řezy

Jarní polévka s krupicovými nočky

Jarní polévka s krupicovými nočky

Bramborovo-sýrové lívance

Bramborovo-sýrové lívance

Celer z trouby

Celer z trouby

Bramborové špalíčky

Bramborové špalíčky

Doporučujeme

30 minut
Treska s gratinovanou brokolicí a mandlemi

Treska s gratinovanou brokolicí a…

60 minut
Mandlové vanilkové rohlíčky

Mandlové vanilkové rohlíčky

50 minut
Vánoční marokánky

Vánoční marokánky

120 minut
Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví

70 minut
Pudinkové cukroví

Pudinkové cukroví

30 minut
Nejlepší vaječný likér

Nejlepší vaječný likér

50 minut
Podvodnice

Podvodnice

20 minut
Pralinky s burisony

Pralinky s burisony

30 minut
Florentýnky

Florentýnky

Poslední sledované recepty

56
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
40
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
35
Kulajda
Kulajda
28
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
18
Aninky
Aninky

Zajímavé články

Vánoční cukroví podle Josefa Maršálka: Vylepšené linecké, pracny, rohlíčky, ořechy i vosí hnízda
Vánoční cukroví podle Josefa Maršálka: Vylepšené…
Jak uložit cukroví? Linecké do krabice, kokosky do papírového sáčku
Jak uložit cukroví? Linecké do krabice, kokosky…
Klasické vánoční cukroví bez másla: Vyzkoušejte linecké, pracny nebo sádlovky
Klasické vánoční cukroví bez másla: Vyzkoušejte…
Vitrážové cukroví: Vypadá nádherně, děti ho milují a nemusíte ho slepovat ani zdobit!
Vitrážové cukroví: Vypadá nádherně, děti ho…
Rozteklé vanilkové rohlíčky nebo linecké? Díky těmto trikům budou při pečení krásně držet tvar
Rozteklé vanilkové rohlíčky nebo linecké? Díky…
AHA.cz Strach o exmanžela Adamovské: Vážná operace!

Strach o exmanžela Adamovské: Vážná operace!

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Blesk pro ženy Magické datum 12. 12.: Šance na restart. Jak vám pomůže energie dvanáctek?

Magické datum 12. 12.: Šance na restart. Jak vám pomůže energie dvanáctek?

Ženy.cz Vymezování hranic. Nutná obrana, nebo  moderní výmluva pro sobectví?

Vymezování hranic. Nutná obrana, nebo moderní výmluva pro sobectví?

Blesk.cz Pohřeb Patrika Hezuckého (†55): Smuteční průvod s Leošem v čele!

Pohřeb Patrika Hezuckého (†55): Smuteční průvod s Leošem v čele!

SportRevue.cz FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Magické datum 12. 12.: Šance na restart. Jak vám pomůže energie dvanáctek?

Magické datum 12. 12.: Šance na restart. Jak vám pomůže energie dvanáctek?

Další doporučené recepty:

Jazýčky
Jazýčky
Jazyk naší Zdeny
Jazyk naší Zdeny
Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Ječná kaše s luštěninami, základní…
Jedlé kaštany - pečené, vařené
Jedlé kaštany - pečené, vařené
Jedlé pexeso
Jedlé pexeso
Jedničkové rybí filé
Jedničkové rybí filé
  • Recepty.cz
  • Ječné oplatky, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact