• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Izraelský hummus
Napište svůj komentář k receptu

Izraelský hummus

autor: Vlada85
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 23
doba přípravy: 20 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
9fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
  • Základ Hummusu
    • 1,50
      lžička sůl
    • 2
      lžíce olivový olej
    • 3
      ks česnek stroužky
    • 10
      lžíce voda ve které se vařila cizrna
    • 1
      ks citron (menší)
    • 250
      g cizrna syrová
    • jedlá soda 3/4 lžičky
    • 2
      lžička římský kmín
    • 5
      lžíce tahini
  • Variace Hummusu
    • 3
      ks mrkev
    • 1
      ks červená řepa
  • Servírování
    • petržel hladkolistá
    • chilli mleté
    • mletá paprika
    • cizrna uvařená

Postup přípravy receptu

1
Cizrnu namočíme minimálně 24 hodin předem do vody, do které přidáme 1/2 lžičky jedlé sody (to nám pomůže trochu narušit pevnou strukturu cizrny, jinak bychom nedosáhli hladké konzistence). Před vařením vodu vyměníme, vmícháme 1/4 lžičky jedlé sody (víc ne, nechceme, aby nám ovlivnila soda chuť cizrny) a vaříme pak cca 1,5 - 2 hodiny (celý tento proces se dá urychlit koupením cizrny v konzervě, ale výsledný produkt nedosáhne takové kvality, jelikož cizrna v nálevu má lehce jinou chuť).
2
Po uvaření si vodu slijeme někam bokem (budeme ji dále používat) a necháme cizrnu vychladnout.

RADA: Zkuste dokonalé pomazánky na topinky

3
Mezitím si dáme do mixéru tahini, česnek (propasírovaný uvolní více chuti), šťávu z citrónu, olivový olej, římský kmín (čerstvě nadrcený bude také vždy lepší) a vše promixujeme na hladkou kaši. Do této kaše přidáme vychladlou cizrnu (cca 2 hrsti si dáme bokem na posypání) a pár lžic vody, kterou jsme si dali bokem při vaření (má v sobě chuť, tak proč ji nevyužít) a to vše vymixujeme do krémové konzistence. Pokud je hummus moc tuhý, přidáme další vodu (konzistence by neměla být tužší než klasická bramborová kaše).

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak rychle oloupat česnek

4
Servírování:
5
Hummus servírujeme při pokojové teplotě (určitě ne studený z ledničky) posypaný celou vařenou cizrnou, červenou paprikou, nasekanou hladkolistou petrželí a to celé zalijeme olivovým olejem. Případně můžeme na hummus položit i rozpůlené vařené vejce, vařené fazole, smažené houby a podobně, možností je hodně.
6
Hummus se pak konzumuje ideálně s arabským chlebem (ale i hranolky) a vhodnou zeleninou. Typicky se v základu dává kyselá okurka, rajčata, cibule (v Jeruzalémě, kde jsem si tak oblíbil hummus, si místní obložili půlměsíčky cibule misku s hummusem a pak ho těmi půlměsíčky vyjedli).
7
Variace hummusu:
8
Variací, jak upravit hummus, je velice mnoho, já jsem si zde vybral ty, co mě zaujaly v poslední době.
9
Pro jejich přípravu budete potřebovat mrkev a červenou řepu. Obě suroviny nakrájíte na plátky a rozložíte na plech, kde je pokapete olivovým olejem a osolíte špetkou soli. Poté pečeme na 200°C cca 35 minut.
10
Vychází se ze stejného základu, kdy nejprve připravíte klasický hummus a do něj pak vložíte mrkev nebo červenou řepu a rozmixujete.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Hummus

Hummus

Hummus II.

Hummus II.

Hummus s grilovanými tortillami

Hummus s grilovanými tortillami

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny Pomazánky & dipy Přílohy, pečivo a luštěniny Luštěniny Cizrna
Pokrmy Dopolední svačina Oběd Svačina Večeře Mixování Dietní Vegetariáni Vegani Bez lepku Izrael Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Červená řepa Česnek Chilli Citron Cizrna Jedlá soda Mletá paprika Mrkev Olivový olej Petržel Římský kmín Sůl Tahini Voda

Jak loupat česnek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Koláč s kokosem a šlehačkou

Koláč s kokosem a šlehačkou

Jogurtový dort s jahodami

Jogurtový dort s jahodami

Rybí pomazánka II.

Rybí pomazánka II.

Jablečná přesnídávka z papiňáku

Jablečná přesnídávka z papiňáku

Boloňské špagety podle Evy

Boloňské špagety podle Evy

Koláč z jogurtů s drobenkou

Koláč z jogurtů s drobenkou

Jednoduché špecle se zelím a masem

Jednoduché špecle se zelím a masem

Mangovo-banánové smoothie

Mangovo-banánové smoothie

Pečená vepřová plec s bramborem

Pečená vepřová plec s bramborem

Doporučujeme

50 minut
Francouzské brambory s pórkem

Francouzské brambory s pórkem

50 minut
Dršťková z bedel

Dršťková z bedel

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

55 minut
Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

45 minut
Nakládané houbičky

Nakládané houbičky

30 minut
Mexická tortilla se zelným salátem

Mexická tortilla se zelným salátem

65 minut
Jablkový koláč s drobenkou

Jablkový koláč s drobenkou

45 minut
Bramboračka s bylinkovými noky

Bramboračka s bylinkovými noky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Jak loupat česnek

Poslední sledované recepty

29
Čerstvé těstoviny s chřestem
Čerstvé těstoviny s…
16
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
13
Cuketové bramboráky
Cuketové bramboráky
13
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
12
Mikulášův horký nápoj
Mikulášův horký nápoj

Zajímavé články

Zapomeňte na kuře! Květákové kung-pao chutná lépe než originální verze s masem
Zapomeňte na kuře! Květákové kung-pao chutná lépe…
Dýňová semínka nepatří do koše! Ukážeme vám, jak se dají zpracovat
Dýňová semínka nepatří do koše! Ukážeme vám, jak…
Nepřekonatelný dýňový krém: Uvařte si skvělou polévku podle známé foodblogerky
Nepřekonatelný dýňový krém: Uvařte si skvělou…
Vesnické polévky 7x jinak: Poctivé české recepty, které se dědí po generace
Vesnické polévky 7x jinak: Poctivé české recepty,…
Víte, co je „rozcuchaná nevěsta"? Ochutnejte sladký recept ze starých krajových kuchařek
Víte, co je „rozcuchaná nevěsta"? Ochutnejte…
AHA.cz Brzobohatá shodila masku: VYHROCENÉ EMOCE A PAK POTOKY SLZ

Brzobohatá shodila masku: VYHROCENÉ EMOCE A PAK POTOKY SLZ

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Jaký strom vám přiřadili druidové? Najděte svou povahu v keltském horoskopu

Jaký strom vám přiřadili druidové? Najděte svou povahu v keltském horoskopu

Blesk pro ženy Kosočtverce, kam se podíváš: Komu ale nejžádanější vzor sezony nebude slušet?

Kosočtverce, kam se podíváš: Komu ale nejžádanější vzor sezony nebude slušet?

Ženy.cz Odvrácená strana žen-superhrdinek. Když je síla vaše největší slabina

Odvrácená strana žen-superhrdinek. Když je síla vaše největší slabina

Blesk.cz Jiří Krampol (†87) je dva měsíce po smrti a… Objevila se jeho závěť!

Jiří Krampol (†87) je dva měsíce po smrti a… Objevila se jeho závěť!

SportRevue.cz 16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

Maminka.cz Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Blesk Horoskopy Velký erotický horoskop s fešáky z Men4Queen: Které znamení je jako žhavý magnet?

Velký erotický horoskop s fešáky z Men4Queen: Které znamení je jako žhavý magnet?

Další doporučené recepty:

Italský rýžový salát
Italský rýžový salát
Italský vláčný koláč s blumami
Italský vláčný koláč s blumami
Ivetčin kynutý knedlík
Ivetčin kynutý knedlík
Jablečná / hrušková buchta (nejen) z remosky
Jablečná / hrušková buchta (nejen) z…
Jablečná bábovka - vláčná
Jablečná bábovka - vláčná
Jablečná bábovka s vaječným likérem
Jablečná bábovka s vaječným likérem
  • Recepty.cz
  • Izraelský hummus
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact