• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Indický chléb (Naan / Chapati)
Napište svůj komentář k receptu

Indický chléb (Naan / Chapati)

autor: TheKacabi
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 21
doba přípravy: 75 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Indický chléb (Naan / Chapati)
Indický chléb (Naan / Chapati)
Indický chléb (Naan / Chapati)
2fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 100
      ml mléko vlažné !!!
    • 2
      lžička cukr krupice
    • 2
      lžička sušené droždí
    • 350
      g hladká mouka
    • sůl
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • 2
      lžíce olej
    • 100
      ml bílý jogurt
    • vejce
    • 1
      lžíce máslo

Postup přípravy receptu

1
Tyto placky jsou známé pod několika názvy: v Anglii jsem se setkala s tím, že tomu říkají Naan bread, v Ústí v indické restauraci placky Chapati, nebo se s tím můžete setkat jako "placky púri"...
2
Pro kvásek: Do vlažného mléka nasypte lžičku cukru, rozmíchejte a přisypte droždí. Zamíchejte a nechte 15 minut stát.
3
Do hladké mouky přidejte zbylý cukr, sůl a kypřící prášek a promíchejte. Přidejte olej, vejce, jogurt a kvásek a vypracujte těsto. Můžete potřebovat trochu víc mouky, než je uvedeno, záleží na jejím druhu - nebojte se tedy přisypat. V míse přikryjte fólií nebo vlhkou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (cca hodina).
4
Ke konci kynutí zapněte troubu na nejvyšší stupeň (gril + horký vzduch) a umístěte do ní i plech asi 10 cm od shora, aby se pořádně rozpálil. Pokud máte kameninovou formu (např. na pizzu), můžete použít tu.
5
Pak znovu těsto prohněťte, rozdělte na 4 díly a rukama vytvořte placičky asi půl centimetru vysoké. Měly by být ve tvaru kapky, ale myslím, že to není nutné - prostě jak se vám to povede. Každá by měla být tak 20-25 cm dlouhá a 10-15 cm široká (jen abyste věděli, jak mají být přibližně velké).
6
Placky se pečou nasucho asi 2,5-3 minuty. Až se začnou tvořit "bubliny", které ztmavnou, placky jsou hotové a můžete hodit další várku. Ještě zatepla potřete rozpuštěným máslem a podávejte např. ke kari.
7
Omlouvám se za kvalitu fota, strávníci se mi na to vrhli dřív, než jsem stačila udělat pořádnou...
8
Původní zdroj: http://www.bbcgoodfood.com/
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Indický chléb Naan

Indický chléb Naan

Indický mrkvový salát

Indický mrkvový salát

Játra na indický způsob

Játra na indický způsob

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Martin | 17. 3. 2017 14:14

    Je mi lto, ze tohle pisu, ale Vas recept nema s naanem moc spolecneho. Docela pravidelne navstevuji Indicke reastaurace a schvalne jsem udelal Naan dle Vaseho receptu. Vysledkem je spise Pita chleb, nikoli Naan. Dle meho usudku v teste kvasnnice nemaji co delat. Naan chleb ma byt v podstate chlebova placka a bubliny, o kterych pisete, ze maji ztmavnout se netvori nybrz testo v troube nabyde stejne jako Pita chleba. Cheers from Ostrava. Martin

  • TheKacabi
    TheKacabi | 4. 10. 2015 11:51

    Nejvyšší stupeň obvykle bývá 250-275°C. Můžete to zkusit příště udělat na nepřilnavé pánvi na plotně nasucho. Jestli jste neměla těsto dopečené, může to být proto, že nebylo dostatečně vyválené - tenké. Zatím se mi nestalo, že bych měla placky tvrdé, takže s tím vám moc neporadím... :-(

  • Exu | 15. 7. 2015 13:05

    Jenom bych podotkla, že naan a chapati je úplně něco jiného. Naan se peče v peci a je z kynutého těsta, takže je poměrně tlustý. Chapati je v překladu čajový list a je to úplně tenoučká placka, která se nakonec ještě nad plamenem (klidně nad sporákem, ale ne nad svíčkou :)) opeče dokola, takže má křupavé okraje. Pak je ještě parata, ta se zase dělá tak, že se rozválené těsto vždycky pomaže trochou oleje a složí, znova rozválí a zase se to opakuje, takže nakonec pěkně lístkuje, trochu jako listové těsto. Dělala jsem to kdysi na vejšce na brigádě v hospodě, kterou měli u nás na koleji dva Indové.

  • Martina | 27. 6. 2015 14:53

    Prosím info na kolik °C má být trouba vyhřátá? Dále . už jsem se o naan pokoušela 2x a pokaždé placky byly tvrdé. Hodně tvrdé.... Ve většině receptů je uvedeno péct cca 5 minut, ale u mně po 5ti minutách to bylo těsto syrové a asi po 15 minutách bylo udělané jen zvrchu.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení Přílohy, pečivo a luštěniny
Pokrmy Přílohy Pečivo Oběd Večeře Pečení Indie Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílý jogurt Cukr krupice Hladká mouka Máslo Mléko Olej Prášek do pečiva Sůl Sušené droždí Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zavináče

Zavináče

Bramborové pusinky (1922)

Bramborové pusinky (1922)

Mňamka z listového těsta

Mňamka z listového těsta

Lasagne á la kamarádka Terka

Lasagne á la kamarádka Terka

Mrkvová-pažitková pomazánka

Mrkvová-pažitková pomazánka

Lehký kakaový koláč se švestkami

Lehký kakaový koláč se švestkami

Vylepšené rafaello řezy

Vylepšené rafaello řezy

Salát z pekingského zelí - zdravě a chutně

Salát z pekingského zelí - zdravě a…

Uzená polévka s kroupami

Uzená polévka s kroupami

Doporučujeme

30 minut
Losos na másle a limetách se šťouchanými bramborami

Losos na másle a limetách se…

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

60 minut
Makový dort s malinami

Makový dort s malinami

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

Poslední sledované recepty

190
Skvělý domácí kváskový chleba
Skvělý domácí kváskový…
147
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
46
Bábovka z kefíru hrníčková
Bábovka z kefíru…
38
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…
34
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem

Zajímavé články

Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte kouzlo nedokonalosti
Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte…
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
Obložené chlebíčky: Budou zdobit váš stůl i na dnešní Den matek?
Obložené chlebíčky: Budou zdobit váš stůl i na…
Cizrnová mouka, skrytý poklad vaší kuchyně: 5 způsobů, jak ji můžete použít
Cizrnová mouka, skrytý poklad vaší kuchyně: 5…
Májovky chutnají i léčí. Jak je bezpečně poznat a co z nich uvařit?
Májovky chutnají i léčí. Jak je bezpečně poznat a…
AHA.cz Boží mlýny melou! Slováček o Novotném po urážce Aničky (†29)

Boží mlýny melou! Slováček o Novotném po urážce Aničky (†29)

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Blesk pro ženy Matka podle zvěrokruhu: Blíženkyně jsou zábavné, Panny dobré organizátorky

Matka podle zvěrokruhu: Blíženkyně jsou zábavné, Panny dobré organizátorky

Ženy.cz Den matek se blíží: Inspirujte se tipy na dárky, které maminku opravdu potěší

Den matek se blíží: Inspirujte se tipy na dárky, které maminku opravdu potěší

Blesk.cz Mámy, milujeme vás! Den matek slaví Ramba, Affašová i Hanychová s pupeční šňůrou!

Mámy, milujeme vás! Den matek slaví Ramba, Affašová i Hanychová s pupeční šňůrou!

SportRevue.cz Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Maminka.cz Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Koho čeká úspěch a kdo podlehne velkému pokušení?

Horoskop na další týden: Koho čeká úspěch a kdo podlehne velkému pokušení?

Další doporučené recepty:

Indické kuřecí kari
Indické kuřecí kari
Indické rybí kari
Indické rybí kari
Indické zeleninové karí
Indické zeleninové karí
Indický chléb Naan
Indický chléb Naan
Indický mrkvový salát
Indický mrkvový salát
Indický špenát se sýrem halloumi
Indický špenát se sýrem halloumi
  • Recepty.cz
  • Indický chléb (Naan / Chapati)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact